Eläimet

Lyhytaikainen hyppääjä - pieni nisäkäs

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - erittäin mielenkiintoisia nisäkkäitä, joilla on ohut liikkuva kouristus ja pitkät takajalat. He elävät yksinomaan Afrikassa. Eläimet ovat varsin vanhoja, mutta ensimmäistä kertaa tieteellisessä kirjallisuudessa niitä kuvattiin vain 1800-luvun puolivälissä. Toisen 100 vuoden kuluttua lehdistössä ilmestyi useita lyhyitä muistiinpanoja niiden biologiasta, ja vain viime vuosikymmeninä rikastimien tietämys rikastui, ja tiedemaailma totesi, että puserot ovat todella ainutlaatuisia.

Prygunchikovye tai hyppyjä (Macroscelididae) - afrikkalaisten nisäkkäiden perhe. Aluksi hyppääjät yhdessä muiden hyönteisten eläinten kanssa osoitettiin Insectivora-järjestykseen, myöhemmin ne sijoitettiin kananmunien etäisiksi sukulaisiksi, sitten heidät tuotiin yhteen Menotyphla-suborderin stupidien kanssa. Tällä hetkellä useimmat biologit pitävät niitä itsenäisenä monotyyppisenä Macroscelidean irrotuksena, joka on lähellä jyrsijöitä ja lagomorpheja. Modernien tutkimusmenetelmien ansiosta yhä useammat tiedemiehet ovat taipuvaisia ​​uskomaan, että Macroscelidea, kuten norsut, damans, aardvores, kullankalastajat ja tenreksit, kuuluvat afrikkalaisten nisäkkäiden antiikin haaraan - Afroterein ylimerkkiin. Ne kaikki tulivat yhteisestä esi-isästä, joka asui Afrikassa noin 60 miljoonaa vuotta sitten.

Missä hyppääjät elävät?

Nämä äärimmäisten asuintilojen asukkaat ovat vain Afrikassa (lukuun ottamatta Länsi-Afrikkaa ja Saharaa), joissa heillä on monenlaisia ​​elinympäristöjä. Jotkut lajit pitävät mieluummin aavikoita, steppeja tai savannoja, toisia - kivisiä pensaita, kolmatta - kalliota, neljännestä - vuoristometsää.

Mitä hyppääjät näyttävät?

Ulkoisesti hyppääjät muistuttavat suuria jerbooja. Eläinten ruumiinpituus yhdessä pään kanssa, lajista riippuen, vaihtelee 10 - 30 cm, ne painavat 45 - 500 grammaa. Eläinten hännät ovat pitkiä, lähes yhtä suuria kuin kehon pituus, peitetty lyhyillä hiuksilla. Turkki on paksu ja pehmeä, harmaasta ja ruskeasta.

Sanotaan, että jumala, luoden hyppääjä, näytti pelaavan muuntajissa: hän otti takaraajat kengurusta, vartalosta ja hännästä rotasta, ja kouristus norsusta. Joillakin lajeilla on myös poskipusseja, kuten hamstereita, ja niissä on puseroita, joissa on ruokailuvälineitä. Itse asiassa tällainen epätavallinen piirteiden yhdistelmä on eläinten erittäin tarkoituksenmukainen mukauttaminen vaikeisiin elinolosuhteisiin.

Yllättävin asia hyppääjällä on ehkä pitkä ohut proboskis. Eläin voi nostaa sen, laskea sitä ja tehdä siitä pyörimisliikkeen. Tällainen epätavallinen nenä auttaa hyppääjää tuntemaan täydellisesti saaliskannat, madot ja muut selkärangattomat.

Pitkät takajalat, joissa on suhteellisen korkeat korot, muistuttavat kengurun raajoja. Vaikka hyppyjen hyppääjät eivät ole yhtä hyvin kehittyneet kuin jerboissa, monet lajit kulkevat pitkiä matkoja, heiluttavat hieman. Myös takaraajat auttavat vaarassa olevia eläimiä - he pakenevat vihollisilta pitkiä hyppyjä. Pitkien jalkojen ja laajojen polkujärjestelmien ansiosta hyppääjän ei ole vaikea jättää kauas tahtojaan - käärmeitä ja lihansyöjiä. Kuitenkin tavallinen tapa siirtää hyppyjä - kävelemällä neljällä jalalla.

Kaikilla jumppereilla on pitkä kieli, jonka avulla ne voivat tarttua ulos nenän kärjen ulkopuolelle ja vetää pieniä saalista suuhunsa.

Hoopers ovat melko hyviä olentoja. Kun ne otetaan käsiinsä, niiden hyvin kehittyneitä hampaita käytetään hyvin harvoin.

Ominaisuudet lifestyle-hyppyjä

Puserot ovat pääosin vuorokaudessa, ja ne osoittavat aktiivisuutta jopa kuumimmillaan. Nämä ovat vain maa-eläimiä.

Puseroiden ruokavalio koostuu hämähäkkeistä, kovakuoriaisista, sinisimpukoista, muurahaisista, termiiteistä, sliekista sekä hedelmistä ja siemenistä.

Eläimillä on hyvin kehittyneet hajutetut rauhaset. Eri lajeissa ne voivat sijaita hännän juuressa, rinnassa tai jalkojen pohjalla. Hajuhermojen salaisuutta käyttävät eläimet paitsi kommunikoimiseksi sukulaistensa kanssa, mutta myös antavat heille mahdollisuuden merkitä matkatun polun ja navigoida avaruudessa.

Useimmat hyppääjät voivat kommunikoida äänien avulla. Jotkut lajit tuottavat äänimerkkejä, jotka tukevat takajalkojaan maahan, toiset kiinnittävät hännänsä pentueeseen. Jos pidät hyppääjä, se tekee teräviä korkeita ääniä.

Proboscis-koirien sauva

Proboscis-sukut (Rhynchocyon), johon kuuluu 3 lajia, ovat perheen suurimpia jäseniä:

  1. Spotted proboscis dog (Rhynchocyon cirnei),
  2. Kullanvärinen koira (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peters proboscis tai punainen tukka (Rhynchocyon petersi).

Proboscis-koirat elävät Keski- ja Itä-Afrikan laaksojen ja vuoristometsien paksuilla. Kehon pituus on keskimäärin 23-31 cm, paino 400–440 g.

Esikoirakoirat pidetään yleensä pareittain. Jokainen pari on 1600 - 6000 neliömetriä. Vaikka monogamia on tyypillinen näille lajeille, vuorovaikutus parin sisällä on hyvin rajallinen. Nainen ja mies viettävät hyvin vähän aikaa yhdessä. He jakavat yhteisen alueen ja suojaavat sitä erikseen: mies varmistaa, että miespuoliset ulkomaalaiset eivät hyökkää alueelle, ja naaras karkottaa ulkomaalaiset naiset.

Ne liikkuvat tavallisesti tiettyjä polkuja pitkin, sekä omillaan että muiden eläinten pitkin. Aktiivinen päivällä, ja viettää yön lehtien pesässä metsän lattialla.

Ruokavalio koostuu pääasiassa muurahaisista ja termiiteistä, jotka syövät mielellään muita selkärangattomia. Golden proboscis koirat viettävät lähes koko päivän ruokaa etsittäessä. Niin kuin nosukhs, he tekevät sen pitkään liikkuvan nenä-anturin avulla. Muita tämän suvun lajeja käytetään nenän lisäksi myös eturaajoja etsimään ruokaa, jossa on kolme pitkää kynsiä. Kynnet auttavat eläimiä kaivamaan pieniä kartiomaisia ​​reikiä maaperään.

Rod Pitkävartiset puserot

Elephantulus-sukuun kuuluu:

  1. Lyhytnurkkainen norsunluuhyppy (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Edwardin Elephant Jumper (E.edwardii),
  3. Rocky Elephant Jumper (E. rupestris),
  4. Tumma norsunluuhyppy (E. fuscipes),
  5. Bushin norsunpurkaaja (E. intufi),
  6. Golden-tailed norsunluuhyppy (E. myurus),
  7. Revual's Elephant Jumper (E. revoili),
  8. Zamzebian norsunluun hyppääjä (E. fuscus),
  9. Pohjois-Afrikkalainen norsu (E. rozeti),
  10. Punainen norsunluu (E. rufescens).

Tämän suvun edustajat eivät ole suuria: kehon pituus - 10-14 cm, häntä 10-16 cm, eläinten massa - 25-50 g.

Tyylikäs ja kivinen elefanttihousut elävät enimmäkseen Etelä-Afrikan kalliolla ja kivillä, Pohjois-Afrikan elefantti hyppääjä löytyy puolikuivista vuoristoalueista Afrikan luoteisosassa, muut tämän suvun lajit asuvat Etelä- ja Itä-Afrikan steppeilla ja savannilla.

Syö pääasiassa hyönteisiä, kasviperäiset elintarvikkeet ovat pieni osa ruokavaliota.

Kiviset ja pensashousut kaivavat suojaa matalille hiekkarannoille hiekkamaassa tai, jos maaperä on kiinteä, käytä tähän tarkoitukseen jyrsijäpyöriä.

Tärkeää roolia punaisen norsun hyppääjän elämässä pelataan polkuja, jotka ovat metsäpohjan jatkuvia puhdistettuja tunneleita. Jotta eläimet voivat kulkea suurimmalla nopeudella pitkin niitä, polut on pidettävä täydellisessä puhtaudessa. Kun eläimen on pakenuttava saalistajasta, jopa yksi pieni haara voi tulla esteenä ja johtaa surullisiin seurauksiin, joten eläimet eivät unohda puhdistaa raitaan säännöllisesti. Noin 30% päivittäisistä tunneista päivittäin hyppääjissä tarkastaa niiden polkujen verkon ja palauttaa järjestyksen - kaatuneet lehdet, oksat ja muut roskat eläimet heittävät nopeasti etuosat.

Metsäperhoset

Ainoat lajit (Petrodromus) ovat nelijalkainen metsähyppy (Petrodromus tetradactylus). Laji on keskikokoinen: rungon pituus 16-22 cm, hännän - 13-19 cm, subtrooppisissa ja trooppisissa metsissä, Kenia, Tansania, Sambia, Zimbabwe, Angola jne. Kosteassa vuoristo- ja savannissa.

Tämä laji ei rakenna pesiä, ei suojaa eikä asu luolissa. Punaisen norsun hyppääjän osalta polut ovat erittäin tärkeitä tämän lajin kannalta.

Perheoikeudet

Vaikka hyppääjät näyttävät erilaisilta ja elävät erilaisissa elinympäristöissä, niiden seksuaalinen käyttäytyminen on melko samanlainen. Kultaiset ja samettiset olkapäät, neljä sormeaiset, kalliot ja lyhyt korvat, toimivat monogameilla pariskunnilla, mutta viettävät vähän aikaa yhdessä. Tropiikassa hyppääjät tuovat jälkeläisiä useita kertoja vuoden aikana, ja suurilla leveysasteilla jalostus muuttuu kausiluonteiseksi ja yleensä laskeutuu kosteudelle.

Lajista riippuen raskaus kestää 42 päivästä (kultaisten koirien koirille) 57-65 päivään (punaisille norsuille). Koirissa esiintyy tavallisesti 1-2 pentua, ja vain Pohjois-Afrikan hyppääjä ja täplikäs koira-koira tuovat kutakin 3 poikaa. Vauvat syntyvät jo turkisilla ja hyvin kehittyneillä. Ainoastaan ​​lyhytkuulisten prankstereiden jälkeläiset viettävät pesän ensimmäiset elämän päivät, muut lajit lähes heti syntymän jälkeen alkavat seurata äitiä kaikkialla. Nainen huolehtii jälkeläisistä, yleensä yksin, mies auttaa häntä vähän. Jopa 1,5 kuukauden ikäiset hyppääjät saavuttavat seksuaalisen kypsyyden.

Luonnollisissa olosuhteissa hyppyjen ikä ei ole pitkä - keskimäärin 2,5-3 vuotta, vankeudessa he elävät hieman kauemmin.

Suojelu luonnossa

Kullanvärinen koira, Peters proboscis -koira, Revual elephant jumper, on tilassa, joka herättää pelkoja. Havaittu koiraskoira, lyhytkorvainen hyppy, elefantti hyppääjä Edward ja kivinen norsu hyppääjä ovat haavoittuvia. Kenialaisten rannikoiden kultaiset koirakoirat ja neljä sormeaiset metsästyslautat pyydetään ja niitä käytetään ruokana.

Mutta metsäkadot uhkaavat suurimmaksi osaksi kaikkien hyppääjien populaatioita. Se on kauhistuttavaa menetystä, jos 50 miljoonan vuoden kuluttua sen olemassaolosta, niiden elinympäristöjen tuhoutumisen vuoksi, hyppääjät katoavat maan pinnalta.

Sosiaalinen käyttäytyminen

Eläimet ovat yksittäisiä, parit muodostuvat aina vain parittelujaksolle. Jos pari ei hajoa, on aina olemassa syy tähän - esimerkiksi yksittäisten tonttien pieni koko, turvakoteja tai rajallisia rehuvaroja. Mutta myös näissä tapauksissa hyppääjät asuvat samalla alueella, mutta eivät kommunikoi keskenään. Tällaista järjestelmää voidaan kutsua piilevän kumppanuuden järjestelmäksi: yksilöiden välillä ei ole yhteistyötä, kaikki elävät itse

Elämänhistoria eläintarhassa

Bouncerin sisällön kokemus osoittaa, että lintujen lämpöpisteessä on oltava lämmityspiste. Eläimet käyttävät tätä paikkaa lampun alla. Ilman on oltava kuiva. Päivittäisen annoksen tulisi sisältää erilaisia ​​rehuja, koska eläimet syövät vähän, mutta joka kerta eri ruokaa.

Puserot ovat nähtävissä paviljongin "Night World" näyttelykotelossa, jossa kaadetaan hiekkamaata ja ylemmän tason oksia. Elephant-hyppääjät elävät yhdessä Afrikan asuntolan kanssa. Koska eläimet käyttävät erilaisia ​​lintuja, he pääsevät hyvin yhteen. Aikaisemmin hyppääjät pääsivät myös hyvin raidallisilla hiirillä, eikä eläinten välillä ollut aggressiota.

Lintujen syöttölaitteet sijaitsevat pentueessa erikoisvarustetuissa ruukuissa. Päivittäinen ruokavalio hyppääjinä sisältää hyönteisiä, hedelmiä, silputtuja porkkanoita, raejuustoa, viileää munaa, murskattuja pähkinöitä, vihreitä (salaattia, voikukkia, kaalia), vauvanruokaa. Vesi on välttämättä annettu runsaasti. Syömällä hyppyjä vähän, heidän pitäisi aina olla tuoretta ruokaa.

Tällä hetkellä eläintarha ei ole edustettuna näyttelyssä.

Tutkimustyö tämän lajin kanssa Moskovan eläintarhassa

1. G.V. Vakhrusheva, I.A. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995 "Lyhyen korvan elefanttihousut: pidättäminen ja vankeudessa pitäminen, koirien keinotekoinen ruokinta kokemus", tieteellinen tutkimus eläintieteellisissä puistoissa, numero 5

2. S.V. Popov, A.S. Popov, 1995 "Sisällön ehtojen muuttaminen vaikuttaa lyhyt kuuloisten norsujen hyppyjen käyttäytymiseen (Macroscelides proboscideus)?, Eläinpuistojen tieteellinen tutkimus, numero 5

3. A.S. Popov, 1997 "Eräitä erikoisominaisuuksia lyhyen korvan elefanttihousujen käyttäytymisessä (Macroscelides proboscideus) Moskovan eläintarhan näyttelyssä", tieteellinen tutkimus eläintieteellisissä puistoissa, numero 9

4. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 “Lyhyesti korvattujen norsunluuhousujen normaalit painot (Macroscelides proboscideus) orjuuden olosuhteissa”, tieteellinen tutkimus eläintarhoissa, numero 9

5. S.V. Popov, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovich, 1998 “Eläinten toiminta yön maailmannäyttelyssä”, tieteellinen tutkimus eläintieteellisissä puistoissa, numero 10

6. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998 "Lyhyen korvan norsunluukun käyttäytyminen paria muodostettaessa", tieteellinen tutkimus eläintieteellisissä puistoissa, numero 10

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 ”Lyhytaikaisista korvatekijöistä koostuvan perheryhmän päivittäisen toiminnan dynamiikka (Macroscelides proboscideus), tieteellinen tutkimus eläintieteellisissä puistoissa, numero 11

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 "Lyhyesti kuuluvien norsujen hyppyjälkien (Macroscelides proboscideus) kopiointi Moskovan eläintarhassa", tieteellinen tutkimus eläintieteellisissä puistoissa, numero 16

Lyhytaikaisen hyppyn ulkoinen kuvaus

Lyhyen korvan hyppääjällä on pienin koko koko hyppyperheen. Hänen ruumiinsa pituus on enintään 12,5 cm.

Mutta näiden eläinten hännät ovat melko pitkät. Sen pituus vaihtelee 9,7 - 13,7 cm. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että lyhytkorvaisten hyppyjen ulkonäkö on tyypillinen sen perheenjäsenille, johon se kuuluu.

Lyhytaikainen jumpperi (Macroscelides proboscideus).

Lyhyen korvan hyppyjohdon tyypillinen ohut kuono on erittäin voimakkaasti laajennettu. Verrattuna muihin hyppääjiin, eläimen korvat pyöristetään paljon vahvemmiksi ja hieman lyhyemmiksi kuin muissa tämän suvun edustajissa.

Takajalkojen ensimmäisellä sormella on kynsi ja se on kooltaan pieni. Takki on pehmeä, paksu ja melko pitkä.

Ylempi runko on oranssinkeltainen, vaaleanharmaa, vaalea likainen keltainen, hiekkainen ruskea tai musta. Vatsa on yleensä valkoinen tai harmahtava.

Toisin kuin muut perheenjäsenet, lyhytkorvaisella hyppääjällä ei ole silmien ympärille ominaista kirkkaita renkaita.

Lyhytaikaisen hyppääjän naaraspuolella on kolme paria nänniä, ja sen kallo on erottuva erittäin suurilla luun kuulomyllyillä. Näiden pomppulaisten hammaslääketieteellinen kaava on 40. Mielenkiintoista on, että tämän jyrsijän ylempi viiste on suhteellisen pieni. Kirkkaat renkaat silmien ympärillä, jotka ovat ominaista muille hyppyille, puuttuvat. Häntä on hyvin leikattu ja sen alaosassa on erottuva hajuinen rauha.

Lyhyen korvan hyppääjän elämäntapa

Lyhyen korvan hyppääjät asuvat Etelä-Afrikan lounaisosan puolijohdeissa ja savannissa, jotka asuvat sellaisissa maissa kuin Etelä-Afrikka, Etelä-Botswanassa ja Namibiassa. Lyhytkorvaisten hyppyjen kokonaisjakauma on yli puoli miljoonaa neliökilometriä.

Prygunchik asettuu pensasavannoihin ja puolipohjoihin.

Lyhyet korvatulpat ovat pääasiassa päiväsaikoja ja ne ovat aktiivisia myös kuumina päivinä. Lisäksi tällä hetkellä nämä eläimet rakastavat ottaa pölyhaudetta tai nauttia aurinkoa. Päivittäisen toimintatilan muuttaminen ja elintarvikkeiden etsiminen lyhytkuulisen hyppääjän hämäräaikana voi olla vain uhka sen luonnollisista vihollisista, joista tärkeimmät ovat erilaiset saaliin linnut. Tällöin lyhytkorvainen hyppyjä piilottaa kasvillisuuden päivän aikana hämärässä ja näyttää sen aktiivisuuden. Turvana he valitsevat pääsääntöisesti tyhjät luolat, jotka jäävät muiden jyrsijöiden jälkeen.

Lyhyen korvanpäivän hyppääjän elämäntapa, eläin toimii myös päivän kuumina tunteina, kun sitä lämmitetään auringon alla tai ottaa pölyhaudetta.

Ei kuitenkaan pidä ajatella, että lyhyen korvan hyppääjä voi elää vain muiden ihmisten kodeissa. Jos sopivaa vapaata asuntoa ei löytynyt, hän voi kaivaa itsensä. Joka tapauksessa hiekkamaassa he tekevät sen hyvin. He haluavat myös kaivaa minkkiä lähellä pensaita, etenkin juurilleen.

Pääsääntöisesti lyhytkuuliset hyppääjät johtavat yksinäiseen elämäntapaan ja elävät luonnollisissa olosuhteissa parempana pysyä yksin. Ja vain parittelun aikana, ne yhdistetään pareittain. Hyppääjän kokonaispinta-ala on yleensä yksi neliökilometri.

Hyppääjän turvapaikka on hiekkamaassa hiekkaranta kaivamassa tyhjiä jyrsijä- tai kaivonreikiä.

Pieni tausta lyhytkorvaisesta hyppääjästä

Tämän lajin tutkimuksen historia muistuttaa hieman vitsi. Vain ei elämä-tilanne, mutta tieteellinen.

Springboks kuluttaa pienen määrän kasviperäisiä elintarvikkeita - kasvien versoja, juuria ja marjoja.

Kun tämä eläin löydettiin Afrikan mantereen eteläosassa, biologit yrittivät välittömästi selvittää, kuka hän oli, mikä oli varsin luonnollinen halu. Mutta kuka hän näyttää? Yleensä kukaan muu, lukuun ottamatta muita tällaisia ​​hyppyjä. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Lyhyen korvan hyppyjä pidetään enimmäkseen yksin ja vain parittelun aikana - pareittain.

Paleontologit eivät olleet syrjäytyneet ja ehdottaneet, että hyppääjät eivät ole kädellisiä sen yksinkertaisen syyn takia, että ne ovat vanhojen kanaeläinten läheisiä sukulaisia. Hyvin lyhyessä ajassa hyppääjä onnistui käymään sukulaisilla ja siiloilla ja apinoilla ja hevosilla. Tämä epävarmuus ei ilmeisesti halunnut tieteellistä maailmaa, ja eri näkemyksiä pitäneet tiedemiehet päättivät erottaa nämä hauskat eläimet erilliseksi erillisryhmäksi, joka kuului vain heille, ja sille annettiin latinalainen nimi Macroscelidae.

Kasvatus lyhyen korvan hyppääjä

Luonnollisissa elämänolosuhteissa lyhytkuuliset puserot johtavat yksinäiseen elämäntapaan huolimatta siitä, että vankeusolosuhteissa he suosivat pari-elämäntapaa. Kasvatuskausi jatkuu elokuussa-syyskuussa. Raskauden kesto on noin 56-61 päivää. Tämän kauden lopussa nainen synnyttää kaksi nuorta tai harvemmin yhtä. Naiset eivät ole tyytyväisiä syntymän pesiin, ja jälkeläiset ovat syntyneet normaalissa luolassa tai turvakodissa.

Pennut syntyvät hyvin kehittyneinä, hiuksiin peitettyinä ja avoimilla silmillä. Vain muutaman tunnin kuluttua syntymästä he voivat juosta.

Ensimmäistä kertaa nainen ruokkii nuoria maitoon heti syntymän jälkeen. Lisäksi, jos syntyy kaksi poikaa, ensimmäisen ruokinta voi tapahtua samanaikaisesti toisen syntymän kanssa. Gorged lapset menevät johonkin suojiin, jossa he istuvat hiljaa. Mielenkiintoista on, että tällä hetkellä vanhemmat eivät ole kovin kiinnostuneita heidän jälkeläisistään, ja heillä on hektinen rakkaussuhde. Sitten he jatkavat käyttäytymistään samalla tavalla ja elävät lähes yksinomaan omasta puolestaan ​​ja ikään kuin unohtavat, että heillä on jälkeläisiä.

Lasten kohdalla he liittyvät sellaiseen vanhempien huolimattomuuteen, joka on tehty täydellisesti, ja istuvat vierekkäin talossa, vain joskus jättää turvakodin, tutustuen ympäröivään tilaan ja maistelemalla aikuisten ruokaa. He käyttävät vanhempiensa osalta muita lepotiloja. Ja jos avaruuden siirtymisprosessissa he kompastuvat nuorille, älä kiinnitä heille mitään huomiota.

Lyhytaikaisen hyppyjohdon jalostuskausi tapahtuu elokuussa-syyskuussa.

Kuitenkin lähemmäs päivän loppua, äiti, ikään kuin muistuttaisi, että hänellä on todella lapsia ja menee taloon suorittamaan luontoon kuuluvia tehtäviä, kateellisesti ryntää kouluttamaan nuoria.

Samalla hän voi tarttua minkä tahansa lapsensa hampaisiin, jotka vain tulevat ensin hänen luokseen, minkä jälkeen hän vetää hänet suojaan, ja usein se, jonka nuoret itse valitsi.

Kun pieni hyppääjä löytää itsensä tuntemattomaan minkään, hän juoksee välittömästi pois sieltä ja tavallisesti kohtaa äitinsä, joka on jo vetämässä toista poikaa. Sitten tilanne toistuu ja lapset vaihtavat paikkoja useita kertoja.

Nainen ei suojaa jälkeläisiä, palaa siihen vain kerran päivässä maitoa varten.

On mielenkiintoista huomata, että tällaisten jälkeläisten kuljettamisessa naisella on harvinainen innostus ja tämä "karuselli" jatkuu, kunnes pennut väsyvät ja luopuvat.

Tämän jälkeen toinen vaihe alkaa nuorten elämässä, ja jos aikaisemmin naaras ei kiinnostunut heistä, nyt kaikki poikasten yrittävät jättää äidin valitseman turvakodin jälkeläisensä tukahduttavat valppaasti vanhempi. Totta, kun nainen huomaa, että hän on asettanut asiat tässä asiassa, hän kasvaa välittömästi kylmäksi tähän koulutustasoon, jota hänen lapsensa välittömästi käyttävät.

Luonnossa lyhytkuulisen hyppääjän elinikä on pieni - 1-2 vuotta vankeudessa - jopa 3 vuotta.

Tämän jälkeen äidillä on seuraava "fix-idea" - ruokinta vauvoille. Hän alkaa lähestyä poikoja ja pistää varovasti nenäänsä selkäänsä. Poika vie tämän signaaliksi aloittaa syöminen ja etsii äidin nänniä, joka on hänen käsivartensa alla. Äiti vie ruokailuun ominaisen poseeran - hän istuu alas ja ottaa etujalan syrjään. Sitten toinen kuutiot tulevat siihen ja löytänyt toisen nänni on otettu myös ruokaa varten. Koko tämän ajan nainen istuu käpälöiden kanssa erilleen.

Lyhyen korvan hyppääjän pienen kallon erottuva piirre on suuret luun kuulokkeet.

Joskus, kun nuoret ovat kyllästyneet, he alkavat voimakkaasti nuolla äidin suuhun kulmat ja hieroa niitä käpälöillä. Pian äiti suostuu jälkeläisten siunauksiin, avaa suunsa, ja lapset alkavat syödä sieltä äidin vangittua ruokaa. Saatuaan tällaisen herkun, pienet lyhytkorvaiset hyppääjät siirtyvät iltapäivällä, ja äiti palaa liiketoimintaansa. Kaksi tuntia myöhemmin poikaset syötetään uudelleen. Yhden yön aikana hyppy-äiti ruokkii jälkeläistään neljästä viiteen kertaan. Auringon nousun myötä nainen taas uskoo, että hän on täysin vapaa äitien hoidosta iltaan saakka. Mitä tulee uroksen käyttäytymiseen, hän ei osoita kiinnostusta jälkeläisiinsä ollenkaan.

Kun jälkeläiset kasvavat, naaras lakkaa olemasta varma siitä, että nuoret eivät jätä suojaa, lopettaa heidän kuljetuksensa ja yhä useammin ohittaa ruokinnan. Pian äidinmaidon saamiseksi pienten lyhyen korvan hyppääjien on ponnisteltava huomattavasti. Lopulta naaras syöttää kuutiot vain kerran päivässä.

Kun nuoret kasvavat, heidän äitinsä alkaa hoitaa jälkeläistään yhä viileämmin ja "juoksee pois kotoa."

Noin kaksikymmentä elämää (mutta ei aikaisemmin kuin kuudestoista ja viimeistään kahdeskymmenesviides), lapset lähtevät suojasta ja aloittavat aikuisen elämän. Eläimet saavuttavat seksuaalisen kypsyytensä noin neljänkymmenen kolmanneksen elämää.

Lyhytkorvaisten hyppyjen väestöasema

Vuonna 1996 lyhytaikaisia ​​hyppyjä tuli kansainvälisen luonnonsuojeluliiton ns. Punaiselle listalle, joka sai "haavoittuvien lajien" aseman. Mutta seitsemän vuotta myöhemmin tämä päätös muutettiin, ja hyppääjän asema määritettiin "vaaralliseksi". Päätöksen tarkistaminen johtuu siitä, että huolimatta siitä, että näiden eläinten väestötiheys on hyvin pieni, tämän lajin käytössä olevat alueet ovat hyvin suuria.

Sukupuoli: Macroscelides Smith A., 1829 = Short Eared Jumpers

Laji: Macroscelides proboscideus Shaw = lyhytkuuloinen [tavallinen norsunluu] hyppääjä, elefanttilintu

Tyyppisiä lyhyen korvan hyppyjä= Macroscelminädes A. Smith, 1829

Ainoastaan ​​laji: lyhytkorvainen hyppääjä -Macroscelides proboscideus Shaw, 1800.

Koot ovat pieniä (pienin perheessä). Rungon pituus on 9,5–12,4 cm, hännän pituus on 9,7–13,7 cm. Ulkonäkö on tyypillistä perheelle. Ohut kuono on hyvin pitkänomainen, korvat ovat suhteellisen lyhyempiä ja pyöristettyjä kuin muissa hyppyjäljissä. Takaraajojen ensimmäinen sormi on pieni ja siinä on kynsi. Takki on pitkä, paksu ja pehmeä. Rungon yläosassa on hiekka-ruskea, vaaleanpunainen keltainen, vaaleanharmaa, oranssi-keltainen, joskus mustana, valkoisella tai harmaalla. Nännit 3 paria. Kallolla on hyvin suuret luiden kuulo-rummut. Hammaslääketieteellinen kaava = 40. Ylempi viiste on suhteellisen pieni.

Asukkaat on peitetty tiheillä pensaiden tasangoilla, joissa on hiekkainen maaperä. Aktiviteetti on pääosin päivittäin ja usein kuumina päivinä. Turvapaikka toimii kaivoksina, joita eläin tavallisesti kaivaa pensaiden juuriin, harvemmin vieraita. Pitää yksin tai pareittain. Se ruokkii hyönteisiä, lähinnä muurahaisia ​​ja termiittejä, sekä joitakin kasvien esineitä: juuret, marjat. Vastasyntyneet pennut ovat suhteellisen suuria, avoimia silmiä, keho on peitetty hiuksilla.

Sitä esiintyy Etelä-Afrikassa (Cape Province) ja Lounais-Afrikassa.

Etelä-Afrikassa elävät hämmästyttävät eläimet - lyhytkorvaiset norsunluuhousut (Macroscelides proboscideus). Mitä he haluavat? Kyllä, kukaan. On jumpperit! Aikaisemmin heidät siirrettiin hyönteisten torjunta-aineiden ryhmään ottaen huomioon moolien, karhojen ja siilojen lähisukulaiset. Mutta sitten tiedemiehet saivat selville, että sisäisen organisaation monissa asioissa hyppääjät ovat samanlaisia. kädelliset! Ja he ehdottivat, että he julistaisivat heidät tämän erottelun alkeellisiksi edustajiksi. Ja paleontologit ovat ehdottaneet, että niiden rakenteessa olevat hyppääjät ovat lähellä sorkkaeläinten vanhoja esi-isiä. Epäilemättä eri näkemysten kannattajat hyväksyivät "Solomonian" päätöksen - jaettavien hyppyjen jakamisen erilliseen erillisryhmään, joka sai latinalaisen nimen Macroscelidae *.

Me hyppäämme Moskovan eläintarhassa muutama vuosi sitten. Yhdellä silmäyksellä heille riitti hyvä mieliala. Tuomari itsellesi - keho, kananmunaa muistuttava koko ja muoto, jonnekin oletetun vyötärön alueella - suhteellisen suuret pyöristetyt korvat, edessä - koukku, joka liikkuu koko ajan takan takana, ”ommeltu” on selvästi pitkä. Ja tämä kaikki pysyy ohuissa jaloissa - pitkä selkä ja lyhyt etuosa. Eri kokoisten raajojen liikkeiden koordinoimiseksi hyppääjät liikkuvat usein kolmella jalalla, painamalla yhtä takakäpyä. Ja jos eläin ajattelee naarmuttavan korvaa jalalla, se voi loppua kyyneliin - jalka pysähtyy selkään ja se voidaan vapauttaa vain putoamalla sen puolelle. Sanalla "peto, jota ei ole olemassa".

Aluksi hyppääjät ilahduttivat meitä - he saivat aikaan melko helposti pareittain, ja pian ensimmäiset vauvat syntyivät. Tällaisille pienille eläimille (vain noin 11 cm pitkä) puseroiden raskaus on hyvin pitkä - kaksi kuukautta. He synnyttävät vain yhden tai kaksi vauvaa, mutta suuria. Eräänlainen pieni kopio vanhemmista, heti turkista, avoin silmät ja melko ketterä.

Ensimmäiset poikamme ovat kasvaneet turvallisesti. Ja sitten ongelma alkoi. Naiset eräs toisensa jälkeen alkoivat kieltäytyä syömästä lapsiaan. Ja meidän, eläintarhan työntekijöiden, täytyi tulla 8–10 g: n murusien kasvatus vanhemmiksi. Tarpeetonta sanoa, kuinka hankala se oli! Ensimmäisten päivien aikana syötimme niitä 2 tunnin välein, ja 4 tunnin tauko vain yöllä. Sitten syötteiden määrä väheni vähitellen. Mutta loppujen lopuksi meillä ei ollut mitään kokemusta ja ajatusta siitä, mitä sisältyy huonosti tutkittujen lajien vanhempainvastuuseen! Siksi sairaanhoito ei ole aina aina onnistunut. Ja joka kerta oli tunne, että olet menettänyt jonkun lähellä. Ei perusteluja, jotka sanovat, onko sen arvoinen saada niin järkyttynyt "pienen hiiren" vuoksi, ei auttanut. Tietenkin ne eläimet, jotka kasvoivat, tukivat henkeämme, mutta ymmärsimme, että se päättyy huonosti. Käytäntö osoittaa, että minkäänlaista lajia ei voida ylläpitää keinotekoisella ruokinnalla pitkään.

Emme syyttäneet ”huolimattomia” äitejä - ymmärsimme, että emme pystyneet luomaan hyväksyttäviä ehtoja hyppääjille. Siksi kokeillaan jatkuvasti yrittäen tehdä lemmikkien elämästä mukavampaa. Ja ponnistuksemme eivät olleet turhaan - naiset lopulta "muistivat" heidän vanhempainvastuistaan ​​ja poistivat tämän vaikean taakan hartioistamme.

Nyt meillä on mahdollisuus tarkkailla "normaaleja" suhteita hyppyjen perheessä. Minun on sanottava, että ne olivat hieman odottamattomia meille.

Ensimmäistä kertaa nainen syöttää vasikan heti syntymän jälkeen - jos kaksoset syntyvät, ensimmäisen lapsen ruokinta voi tapahtua samanaikaisesti toisen lapsen syntymän kanssa. Hyvin ruokitut lapset menevät johonkin turvakodista ja istuvat hiljaa siellä. Tällä hetkellä vanhemmat eivät ole sisaruksia - ei x kehittää turbulenttia romantiikkaa. Mutta tulevaisuudessa lähes koko päivän aikuiset eläimet elävät itselleen, ikään kuin unohtaisi lasten olemassaolon. Ne puolestaan ​​käsittelevät tätä täysin rauhallisesti - istuvat vierekkäin talossa, joskus jättävät suojan, tutkivat tilaa ja maistavat aikuisten ruokaa. Aikuiset eläimet käyttävät muita miehittämättömiä turvakoteja. Jos he nyt törmäävät lapsiinsa, he kohtelevat heitä yksinkertaisesti huonekaluina.

Mutta myöhään iltapäivällä, noin kello 17, naaras ”muistaa”, että hänellä on joitakin velvollisuuksia nuoremmalle sukupolvelle, ja vie lasten kasvatuksen. Hän tarttuu lapsen alle, jonka hänen hampaidensa takana on käpälän alla, ja vetää hänet taloon, usein sitä, jota nuoret itse ovat valinneet. Sitten pikku pomppuja ryntäi päähänsä hänen suosikkihuoneeseensa tapaamalla äitiä ja veliä suussa matkalla. Sitten he muuttavat paikkoja, ja hän jo äitinsä suusta katselee toista poikaa kotiin. Ja tämä toistetaan useita kertoja. Tällöin nainen ei haalistu innostuksesta laittaa kaiken paikalleen, ja nuoret vähitellen väsyvät ja joutuvat kohtaloon. Siitä hetkestä lähtien he ovat kotiarestissa, ja tarkkaavainen äiti pysäyttää kaikki heidän pyrkimyksensä lähteä suojasta. On totta, että kun hän on palauttanut järjestyksen, hän menettää kiinnostuksensa tähän kasvatusnäkökohtaan, jota lapset käyttävät. Sitten nainen ottaa seuraavan ongelman - vauvat on syötettävä. Hän lähestyy poikaa ja koskettaa hänen nenäänsä varovasti selkäänsä. Lapsi havaitsee tämän eleen kutsumuksena illalliselle ja alkaa etsiä äidin nänniä, joka sijaitsee käsivarren alla. Nainen ottaa syöttöasennon - istuu alas ja vetää etureunan sivulle. Toisaalta siihen on kiinnitetty toinen poika, ja muutaman sekunnin kuluessa he imevät maitoa rauhallisesti. Joskus nuoret alkavat syömisen jälkeen nuolla ja hierovat naisen suuhun kulmia tassuillaan. "Saavuttaminen vakuuttavaksi", hän avaa suunsa, ja lapset syövät sieltä. Tällaisen ”jälkiruoan” jälkeen pienet hyppääjät pysyvät, ja naaras menee hänen liiketoimintaansa. Kahden tunnin kuluttua ruokinta toistetaan. Yöllä naiset ruokkivat jälkeläisiä 4-5 kertaa ja aamunkoitolla hän alkaa taas pitää itsensä vapaaksi vanhempien hoidosta seuraavaan iltaan saakka. Ja mies ja ei osoita kiinnostusta jälkeläisiinsä.

Kun pennut kasvavat, äiti alkaa vetäytyä tehtävistään: hän lakkaa kantamasta lapsia, varmistaa, että he eivät jätä suojaa, ja yrittää päästä pois ruokinnasta. Pienillä lyhytkorvaisilla puseroilla on pyrittävä saamaan äiti äiti. 25-vuotiaana lapsuuden hyppyjä päättyy ja nuoret eläimet ovat valmiita itsenäiseen elämään.

Niinpä, kuten kävi ilmi, emme olleet parhaita lapsenlapsia, joita pentuja hukkui. Myöhemmin, kun piti keinotekoisesti syöttää hyppääjiä, yritimme olla samankaltaisia ​​äitinsä äiteihin ja ruokkivat lapsille enintään viisi kertaa päivässä ja vain sopivassa ajassa meille. Minun on sanottava, että tämä innovaatio on hyödyttänyt kaikkia. Meille ruokinta on lakannut olemasta raskas taakka, ja pienet hyppääjät eivät todennäköisesti sairastu.

OG Ilchenko, G.V. Vahrusheva, Moskovan eläintarha. Piirustukset V.Kostenko

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org