Eläimet

Kaukoidän leopardi (Amur Leopard)

Pin
Send
Share
Send
Send


Ihmiset ajattelevat yleensä, että leopardit ovat Afrikan savannan edustajia, vaikka harvinaiset leopardilajit löytyvät maamme Kaukoidästä sekä Pohjois-Kiinasta. Tämä alalaji nimettiin Kaukoidässä Amurin leopardiksi. Hänet tunnetaan myös Amurin leopardina.

Tämä saalistaja oli lueteltu Punaisessa kirjassa. Se kuuluu alalajiin, joka on sukupuuttoon. Kaukoidän leopardin väestö on kriittisessä tilassa.

Samalla hetki, jolloin Amurin tiikeri - sen kuuluisa ”serkku” - on lisännyt väestön määrää, antaa toivoa tämän alalajin säilymiselle. Uskotaan, että Amur-leopardi, jonka kuvat on esitetty tässä artikkelissa, voidaan säästää toteuttamalla erilaisia ​​ympäristönsuojeluhankkeita.

Rodun kuvaus

Tällä leopardilla on monia erottuvia piirteitä muusta kissasta. Kesällä villa saavuttaa 2,5 senttimetriä ja talvella se korvaa 7 senttimetriä. Kylmällä säällä Amur-leopardilla on vaaleanpunainen väri, jossa on punertavan keltainen sävy, kesällä vallitsee enemmän kylläisiä ja kirkkaita sävyjä.

Kaukoidässä sijaitsevassa Amur-leopardissa (eläimen kuvat esitetään tässä artikkelissa) on pitkät jalat, joiden avulla se voi kävellä vapaasti lumessa. Miesten paino nousee 48 kg: aan, vaikka myös rodun suurempia edustajia on 60 kg. Naiset painavat jopa 43 kg.

1900-luvun alussa leopardi löytyi Sikhote-Alinista eteläpuolella sekä Khankan järven lounaisosassa, vaikka sitä ei viime vuosina ole havaittu siellä. Tällä hetkellä Amurin leopardi asuu Primorsky-alueen lounaisosan vuoristoalueilla, joissa se antaa selkeän suosion setri-musta-kuusille ja leveille lehtimetsille. Se on vähemmän halukas asumaan lehtimetsät, erityisesti pyrogeeniset tammimetsät, joiden alueet kasvavat vuosittaisten tulipalojen vuoksi.

Tämä Cat-perheen edustaja valitsee alueet, joilla on jyrkät rinteet, karu maasto, vesistöalueet ja kallioperä. Tällä hetkellä sen valikoima on laskenut kriittiseen kokoon, ja se kattaa vain rajallisen metsäalueen, jonka pinta-ala on 15 000 km² (Primoryessa, Posyet-lahdelta Razdolnaya-joelle ja myös Pohjois-Korean ja Kiinan kansantasavallan rajalle).

Elinkaari ja lisääntyminen

Amur-leopardissa murrosikä alkaa 3-vuotiaana. Luonnossa elinajanodote on noin 15 vuotta, vankeudessa 20 vuotta. Amur-leopardilla on kevätkausi. Pentue sisältää 1-4 poikasta. Kolmen kuukauden iässä heidän vieroitus tapahtuu, kun taas nuoret tulevat itsenäisiksi 1,5 vuotta, jolloin äitinsä johtaa yhden elämän.

Sosiaalinen rakenne

Amur-leopardi (kuvat, joiden kuva on tässä artikkelissa) mieluummin yhden yön elintapaan. Mutta parittelun jälkeen jotkut miehet voivat jäädä naaraidensa luo sekä auttaa nuorten kasvatuksessa. Usein tapahtuu, että useat miehet harjoittavat samanaikaisesti yhtä naista ja kamppailevat myös mahdollisuudesta pariutua hänen kanssaan.

Sen ruokavalion perustana ovat metsäpeurat, pesukarhu, jänikset, pikkukarvat, mäyrät ja täplikkäät hirvet.

Tärkeimmät uhkat

Kaukoidässä sijaitseva Amurin leopardi hävisi yli 80 prosenttia sen alueesta. Tärkeimmät syyt olivat tulipalot, metsäteollisuus sekä maan muuttaminen maataloudeksi. Mutta kaikki ei ole menetetty. Tällä hetkellä eläimille on olemassa sopivia metsäkohteita. Lisäksi on mahdollista suojella aluetta ihmisten haitalliselta vaikutukselta ja lisätä väestön kokoa.

Ryöstöpula

On huomattava, että Kiinassa on suuria alueita, jotka ovat sopivia elinympäristöjä, kun taas elintarvikkeiden tarjonta ei riitä ylläpitämään väestöä oikealla tasolla. Ryöstön määrä voi lisääntyä, koska väestön metsien käyttöä säännellään ja sorkka- ja kavioeläimiä suojellaan. Selviytyäkseen, Kaukoidän leopardi tarvitsee täyttää alkuperäisen elinympäristönsä.

Laiton kauppa ja salametsästys

Amur-leopardi altistuu jatkuvasti laittomalle metsästykselle, koska se on täplikäs ja kaunis. Tutkintaryhmä teki vuonna 1999 katteen alla: he pystyivät luomaan miehen ja naisen Far Eastern -leopardin ihon, jonka jälkeen he myivät sen 500 ja 1000 dollarin hintaan.

Tämä koe osoittaa, että tällaisille tuotteille on laittomia markkinoita ja että ne sijaitsevat eläinten elinympäristöjen lähellä. Kylät ja maatalous ympäröivät näiden eläinten asuttamia metsiä. Tämä luo esteitä metsille, ja salametsästys on tässä vakavampi ongelma kuin alueilla, jotka ovat kaukana ihmisistä. Tämä seikka koskee sekä leopardeja että muita eläimiä, jotka on hävitetty rahan ja ruoan vuoksi.

Konflikti ihmisen kanssa

On syytä huomata, että Amurin leopardi (eläimen kuva ihailee kauneutta) on erityisen haavoittuva, koska hirvet ovat osa sen ruokavaliota. Henkilön osuus peurojen määrän vähentymisessä sarvetarvonsa vuoksi estää leopardia saamasta tarpeeksi ruokaa.

Hirven väestön vähenemisen vuoksi leopardit menevät usein poronhoitoon ruokaa etsittäessä. Näiden maa-alueiden omistajat tappavat usein eläimiä ja suojaavat investointejaan.

Amur-leopardia uhkaa myös sukupuutto, joka johtuu pienestä väestöstä, mikä tekee siitä haavoittuvan erilaisille katastrofeille, mukaan lukien taudit, metsäpalot, muutokset kuolleisuudessa ja hedelmällisyysasteissa, sukupuolisuhteet, sukusolujen masennus. On huomattava, että sukulaisuussuhteita havaittiin luonnossa, mikä tarkoittaa, että se voi johtaa erilaisiin geneettisiin ongelmiin, mukaan lukien syntyvyyden väheneminen.

Tällaiset kypsytykset löytyvät tietyistä suurten kissojen populaatioista, vaikka pienissä populaatioissa ne eivät salli poikastumista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aikuisten naisten keskimääräinen vasikoiden määrä väheni merkittävästi.

Valitettavasti tällä hetkellä Amurin leopardin tilannetta voidaan pitää aidosti katastrofaalisena - esimerkiksi viimeisten 20 vuoden aikana maan elinympäristöalueemme on lähes puolittunut, kun taas luku on laskenut useita kymmeniä kertoja. Tämän vuoksi Amurin leopardi on suojattu tänään.

Venäjän federaation punainen kirja myönsi eläimen ensimmäiselle luokalle harvinaisimpana, joka on sukupuuttoon, hyvin rajallisella alueella, jonka pääasiallinen väestö on maassamme. Samalla leopardi kuului ensimmäisen CITES-yleissopimuksen liitteeseen ja luonnonsuojeluliiton punaisen kirjan liitteeseen.

ulkomuoto

Kaukoidän leopardi on melko suuri villikissa, mutta pienempi kuin tiikeri, leijona ja jaguari.

  • Ohuella ja siroisella petoeläimen rungolla on pitkänomainen muoto, joka on hieman "litistetty" sivuilta, pituus 105 - 137 cm ja säkäkorkeus 60 - 78 cm.
  • Häntä on pitkä - 80 - 90 cm.
  • Raajat ovat voimakkaita, ei pitkiä.
  • Kynnet terävät, vtyazhnye, etupuolella jopa viisi senttimetriä.
  • Aikuisen miehen massa 32–53 kg, naiset - ei ylitä 43 kg.
  • Pää on pyöristetty, suhteellisen pieni.
  • Otsa on voimakas ja pullistuva.
  • Nenä on leveä, pitkänomainen, tumma väri.
  • Korvat on asetettu leveiksi, pyöristetyiksi, pieniksi, mustiksi taakse.
  • Silmät, joissa on pyöreä oppilas, ei suuri.
  • Viikset joustavat, jopa 10 cm pitkät, mustavalkoiset.
  • Fangit ovat teräviä, pitkiä teriä.
  • Eläimellä on paksu pehmeä turkki, tiukka kehoon nähden. Paalun pituus vatsassa saavuttaa 7 cm, takana - 2,5 cm kesällä ja jopa 5 cm talvella. Pääkarvan väri on keltainen punaisella tai punertavalla varjolla, talvella se ei ole yhtä kirkas kuin kesällä. Tämä on erityisen havaittavissa eri ajanjaksoista otetuista valokuvista.

Rodun kuvaus talvella poikkeaa hieman kesän kuvauksesta. Ja kaikki tämä kiitos eläimen turkista aiheutuvista muutoksista.


Täplikäs väritys antaa eläimelle mahdollisuuden sulautua ympäristöön, tulla kärsimättömäksi uhreille ja vihollisille. Merkkien sijainti takki on ainutlaatuinen jokaiselle yksilölle ja mahdollistaa niiden tunnistamisen: mustat merkinnät ovat kahdenlaisia ​​- renkaan muotoisia ja kiinteitä.

Pienet homogeeniset täplät sijaitsevat leukassa, otsa, viiksen lähellä, poskilla, käpälät ja rungon alaosa peitetään suuremmilla merkinnöillä. Takana ja sivuilla hajallaan tummat renkaat, joiden halkaisija on enintään 5 cm. Yläosassa oleva häntä on koristeltu suurilla paikoilla - kiinteällä ja renkaanmuotoisella.

Metsästys ja ruokavalio

Näkyviin kohdistuvat yölliset sooloheitot ovat yleisiä tälle saalistajalle. Hän ei pidä hälinästä. Odotetaan pitkään uhri, joka huomaamatta huomaa häntä. Pantherin helppoudella ja armolla eläin tarttuu useisiin hyppyihin, tarttuu teräviin koiriin kurkkuun. Hän syö heti, repiä pois lihan palaset hampaidensa kanssa uhreilta.

Suuri tuotanto kestää 5 - 7 päivää. Petoeläin piilottaa lepäämätön ruoka pysyvässä paikassa (puiden alla, pienissä niissä) tai vetää sen sen lappiin. Aika ajoin badgers ja pesukarhu tekevät yön käyntejä välimuistiin, eivät välttämättä kannata hyötyä muista kettuista, villisikojen ja jopa karhujen varoista. Mutta useimmiten tidbit putoaa variksille, käärmeille ja tissille.

Kaikki, joka ruokkii Kaukoidän leopardia, ei lasketa. Nyt suosikki - luonnonvaraisten vuohien ja peurojen metsästys metsästää kesällä. Talvella peto siirtyy Itä-Aasian hirvieläinten ja villisikojen poikiin. Pienet "rehut" ovat pieniä jyrsijöitä, pesukarhuja, jänikset, hasselpähkinät, mäyrät, fasaanit. Tämä leopardi voi hyökätä pentuja.

Jälkeläisten lisääntyminen ja hoito

Kaikki naiset eivät kykene antamaan jälkeläisiä, ja useista syistä se usein kuolee. Avioliitto kestää useita päiviä, kuuluu syksyn loppuun tai tammikuun alkuun. Miehet ovat kiinnostuneempia nuorista naisista, sillä he järjestävät veriset taistelut. Eläimet eivät luo pitkäaikaisia ​​paria. Parittelun jälkeen naaras yrittää päästä eroon epätoivottavasta naapurustosta miehen kanssa ja salaa valmistaa lairin tuleville sukuille.

Raskaus kestää 3 - 3,5 kuukautta. Naisessa syntyy yleensä 1–4 pentua. Kaukoidän leopardin poika on syntynyt sokea, paino enintään 600 grammaa, ja suuressa pentueessa noin 400 grammaa. Se on päällystetty paksuilla, pehmeillä, hiekkavärillä varustetuilla turkisilla, joissa on voimakas tahra.

Pennut avaavat silmänsä 7 päivässä, he alkavat ryömiä kahdessa viikossa, kävellä puolitoista kuukautta, kaksi kuukautta, jotka he jo näyttävät denista. Kolmen kuukauden ikäiset vauvat tekevät neljän kilometrin juoksevan äitinsä kanssa, viisi kuukautta voi helposti voittaa ja 8 km.

Jopa 5 - 6 kuukauden ikäiset syövät äidinmaitoa. Ensimmäistä kertaa he yrittävät lihaa 1,5 - 2 kuukauden kuluttua, 3 kuukauden kuluttua he eivät voi tehdä sitä ilman lainkaan. Lähellä äitiä, useimmiten, pysyy seuraavaan jälkeläiseen asti, mutta voi elää itsenäisesti puolitoista vuotta. Kaukoidän leopardi saavuttaa murrosiän - mies saavuttaa 2 - 3-vuotiaan, nainen on 2-vuotias.

Petoeläin elää vankeudessa yli 20 vuotta luonnollisissa, luonnollisissa olosuhteissa - 10–15 vuotta.

Turvatoimet

Petoeläin on lueteltu kansainvälisessä punaisessa kirjassa harvinaisimpana alalajina, jonka elinympäristö on rajallinen. Tärkein väestö on Venäjän federaation alueella, jossa tämän eläimen metsästys on kielletty vuodesta 1956 lähtien. Jos se ei olisi valtion puuttumista varten, Kaukoidän leopardi olisi jo kauan pidetty kuolleena.

Tiedemiehet kohtaavat monta vuotta peräkkäin tehtäväkseen pelastaa tietyn leopardilajin geneettinen kanta. Euroopan, Aasian ja Venäjän eläintarhoissa olevat eläimet osallistuvat Kaukoidän alalajin säilyttämistä ja kasvatusta koskevaan eurooppalaiseen ohjelmaan. Näistä vain 10 henkilöä voidaan pitää puhdasrotuisina, loput - Pohjois-Kiinan alalajin ylittämisen tuloksena.

Vuodesta 2008 lähtien Venäjällä on toiminut hallitusohjelma, jonka tavoitteena on säästää Kaukoidän leopardi ja lisätä sen määrää. Eläinten säilyttämisstrategia sisältää ensinnäkin suojelualueiden luomisen. Yksi vanhimmista varauksista Venäjällä, Cedar Pad, jossa tämä alalaji elää jatkuvasti, löydettiin lähes sata vuotta sitten. Varaus "Leopard" ilmestyi Primorsky Krain alueella vuonna 2008.

Leopardin maa, Primorsky-alueen suurin suojelualue, on jännittävä 60% saalistajan elinympäristöstä ja on toiminut vuodesta 2012 lähtien. Puisto on venytetty pohjoisesta etelään 150 kilometriä, sen länsiraja yhtyy Kiinan rajaan. Kaukoidän leopardin suojelu ja suotuisien olosuhteiden luominen lisääntymiselle ovat varauksen pääpaino. Parkin henkilökunta tukee saalistajien ruokintapohjaa ja suorittaa ympärivuorokautisen valvonnan kameran ansojen avulla.

Leopard Watch

Amur-leopardi Kaukoidässä varovainen ja salainen. Henkilön silmiin tarttuu äärimmäisen harvoin, vetäytyy nopeasti, jättäen jälkiä. Ilmeisesti lähes kukaan ei onnistunut jäljittämään häntä. Ongelman ratkaisu löydettiin jo 20-luvun lopulla, kun tutkijat keksivät valokuvanloukun. Ensimmäiset kuvat pedosta ilmestyivät jo vuonna 2001.

Laite on täysin turvallinen. Se koostuu kamerasta, infrapunasäteilyanturista, akusta. Laite asennetaan alueelle, jossa Kaukoidän leopardi elää polun molemmin puolin. Kun eläin pysähtyi polun keskellä, maahan sijoitetaan houkutteleva hajuinen syötti. Anturi reagoi lämmitykseen ja lähettää signaalin kameralle. Peto tulee runkoon samanaikaisesti kahdelta puolelta. Digitaalisen median vaihtaminen ja virtalähteen lataaminen suoritetaan kerran 5 - 6 päivässä.

Ei niin kauan sitten, asiantuntijat alkoivat käyttää paitsi valokuvia, myös videotilan kuvaamista ympäri vuorokauden. Sen avulla voit seurata kutakin saalistajaa erikseen, tarkkailla broodia, avustaa eläintä tarvittaessa, kerätä mielenkiintoisia faktoja ja käsitellä tilastotietoja. Video- ja valokuva-aineistot, jos leopardi tapetaan, auttavat löytämään syyllisen nopeasti.

Punainen kirja: Kaukoidän Leopardi

Petoeläimellä on paksu pitkä turkis. Erityisen huomattava talvivaatteissa. Tämä kaunis kissa on yksi kauneimmista ja erittäin harvinaisista kissoista maailmassa. Viime aikoina näille eläimille on lisätty Venäjän punainen kirja. Kaukoidän leopardi sai uhanalaisen lajin aseman. Tämä seikka on hyvin häiritsevä ympäristönsuojelijoille ja eläinsuojelijoille. Tänään pyritään säilyttämään alalaji ja lisäämään sen määrää.

Kaukoidän leopardi, jonka valokuva koristaa monia julkaisuja Venäjällä olevista saalistajista, on lueteltu IUCNin punaisessa kirjassa sekä CITESin kansainvälisen yleissopimuksen lisäyksessä.

Huolimatta ponnisteluista, tämän upean komean miehen tilannetta pidetään katastrofaalisena. Ja tähän on kaikki syyt. Vain kahden viime vuosikymmenen aikana leopardin elinympäristömme maassamme on puolittunut ja sen lukumäärät ovat laskeneet kymmenen kertaa. Nykyään Venäjällä on enintään 30 henkilöä. Kiinassa uusimpien tietojen mukaan enintään 10 eläintä. Ei ole tietoa näiden eläinten esiintymisestä Koreassa.

Ennustaminen muuttaa tämän kauniimman eläimen valikoimaa ja määrää viime vuosina näyttää uhkaavalta. Viimeinen, luotettava, kaukana itäisen leopardin turvapaikka maassamme - Primorsky Krain eteläpuolella - ei ole myöskään suojattu. Metsäkadosta ei vähennetä, mutta metsien häviäminen on lisääntynyt, kasvillisuutta poltetaan järjestelmällisesti, uusia teitä rekonstruoidaan ja asetetaan, henkilöitä, jotka aiheuttavat vahinkoa hirvieläimille, tuhotaan.

Näiden eläinten ylelliset nahat ovat edistäneet salametsästyksen tapauksia, joita on edistetty.

Leopardin ulkoiset merkit

Monet erikoisjulkaisut asettavat sivuilleen sen kuvauksen. Kaukoidän leopardi on epätavallisen siro ja ohut kissa, jossa on paksu ja pehmeä turkki. Tämä on harvinainen kissanlaji maan päällä.

Hänen ruumiinsa on ohut, uskomattoman joustava. Pää on pyöristetty, oikea muoto.

Petoeläin murtuu kahdesti vuodessa. Hänen kesätasollaan on lyhyempi takki (2,5 cm), talvitakki on melko tylsä, pitkä ja siinä on paksu aluskarvainen (5-7 cm).

Paws vahvat ja hoikka, joilla on vahvat sisäänvedettävät kynnet.

Takki vaihtelee vuodenajan mukaan. Talvella Amur-leopardi on pukeutunut ruosteiseen, punertavan kullan turkiseen tai vaaleankeltaiseen turkisvaatteeseen. Kesällä hän saa enemmän tyydyttyneitä sävyjä. Iholla on hajallaan selkeästi määritellyt renkaat tai mustat täplät. Silmät ovat sinivihreitä tai harmaansinisiä.

elinympäristö

Kun ihmiset ajattelevat leopardeja, suurin osa heistä kuvittelee Afrikan savannoja. Tästä huolimatta on olemassa näiden eläinten harvinainen alalaji, joka asuu Kaukoidän metsissä ja Pohjois-Kiinassa. Именно поэтому он получил название дальневосточный леопард, нередко его называют амурским барсом. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Asiantuntijat uskovat, että Kaukoidän leopardi, jonka kuva on artikkelissa, voidaan tallentaa ympäristöprojektien toteuttamisen edellyttämällä tavalla.

Tämä kaunis saalistaja elää lauhkeassa metsässä, jossa on laaja lämpötila. Tänään leopardi asuu noin 5000 neliömetrin alueella. km. Luonnonvaraisen tämän alalajin elinkelpoinen väestö säilytetään Primorsky Krai (RF), Kiinan ja Vladivostokin välillä.

salametsästys

Kaukoidän leopardi, kuten mikään muu saalistaja, joutuu laittomaan metsästykseen kauniiden ja kalliiden turkistensa vuoksi. Avoin tutkintaryhmä suoritti kokeilun: he toivat uudelleen tämän eläimen naisen ja uroksen ihon ja myivät ne sitten 5 000 dollaria ja 10 000 dollaria. "Kauppa" tapahtui Barabashin kylässä, lähellä Kedrovaya Padin varaa.

Tämä koe osoitti, että tällaisille tuotteille on nykyään olemassa laittomia markkinoita eläinten elinympäristöissä. Näillä alueilla salametsästys on paljon vakavampi ongelma kuin alueilla, jotka ovat kaukana ihmisistä.

Elämäntapa

Kaukoidän leopardi on hämäräeläin. Hän menee metsästykseen illalla tai yöllä. Harvoin, mutta jos hyvin nälkäinen, voi varata saalista päivällä.

Hänen uhrinsa on useimmiten turmeltunut. Petoeläin varastaa sen hyvin huolellisesti, yrittäen käyttää paikallista helpotusta lähemmäksi. Leopardi menee kastelupaikkaan vain silloin, kun hämärä putoaa metsään.

Peto on hyvin terävä näkö. Hän voi nähdä uhrinsa suurella etäisyydellä (jopa 1,5 km). Kuitenkin kuulo ja haju, tilanne on hieman huonompi.

Kaukoidän leopardi nousee puihin täydellisesti. Jopa suuret saalista vetää helposti sivukonttoreihin.

Lyhyillä etäisyyksillä se kehittää hyvin kunnon nopeuden (55 km / h). Tämä kissa ei halua uida.

Usein käyttää ihmisen tekemiä teitä ja polkuja. Hän ei pelkää häntä, ei hyökkää, vaan yksinkertaisesti yrittää lähteä huomaamatta. Jatkuva ihmisen läsnäolo ei voi pysyä - tällaisista paikoista ikuisesti.

Hän asuu samassa tontissa monta vuotta, kävelee samoilla poluilla ja käyttää vain haudatuksia.

Vaara ihmisille

Kaikkien tämän ryhmän edustajista Kaukoidän leopardi on rauhallisin. Hän ei hyökkää henkilöä vastaan ​​- ei yksittäistä tapausta ole rekisteröity 50 viime vuoden aikana. Se hyökkää harvoin lemmikkejä.

Tästä seuraa, että tämä saalistaja ei ole uhka ihmisille.

"Kaukoidän leopardi. Taistelu valtaistuimelta"

Joulukuussa 2014 tämä upea dokumenttielokuva, jonka venäläiset elokuvantekijät loivat, tuli esiin maamme näytöissä.

Jokaisen planeetallamme olevan henkilön pitäisi nähdä tämä elokuva. Kaukoidän leopardi näkyy siinä, koska kukaan ei ole vielä nähnyt sitä. Varovaiset ja vaikeasti tarttuvat eläimet näkyvät missään, ja ne häviävät nopeasti mihinkään, ikään kuin ne purkautuvat valtavaan ja kauniiseen Kaukoidän taigaan.

Jo pitkään (yli vuoden) miehistö keräsi ainutlaatuista materiaalia, jotta heillä olisi samat kuvat, joita kukaan muu ei olisi voinut tehdä. Tämä on epätoivoinen taistelu selviytymisestä, vauvojen kasvattamisesta, syömisestä ja metsästyksestä, yksityiskohtaisista suhteista yhdellä leopardiperheellä ja niiden kilpailusta muiden eläinten kanssa.

Elokuvan sankaritar oli kaunis, siro nainen Kedrovka. Taiga-metsän naapurit alkoivat jatkuvasti varastaa saaliinsa, ja saalistajat pyrkivät tappamaan pennut. Epätoivoinen äiti on pakko lähteä Kedrovaya-joen varrella ja johtaa lapsensa Ussuri taigan syvyyteen.

Talven alkamisen jälkeen, ei kaukana denista, jonka Kedrovka joutui lähtemään, ilmestyi yhtäkkiä peuran hirvi. Kuka sai sen? Kedrovka itse, yksi hänen eloonjääneistä ja kypsyneistä pennuistaan, tai ehkä uusi peto ilmestyi näihin luonnonvaraisiin taiga-maihin, väittäen olevansa "taiga-valtaistuin"?

Vastatakseen näihin lukuisiin kysymyksiin ja samalla hämmästyttäviä kuvia maan salaperäisimmistä saalistushousuista, My Planet -ryhmän joukkue käänsi Leopard Land Parkin alueen epätavallisen suureksi ammunta-alueeksi. Dokumenttielokuvantekijät käyttivät kehittyneintä, todella ainutlaatuista, uusinta tekniikkaa ja piilokameroita. Erityisen tärkeää on, että elokuva-miehistö tarkkailee tärkeintä ehtoa - saalistajien rauhallisuuden säilyttämistä, mitään ei pitäisi pelätä heitä ja pakottaa heidät poistumaan elinympäristöstään.

Tänään esittelimme sinut kaikkein kauneimmalle ja harvinaisimmalle saalistushakulle maan päällä. Haluaisin uskoa, että Kaukoidän leopardi säilyy hengissä, ettei se tapahdu muutaman vuoden kuluttua muistaa hänet aikaisemmin. Seuraavien sukupolvien pitäisi nähdä ne, heidän pitäisi tietää tästä hämmästyttävästä eläimestä, jonka ihminen niin häikäilemättömästi tuhosi.

Eläinten kuvaus

Kaukoidässä asuva leopardi, jossa on useita ominaisuuksia, eroaa kaikista muista kissan perheeseen kuuluvista henkilöistä. Kesällä sen villa voi nousta 2-3 cm: iin, ja kylmällä säällä se voi kasvaa jopa seitsemän senttimetriä. Toisaalta talvella villalla on vaalea sävy, jossa on joitakin kellertävänpunaisia ​​laikkuja, ja lämpimissä jaksoissa se on kyllästyneempi. Myös muissa veljissään verrattuna Amurin leopardilla on vahvemmat ja pidemmät raajat, jolloin se voi liikkua vapaasti lumessa. Aikuisen uroksen paino on noin 47 kg, mutta joskus on mahdollista tavata isompia eläimiä, joiden paino voi olla 62 kg. Naiset yleensä painavat enintään 40 kg.

Kaukoidän leopardin ruumis on siro, pitkänomainen ja hoikka. Eläimen hännän on suora, tasainen ja melko pitkä. Raajojen lihaksikkaat, vahvat, pään muoto on pyöristetty. Luonto näytti olevan ”tietoisesti” esittelemässä Kaukoidän leopardia niin pitkällä hännällä, joka nyt sallii sen liikkua luottavaisesti hyppäämällä jyrkistä kallioista.

Tämän petoeläimen kaula on uskomattoman voimakas, tämä antaa hänelle mahdollisuuden tarttua uhriin ja vetää sitä sitten, vaikka se voi olla isompi ja raskaampi kuin pari kertaa.

elinympäristö

Amurin leopardi asuu pääasiassa harvoissa metsissä, alueella, jossa sademäärä on runsaasti, ja lämpötila-alue on varsin laaja. Tällä hetkellä Kaukoidän leopardin kokonaispinta-ala on noin 5 tuhatta neliömetriä. m.

Kaukoidän leopardi pitää selkeästi mieltään metsiä, joissa cedars, kuusi ja lehtikuusi kasvavat. Amur-leopardin viihtyisän olemassaolon vuoksi on välttämätöntä täyttää alue, jossa on jyrkkiä kukkuloita, vesistöjä, helpotus on ylitetty, siellä on kiviä.

Väestön koko

Virallisten arvioiden mukaan luonnossa elää tällä hetkellä enintään 25 henkilöä. Kaikki Kaukoidän leopardit vievät pienen alueen, joka sijaitsee Kiinan ja Vladivostokin välisellä rajalla. Itse Kiinan alueella on noin 8-11 aikuista elinkelpoista leopardia. Viimeinen viesti, joka koski tapaamista Etelä-Koreassa sijaitsevan Kaukoidän leopardin kanssa, on peräisin vuodelta 1969, jolloin eläin pyydettiin lähellä Oda-vuorta, joka sijaitsee Kensan-Namdussa.

Amurin leopardin leviämisen historia

Tässä vaiheessa voidaan väittää, että väestön jakautuminen on ollut erittäin vähäistä verrattuna alkuperäisiin historiallisiin elinympäristöihin. Aikaisemmin tämä mahtava eläin käytti koko manchurian koillisosaa, mukaan lukien Jilinin ja Heilunjiangin provinssit sekä korealaisen p / o.

Yksilöiden sosiaalinen käyttäytyminen

Kaukoidän leopardi on altis yksin, metsästää yöllä ja levätä päivän aikana. On kuitenkin monia tapauksia, joissa miehet pysyivät yhdessä naaraspuolisen pariutumisen jälkeen, ja jopa auttoi häntä kasvattamaan ja etsimään ruokaa jälkeläisille. Usein sattuu usein, että useat aikuiset miehet huolehtivat yhdestä naisesta, taistelevat keskenään mahdollisuuden periä hänen kanssaan.

Kasvatusominaisuudet


Amur-leopardi saavuttaa murrosiän kolmen vuoden iässä. Luonnollisen elinympäristön olosuhteissa eläin voi elää keskimäärin noin 13 vuotta. Eläintarhoissa ja linnuissa pidettynä eliniän pituus on kaksikymmentä vuotta. Avioliiton rituaalien aika Amurin leopardissa on kesän tai kevään ensimmäinen kuukausi.

Yksi narttu pentueessa on yksi tai neljä vasikkaa. Kissanpennut syntyvät täysin sokeiksi, heidän ihonsa on nyt täplikäs, lämmin. Turkki on silkkinen, pistorasioita ei muodosteta. Niiden paino tuskin saavuttaa 700 grammaa, kehon pituus on noin 15 cm.

Kun he ovat noin kolme kuukautta vanhoja, vauva lähtee äidin maidosta. Täysin itsenäinen peto muuttuu puolitoista kahteen vuoteen ja voi jättää äitinsä, jotta he voivat elää yksin.

Kaukoidän leopardin ruokinta

Eläimen ruokavalioon kuuluvat mäyrät, mäti, pienet villit ja villisiat, peurat ja pesukarhu. Joissakin tapauksissa petoeläin voi hyökätä suuria saalistajia. Tällä eläimellä on innokas näkö, se antaa hänelle mahdollisuuden nähdä uhrinsa kauas, jopa puolitoista kilometriä.

Lisäksi he voivat kiivetä puiden runkoihin, joten jopa pesukarhut eivät voi paeta niistä. On mielenkiintoista, että Kaukoidän leopardi tarvitsee vain kiinni vain yhden täplän peuran, ja tämä mahdollistaa sen, että se elää mukavasti seuraavien 10 päivän ajan, joten tänä aikana saalistaja ei kiinnitä huomiota muihin eläviin olentoihin, jotka ovat osa hänen ruokavaliotaan.

Olemassaolon uhka

Suurin osa luonnollisista elinympäristöistä hävisi Amurin leopardilta vuosina 1970–1983. Tapahtuman tärkeimpien syiden luetteloon kuuluvat satunnaiset metsäpalot, maatalousmaan ja metsäteollisuuden muodostuminen. Iloinen hetki on kuitenkin se, että tilanne voi vielä parantua. Tällä hetkellä metsäalueella on vielä riittävästi aluetta, joka sopii hyvin Kaukoidän leopardin elämiseen. Tällainen alue voidaan edelleen suojata ihmisten haitallisilta vaikutuksilta ja laajentaa eläinpopulaatiota luonnossa.

Suurin osa väestöstä asuu tällä hetkellä varastoissa ja taimitarhoissa. Luonnollisissa olosuhteissa valitettavasti on jo melko kypsiä yksilöitä, jotka eivät todennäköisesti pysty tuottamaan vahvoja ja elinkelpoisia jälkeläisiä.

Tuotannon puute
Kiinassa on maita, joilla on suuri alue, jossa Kaukoidän leopardi voi mukavasti asua, mutta suurin ongelma on, että elintarvikkeiden tarjonta tällä alueella on liian vähäistä, se ei yksinkertaisesti riitä ylläpitämään suurta väestöä oikealla tasolla.

Eläinten ruokavalioon sisältyvien pienten elävien olentojen määrää voidaan lisätä, jos niiden läheisyydessä asuvien väestön käyttö on laadultaan ja oikea-aikaisesti ratkaistu. Lisäksi on tarpeen ottaa käyttöön tehokkaita toimenpiteitä sorkkaeläinten suojelemiseksi salametsäilijöiden toiminnasta. Jotta Kaukoidän leopardi säilyisi hengissä, sen on täytettävä uudelleen maasto, joka oli kerran ollut sen elinympäristö.

Leikkauksen ja laittoman kaupan ongelma
Amur-leopardia on pitkään harjoittanut salametsäilijät, jotka metsästävät upeita turkiaan, koristeltu paikoilla. 1900-luvun lopulla lainvalvontaviranomaiset tekivät suuren kokeen. Kahden Amurin leopardin iho luotiin keinotekoisesti uudelleen, joka myytiin myöhemmin suurelle määrälle aurinkoa. Barabash, joka sijaitsee lähellä Kedrovaya Padia, on yksi Venäjän varantoista.

Tämän kokeilun onnistuminen osoittaa jälleen kerran, että on olemassa paljon laittomia markkinoita, joilla tällaiset tuotteet toteutuvat paikoista, joissa suojeltujen eläinten väestö asuu. Tilavat maatalousalueet ja pienet asutuskeskukset ympäröivät metsää, jossa Kaukoidän leopardit elävät. Siten henkilöllä on suora pääsy metsään. Tästä syystä salametsästys muuttuu todellakin suureksi ongelmaksi eikä niille alueille, jotka ovat kaukana ihmisten pääsystä. On myös syytä huomata, että tämä on yleinen ongelma, koska se vaikuttaa paitsi Kaukoidän leopardin väestöön myös moniin muihin eläimiin, jotka alkuperäiskansat tappavat lihan ja rahan saamiseksi.

Konflikti ihmisen kanssa
Kaukoidän leopardilla on suuri haavoittuvuus, koska tietty prosentti niiden ruokavaliosta koostuu eläimistä, kuten peuroista. Venäjän Kaukoidän osassa hirven väestö on vähentynyt merkittävästi, sillä Aasian lääketieteen hirvieläimillä on suuri arvo. Siten siitä tulee vakava este leopardille vaaditun määrän elintarvikkeiden saamisessa.

Elintarvikkeiden puute johtaa siihen, että Kaukoidän leopardi käy usein paikoissa, joissa poronhoito sijaitsee. On aivan luonnollista, että tämän alueen omistajat omien eläinten suojelemiseksi tappavat joskus Amurin leopardin.

sisäsiitos
Kaikkien edellä mainittujen lisäksi toinen yleinen ongelma on Amurin leopardin alhainen väestö sellaisenaan. Tärkeintä on, että eläinten vähäinen määrä tekee koko väestöstä erittäin haavoittuvan ja alttiita erilaisille luonnonilmiöille tai katastrofeille.

Tähän voisi sisältyä äkillisiä ja laajoja tulipaloja metsäisissä massiiveissa, tiettyjä sairauksia, jälkeläisten syntymän ja yksilöiden kuolleisuuden välistä suhdetta. On myös käynyt ilmi, että tietyn vuoden ajan miehet ovat pääasiassa syntyneet jälkeläisissä, joten sukupuolisuhde on häiriintynyt. Toinen tekijä on ns. Näiden eläinten populaatiossa on usein samankaltaisia ​​suhteita, jotka liittyvät luonteeltaan, joten on täysin mahdollista, että geneettiset epäonnistumiset voivat olla seurausta tästä, johon voidaan liittyä syntyvyyden väheneminen.

Tutkimuksen mukaan vuosina 1973-1991 jälkeläisissä syntyneiden leopardien keskimääräinen määrä laski 1,9: stä 1: een.

Kaukoidän Leopardin kuvaus

Ensinnäkin, vuonna 1857, saksalaisen luonnontieteilijä Hermann Schlegel kuvaili lajinimellä Felis orientalis, joka opiskeli Koreassa kuolleen pedon ihoa. Petoeläimellä on monia nimiä - Manchun (vanhentunut) tai Amur-leopardi, Kaukoidän tai Itä-Siperian leopardi ja Amurin leopardi. Moderni latinankielinen nimi Panthera pardus orientalis sai ilmeensa vuonna 1961 Ingrid Weigelin ansiosta.

Habitat, elinympäristöjen

Kaukoidän leopardi on lähes 30 tunnetun Panthera pardus -lajin huurre-kestävin, joka asuu vain 45 asteen pohjoispuolella. Kun Amur-leopardin valikoima Kaukoidässä kattoi lähes koko Sikhote-Alin-alueen. 1900-luvun alussa Amurin leopardin jakelualue sisälsi:

  • Itä / Koillis-Kiina,
  • Amurin ja Ussurin alueet,
  • Korean niemimaa.

Nykyään maassamme säilytetään harvinainen peto (50–60 km leveällä nauhalla) vain Primoryen lounaisosassa, ja oletettavasti Kiinassa asuu useita henkilöitä, jotka ajoittain ylittävät Venäjän ja Kiinan rajan.

Kuten useimmat suuret saalistajat, Kaukoidän leopardi ei liity tiukasti yhteen luontotyyppiin, mutta mieluummin karu maasto, jossa on jyrkkiä rinteitä, joissa on vesistöalueita ja kallioita.

Amur-leopardi asettuu usein karuiseen maastoon koskemattomien havupuiden kanssa, tammien ja setriin, jossa sorkkaeläimiä löytyy runsaasti - sen tärkein saalis.

On tärkeää! Ongelmana on, että Primoryessa on hyvin vähän tällaisia ​​metsiä. Viimeisen vuosisadan lopusta lähtien Kaukoidän leopardin historiallinen alue on pienentynyt 40 (!) Kertaa maanteiden rakentamisen, kaupunkien rakentamisen ja joukkotuhojen vuoksi.

Tänään leopardi puristuu kaikilta puolilta (Kiinan rajalla, merellä, Vladivostokin ympärillä asuvilla asuinalueilla ja Vladivostok-Khabarovskin valtatielle, jossa rautatie kulkee) ja on pakko hallita jopa 400 hehtaarin suuruista eristettyä aluetta. Tällainen on sen nykyaikainen valikoima.

Kaukoidän leopardin ruokavalio

Amur-leopardi on todellinen saalistaja, jonka ruokavalio, joka koostuu pääasiassa sorkka- ja kavioeläimistä, on ajoittain lintujen ja hyönteisten välissä.

Leopard metsästää sellaista peliä:

Leopardit ovat vihamielisiä peuranviljelijöiden omistajille, joissa eläimet tunkeutuvat säännöllisesti ja repivät puiston peuroja.

Tämä on mielenkiintoista! Aikuisilla saalistajilla on 1 suuri untuvikko 12–15 vuorokautta, mutta joskus sopivan saaliin saamisen välinen aika on kaksinkertaistunut 20–25 päivään. Peto oppi kestämään pitkittyneitä nälkälakkuja.

Leopardi metsästää yleensä valittuihin pisteisiin tontillaan käyttäen kahta standarditekniikkaa: hyökkäävät väkivallasta tai piilottamalla uhri. Toista menetelmää käytetään useammin märeissä, piilottaen ne, kun ne ruokkivat tai levittävät. Naisleopardin esiintyminen ja ryhmäretket, joissa on hauta. Uhrin jäljittäminen, Amurin leopardi seuraa maastoa ja piiloutuu kohoumien taakse, astumatta kuiviin oksiin / lehtineen, astumalla varovasti paljaisiin juuriin ja kiviin.

Настигает дичь резким рывком либо мощным 5–6 метровым прыжком, заваливая ее на землю и перекусывая шейные позвонки. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

Leopardin ulosteissa usein esiintyy viljaa (jopa 7,6%), mikä selittyy niiden kyvyllä poistaa karvoja ruoansulatuskanavasta, joka tulee vatsaan nuoletessaan turkista.

Lisääntyminen ja jälkeläiset

Kaukoidän leopardin ajo on ajoitettu talveksi (joulukuu - tammikuu). Tällä hetkellä miehet ovat kiinnostuneita naisista, joilla on aikuisia, lähes itsenäisiä kissanpennuja. Kuten kaikki kissat, rutin mukana on miehien myrsky ja taistelut (vaikka leopardi, joka on hiljaisempi leijonan ja tiikerin taustalla, antaa harvoin ääntä muina aikoina).

Amurin leopardin lisääntymiskykyä rajoittavat useat tekijät, jotka selittävät miesten moniavioisuutta:

  • nainen tulee raskaaksi kerran kolmessa vuodessa (harvemmin kerran vuodessa),
  • 80 prosentissa tapauksista esiintyy 1-2 vauvaa,
  • pieni määrä naisia, jotka pystyvät kasvattamaan,
  • nuorten kantojen korkea kuolleisuus.

Kolmen kuukauden kuluttua onnistuneesta parittelusta naaras tuo täplikkäät pitkäkarvaiset pennut, joiden paino on 0,5–0,7 kg ja joiden pituus on enintään 15 cm. Broodit näkevät valon 7–9 päivän ajan, ja jo 12–15 päivän ajan nuori aktiivisesti ryömii pitkin lipeää, jonka naaras on järjestänyt luolassa, ylitsevän kallio tai kivinen rauniot.

On tärkeää! Äiti ruokkii pennuilla maitoa 3–5–6 kuukautta, mutta 6–8 viikossa hän alkaa houkutella heitä röyhtäilyyn (puoliksi pilkottu liha), tottuen heidät vähitellen tuoreeseen.

2 kuukauden kuluttua pienet leopardit ryömivät ulos denista, ja 8 kuukauden kuluttua he seuraavat äitiään etsimään ruokaa ja päättävät itsenäisistä retkistä 9-10 kuukauden iässä. Nuoret eläimet pysyvät äidin luona seuraavaan estrukseen asti, yhdistymällä talven loppuun ryhmissä, kun naaras lähtee heistä. Ensinnäkin he eivät kuljeta kaukana lairista, vaan siirtyvät vähitellen kauempana ja kauempana siitä. Nuoret miehet osoittavat itsenäisyytensä sisarensa edessä, mutta jälkimmäiset ovat ennen murrosikäisten veljiä. Miesten hedelmällisyys tapahtuu noin 2–3 vuotta.

Luonnolliset viholliset

Kaikkein eniten Kaukoidän leopardi pelkää läheistä sukulaisuuttaan ja naapuriaan, Amurin tiikeria, jonka kanssa se ei halua osallistua. Molemmat kissat kilpailevat voimakkaasti metsästysalueesta alueen pohjoisrajalla, jossa peli on pulassa, ja leopardi tässä erityisessä taistelussa menettää tiikerin.

Amur-tiikerien leopardeja vastaan ​​tehdyt hyökkäykset on kirjattu, ja ensimmäisen etelän poistuminen Etelä-Sikhote-Alin-eläintieteilijöistä liittyy suoraan tiikeriväestön laajentumiseen näissä paikoissa. Toisaalta tiikeri on enemmän kuin leopardi ja metsästää suuria eläimiä, mutta toisaalta ruoan puutteen vuoksi se ei näytä olevan hauskaa, mikä johtaa elintarvikekilpailun pahenemiseen.

Tiedetään, että leopardin palkinnot ryöstyvät (useammin nälkäisissä talvissa) ruskean karhun varjolla ja ottamalla heidät pois. Ruskea karhu, kuten Himalajan, kilpailee myös Amurin leopardin kanssa, kun hän etsii leiriä. On totta, että leopardi kostaa Himalajan karhuja, kerää äitinsä poikia, hyökkää nuoria (jopa 2 vuotta) ja jopa syömään porkkanaa (karhunruhot).

Tämä on mielenkiintoista! Eläinlääkärien mukaan punainen susi, joka asui Primorsky-alueen eteläosassa 1950-luvulle ja 1960-luvulle asti, oli vakava uhka Kaukoidän leopardille.

Susi, myös suuri sorkka- ja kavioeläinten rakastaja, pidetään myös leopardin ruokakilpailijana. Susi, pakkaus ja suuri peto, voi olla todellinen vaara (varsinkin kun puita on vähän), mutta suden populaatio on pieni Amurin leopardin asutuilla alueilla.

Tämän seurauksena ei ole olemassa yhtä ainoaa petoeläintä (paitsi Amur-tiikeriä), joka on rinnakkain Kaukoidän leopardin kanssa.

Väestö ja lajien tila

Panthera pardus orientalis (Kaukoidän leopardi) on lueteltu Venäjän federaation punaisessa kirjassa, jossa se on sisällytetty luokkaan I, sillä harvinainen ja uhanalaisin osa-alue (jonka tärkein väestö on Venäjällä) ja jolla on erittäin rajallinen määrä. Lisäksi Amur-leopardi on päässyt Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton punaisen kirjan sivuille ja uhanalaisten luonnonvaraisten eläinten ja kasvien uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen (CITES) liitteeseen I.

Huolimatta siitä, että leopardien metsästys on kielletty vuodesta 1956, sen salametsästys jatkuu ja sitä pidetään tärkeimpänä syynä lajien katoamiselle. Predaattoreita ammutaan heidän erinomaisille nahoilleen, myydään 500-1000 dollaria erässä, ja sisäelimiä, joita käytetään itämaiseen lääketieteeseen.

On tärkeää! Amur-leopardit tapetaan häikäilemättömästi ja peurojen tilojen omistajat, joiden peuroja tulee säännöllisesti loukkaavien kissojen uhreiksi. Leopardit itse kuolevat usein metsästäjien asettamilla silmukoilla ja ansoilla muille metsäeläimille.

Toinen antropogeeninen tekijä, joka estää Kaukoidän leopardin väestön säilymisen, on sen elinympäristön tuhoaminen Primoryen lounaisosassa, mukaan lukien:

  • metsäalueen vähentäminen leikkauksen vuoksi,
  • teiden ja rautateiden rakentaminen
  • putkistojen rakentaminen
  • asuin- ja teollisuusrakennusten syntyminen, t
  • muiden infrastruktuurien rakentaminen.

Kaukoidän leopardien määrää vaikuttaa myös sen elintarvikehuollon tuhoaminen. Haudutetut ruumiit vuosittain tulevat yhä vähemmän, ja niitä auttavat urheilulajit, salametsästys ja metsäpalot. Tältä osin vain täplikkäät hirvet ovat tyytyväisiä, joiden karja on kasvanut vuodesta 1980 lähtien.

Eläinlääkärit kutsuvat toista objektiivista tilannetta, joka heijastaa huonosti Amurin leopardipopulaation laatua - tämä on läheisesti liittyvä sukutaulu. Leopardien (hedelmällisten yksilöiden vähäisen lukumäärän takia) on sovitettava yhteen verisukulaisiaan, mikä heikentää uusien sukupolvien lisääntymiskykyä, vähentää niiden vastustuskykyä taudille ja elinvoimaa yleensä.

Tämä on mielenkiintoista! Optimistisimpien arvioiden mukaan Kaukoidän leopardin maailman väestön määrä ei ylitä 40 eläintä, joista suurin osa asuu Primoryessa (noin 30) ja pienemmässä - Kiinassa (enintään 10).

Tällä hetkellä Amur-leopardi on vartioitu Leopard-varaukseen ja Kedrovaya Pad -varaukseen.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org