Eläimet

Eläinten jaguar

Pin
Send
Share
Send
Send


Peto, joka voi tappaa yhdellä hypällä - tämä on se, mitä he sanovat jaguarista, muuten eläimen nimi käännetään myös amerikkalaisen intialaisen kielestä. Ensimmäistä kertaa tämä kaunis kissa löydettiin Amerikan mantereella New Worldin kolonisaattoreilta. Ja mayat ja atsteekit idolisoivat eläimen, ja niissä paikoissa, joissa jaguar elää, todettiin, että näiden paikkojen asukkaat koristivat itsensä hampaillaan.

ulkomuoto

Jaguar liittyy Pantherin sukuun ja näyttää leopardilta, mutta paljon suuremmalta. Peto ja peto on paksu turkis, lyhyt. Pään päällä on pieniä mustia, pyöristettyjä korvia, joissa on keltainen piste.

Suurin ruumiinpaino - 150 kg, korkeus (säkäkorkeus) 80 cm. Missä jaguar elää? Suurimmat yksilöt ovat Mato Grosso (Brasilia). Pieni asuu Hondurasissa ja Guatemalassa.

Eläimen väri on hiekkainen, punaiset ja väriltään tummanruskea. Tassut ja kuono on peitetty mustilla täplillä. Pohjat ja alapuolet ovat valkoisia.

Peto on erittäin massiivinen leuka, paljon suurempi kuin muiden kissojen.

elinympäristö

Missä jaguar elää? Tällaisia ​​paikkoja voidaan kuvata harvaan asutuiksi. Mutta tänään tällaiset paikat planeetalla ovat vastaavasti vähemmän ja luonnonvaraisen kissan väestö vähenee nopeasti.

Missä jaguar elää - Pohjois- tai Etelä-Amerikassa? Kun eläin löytyi koko Etelä-Amerikasta ja jopa Pohjois-Amerikan eteläosasta. Nykyään kissa asuu Etelä- ja Keski-Amerikassa Mato Groson Brasilian osavaltioon asti. Myös Pohjois-Argentiinassa. Itse asiassa tämä on vain kolmasosa alueista, joissa eläin on aiemmin asunut. El Salvadorissa ja Uruguayssa luonnonvaraiset kissat tuhoutuvat kokonaan.

Jaguar suosii sademetsää, mutta löytyy myös rannikolta, jossa se syö merikilpikonnia ja niiden munia. Eläin löytyy vuoristoalueilta ja voi elää korkeudessa jopa 2 000 metriä merenpinnan yläpuolella.

Eläin johtaa yksinäiseen elämäntapaan. Jaguarin asuinalue voi saavuttaa 100 neliökilometriä. Villi kissa voi metsästää sukulaistensa kanssa, mutta ei anna muiden kissan perheenjäsenten pääsyä alueelleen. Parit ovat eläimiä vain parittelukauden aikana.

Lajin monimuotoisuus

Luonnossa on mustia jaguareja, jotka sekoittuvat usein panttereihin. Musta väri johtuu melanismista, ja tässä tapauksessa tällaiset henkilöt eivät ole erillisiä lajeja.

Jaguareja on useita ja ne luokitellaan pääasiassa elinympäristöjen mukaan:

  • Perun, jota pidetään usein Amazonin lajeina, asuu paitsi Perussa, myös Ecuadorissa,
  • Keski-Amerikka (Keski-Amerikka),
  • Arizona, asuu Arizonan eteläosassa ja ennen Sonoran alueita Meksikossa,
  • Meksikon (Meksiko),
  • Brasilialainen, joka sijaitsee Etelä-Brasiliassa,
  • Paraguayan, jota pidetään usein Brasilian alalajina ja asuu Paraguayn alueella,
  • Texas, joka oli aiemmin asunut Texasin osavaltion keskiosassa, on nyt katsottu täysin tuhoutuneeksi lajiksi,
  • Amazonin, nominatiiviset alalajit suosivat Amazonian sademetsiä,
  • Goldmanin jaguar, tämä laji elää Guatemalassa, Meksikossa ja Belizeissä.

Missä mantereella jaguar asuu? Wildcat asuu Etelä-Amerikassa ja on lueteltu Punaisessa kirjassa. Osittainen kuvaaminen on sallittua Meksikossa ja Brasiliassa.

Amazing uimari, joka ei voi murskata

Eläin on erinomainen uimari. Yhdessä uimassa voittaa yli 10 kilometriä. Eläin voi käyttää lokit uimaan helpottamiseksi. Muuten, kissa voi metsästää jopa vedessä.

Wildcat jaguar ei osaa murskata. Ennen hyökkäystä, hän tekee hissing ja snorting ääniä. Uskotaan, että eläin pystyy jäljittelemään ääniä, erityisesti ääniä, joita apinan kuutiot tekevät. Jaguar tekee tämän houkutella apinoita ja hyökätä heitä vastaan.

Mielenkiintoisia faktoja

Suurin yksilö, jota ihmiset ovat koskaan nähneet, on 158-kiloinen jaguari. Vaikka eläimen paino ei usein ylitä 130 kilogrammaa.

Jaguar ja leijona voivat olla keskenään ristiriidassa. Tällaisessa unionissa, joka syntyi steriilinä jälkeläisenä.

Jokaisella eläimellä on oma yksilöllinen väri, jota ei koskaan toisteta.

Missä jaguar elää? Manner on Etelä- ja Keski-Amerikka, Uuden maailman maat, muualla maailmassa eläintä ei löydy.

Peto voi hyökätä jopa krokotiiliin, vaikka vain nuoret eläimet, jaguarin aikuiset ovat liian vakavia kilpailijoita. Kissa voi hyökätä mihin tahansa eläimeen, jyrsijöistä peuraan, samalla kun hänellä on heti purra uhrin kurkkuun. On ollut tapauksia, joissa kissa hyökkäsi anacondaa vastaan, ja tämä on planeetan suurin käärme. Peto metsästää yöllä ja nukkuu päivän aikana. Hyökkää hänen uhrinsa väliin. Henkilöä voidaan hyökätä vain, jos hän puolustaa häntä vastaan.

Eläimen fossiiliset jäännökset antavat oikeuden sanoa, että jaguar on planeetan vanhin asukas. Maapallolla peto on asunut vähintään 2 miljoonaa vuotta.

Maya-heimoissa vain rohkeimmat soturit saivat käyttää eläinten nahkoja.

Suuresta koosta huolimatta enintään puolet nuorista elää enintään kaksi vuotta.

Jaguareissa nainen valitsee itselleen sopivan kumppanin.

Jaguarin anatomia

Jaguarilla on hyvin lihaksikas ja voimakas elin. Niissä on iso pää, lyhyet jalat, paksut lyhyet hiukset, joilla on tietty väri (kirkkaanpunaisesta hiekkaiseen väriin). Eläimen iholla on mustia pisteitä, joilla on erilaisia ​​muotoja, ja vatsa ja kurkku ovat valkoisia. Jaguar on samanlainen kuin leopardi, mutta jaguar on paljon suurempi. Jaguar-kehon pituus jopa 185 cm (ilman häntä). Pään pituus jaguareissa on 50 - 75 cm, miehen paino on noin 90-120 kg ja naiset 60 - 80 kg. Erityisen suuri jaguar oli kiinni paino 158 kg.

Missä jaguar elää?

Jaguar asuu Etelä- ja Keski-Amerikassa. Uruguayssa ja El Salvadorissa eläimet hävitettiin melkein kokonaan niiden metsästyksen vuoksi. Jaguar asuu kosteissa trooppisissa viidakoissa, soiden alueilla. Ne ovat hyviä uimareita ja siten elävät lähellä lampia, jokia ja jopa suoja, kuivilla alueilla, niitä ei yleensä löydetä. Ja lounais-Yhdysvalloissa ja Pohjois-Meksikossa jaguarit elävät tammimetsissä.

Mitä jaguar syö?

Jaguar on hämärä peto. Eläinten jaguari metsästää auringonlaskun jälkeen ja juuri ennen aamunkoittoa. Jaguar-saalis on sorkka- ja sorkkaeläimiä, kuten peuroja, tapireja, mazoja. Jaguari metsästää myös apinoita, lintuja, käärmeitä, erilaisia ​​jyrsijöitä, kettuja. Petoeläin on erinomainen uimari, joten kalat voivat olla myös saaliinsa. Rannalla jaguar kaivaa kilpikonnamunat ja voi syödä itse kilpikonna. Niiden voimakkaat leuat voivat rikkoa jopa kilpikonnan kuoren. Se hyökkää usein karjaan. Jaguarien metsästyksen päämenetelmä on puiden tai ruohon väijytys.

Jaguarin elämäntapa

Jaguar on yksinäinen saalistaja. Niiden metsästysalueet voivat vaihdella 25-100 km. Jaguar lepää joka päivä viileässä luolassa tai puun varjossa. Petoeläin metsästää auringonlaskua ja ennen auringonnousua. Eläinten jaguar on melko rauhallinen sukulaisiaan kohtaan, jos niiden metsästysalueet leikkaavat ja ovat hyvin sietämättömiä muille kissanlajeille (erityisesti pumasille).

Jalostus jaguarit

Jaguarilla ei ole sinänsä siitoskautta, naaras on valmiina parittelemaan kolmannen vuoden. Ryöstöjakson aikana saalistajat voivat hajaantua pieniin ryhmiin. Nainen valitsee kumppanin itsenäisesti ja koko mating-ajan hän on uroksen alueella.

Sen jälkeen hän lähtee ja jo 100 päivää sen jälkeen, kun hän on saanut lempinsä, joka sijaitsee tiheässä pensaassa tai ontossa, nuoret näkyvät (2-4 vauvasta). Nuoret jaguarit viettävät kuusi viikkoa äidinsä kanssa, sitten he oppivat metsästämään hänen kanssaan ja pysymään hänen kanssaan, kunnes he löytävät sopivan paikan metsästykseen.

Jos pidät tästä materiaalista, jaa se ystävillesi sosiaalisissa verkostoissa. Kiitos!

Jaguar-kuvaus

Piikkimäinen pantteri on Amerikan suurin saalistaja. Säkien suurimpien edustajien korkeus säkissä on 68-80 cm, keskimäärin 75 cm, ja Jaguarilla on joustava siro runko noin 120-180 cm pitkä, ja niiden häntä voi olla lyhyt - 45-50 cm tai 70-90 cm. koon mukaan eläimet painavat 68–136 kg. Kuten lähes kaikki nisäkkäät, naiset ovat noin 1/5 pienempiä ja kevyempiä kuin miehet.

Tämä on mielenkiintoista! Miesten jaguarissa kirjattu paino oli 158 kg.

Avomerissä asuvat Jaguarit ovat yleensä suurempia kuin tiheissä metsissä asuvat kollegansa. Ehkä tämä johtuu siitä, että suuret kananpoikien karjat elävät steppialueilla, ja sen tuloksena - saalistajien onnistuneempi metsästys.

Elämäntapa ja käyttäytyminen

Kuten kaikki kissat, jaguarit valitsevat ja "pitävät" alueellaan. He tekevät sen yksin. Yksi peto voi kuulua 25 - 100 neliökilometriin, ja miehet ovat yleensä kaksi kertaa niin suuria kuin naisilla. Miehet valitsevat oman kolmion alueensa 2-3 päivän välein korvaamalla "kulman", jossa he metsästävät.

Noin kerran vuosikymmenessä jaguari ohittaa omaisuutensa rajalla. Jaguar ei valvota rajojen ylittämistä toisella edustajalla, joka on kissa-puun muiden edustajien, ocelotien jne. Edustava.

Jaguar-aika - hämärä. Ennen auringonlaskua ja ennen aamunkoittoa hän on erityisen aktiivinen metsästyksessä. Predator järjestää korkean ruohon, puun oksille, piilottamalla rannalla lähellä juottoaukkoa. Odottamattomassa uhrassa hän ryntää takaa tai sivulta, tarttumalla hänen kaulaansa tiukasti, yrittäen välittömästi kuristaa tai lävistää kallon hänen hartioillaan. Viimeinen ominaisuus on yksinomaan jaguarin tottuminen, muut kissat purevat päähänsä harvoin.

Tämä on mielenkiintoista! Jos karja on saalista, jaguari hajoaa hänet maahan, jotta hän osuu päähänsä ja loukkaantuu ennen tappamista. Usein heidän ei tarvitse edes käyttää heijastuksiaan - uhri vain rikkoo kaulansa.

Jos potentiaalisella saalilla on herkät korvat ja on kuullut pedon ennen kuin se ryntää, se on onnekas - sillä on mahdollisuus paeta, jaguar harvoin ajaa. Mutta vedessä jaguari, joka on täydellisesti uimassa ja rakastava tätä elementtiä, vie helposti uhrinsa. Tunnetaan tapauksia, joissa jaguarit hyökkäävät krokotiileihin, pyytävät kalaa, metsästys kilpikonnia. Jaguar hyökkää harvoin miestä ja ei koskaan tee sitä, ellei hänelle ole annettu aggressiivista syytä. Kaikki jaguarien ihmisten yhteenotot ovat jälkimmäisen itsepuolustus. He eivät syö ihmisen lihaa. Kuitenkin utelias nuori eläin voi harjoittaa ihmistä uteliaisuudesta.

Habitat, elinympäristöjen

Jaguarien elinympäristön pohjoisraja kulkee Meksikon steppien ja Yhdysvaltojen lounaisvaltioiden läpi. Eläimet asettuvat Argentiinan ja Paraguayn pohjoisrajoille sekä Venezuelan rannikolle. Jaguarien suurimmat yksilöt asuvat Brasilian osavaltiossa Mato Grosso. Jaguarien suurimmat populaatiot keskittyvät Amazonin laaksoon.

Jaguar tarvitsee elämää varten useita osia:

  • vesilähde lähellä elinympäristöä
  • paksu vihreät naamioida metsästyksen aikana,
  • Mahdollinen tuotanto riittävissä määrissä.

Luonto on tarjonnut heille tällaisia ​​resursseja trooppisissa sademetsissä, rantakalastuksissa, jokilaaksoissa ja lähellä suojaa. Kuivilla alueilla jaguarit ovat käytännössä poissa. Mutta he voivat kiivetä vuorille, mutta enintään 2700 m (Andien asukkaat). Jaguarit tapasivat kerran Costa Ricassa 3800 metrin korkeudessa, mutta tämä oli yksittäinen tapahtuma, jota ei yleensä kiinnitetä vuoristoalueisiin.

Jaguarin ruokavalio

Jaguar - saalistaja, tiukasti lihansyöjä. Hän metsästää eri saalista, noin 85 eri eläinlajia putosi hampaidensa mukaan tutkijoiden mukaan. Hän pystyy uhri, joka painaa jopa 300 kg. Jaguarille kaikkein toivottavin uhri on suuri ”liha” eläin - sorkkaeläimet, siat, myös karja.

Jaguari ei häviä apinoita, lintuja, kettuja, porcineja, pieniä jyrsijöitä ja jopa matelijoita. Elävä lähellä vettä, tämä iso kissa saa kalaa nautinnollisesti.

Erityinen herkku jaguarille on kilpikonna: voimakkaat leuat saavat helposti kestävän kuoren. Jaguar rakastaa juhlia kilpikonnamunilla, vetämällä hiekkaa kytkimestä. Jalokas peto ei koskaan koskaan syö karjaa. Hän alkaa syödä juuri tappettua uhria päästään, siirtymällä kinkkuun. Jos onnekas tappaa suuri eläin, jaguar ei siirry siitä pois useita päiviä peräkkäin.

Luonnolliset viholliset

Jaguarin tärkein ja vaarallinen vihollinen on mies, joka metsästää häntä kauniiden turkistensa vuoksi. Luonnossa viidakon kuninkaalla ei ole käytännössä mitään kilpailijoita ja uhkia: elinympäristössään se on korkein elintarvikeketjussa.

On tärkeää! Alueelle voi taistella suurilla puilla, jotka yleensä hallitsevat heitä, mutta joskus saavat vakavia vammoja.

Metsästyksen aikana jaguarit kohtaavat toisinaan vakavia ja vaarallisia vastustajia - caimans, vaikka he jopa vetävät 2 metrin hirviöitä omasta osastaan. Suurten matelijoiden metsästyksessä he voivat joskus joutua anakonda- tai boa-uhreiksi.

Lisääntyminen ja jälkeläiset

Jaguareilla ei ole erityistä parittelua. Naiselle, joka on valmis parittelemaan (3-vuotiaana), ”ilmoittaa” tämän miehille, virtsaaville puille ja myös tunnusomaisille ”lauluille”, joihin miehet reagoivat karkeilla gutturalle.

Tämä on mielenkiintoista! Jotkut jaguarien metsästäjät houkuttelivat heitä jäljittelemällä naisten parittelua. Jaguarit, yleensä sinkut, vain tässä tapauksessa voidaan yhdistää ryhmiksi.

Mutta miehet eivät taistele keskenään, valinta tehdään yksinomaan morsian ja siirtyy väliaikaisesti hänen valitsemansa paikalle..

Yhdistämisen jälkeen ne ovat osa. Nainen tekee itsestään laiskon paksujen joukossa, piilotetussa ontossa tai luolassa, jossa 100 raskauden päivän jälkeen 2-4 pentua synnyttää. Pienet jaguarit eivät ole vielä niin täynnä kuin heidän vanhempansa, turkissa on paksuja mustia pisteitä. Äiti ei anna heidät ulos elämästään ensimmäisten 1,5 kuukauden aikana.

He imevät kuitenkin äidinmaitoa noin 5-6 kuukautta. Äiti alkaa viedä heitä hänen kanssaan metsästämään siihen hetkeen asti, jolloin he kasvavat ja pystyvät miehittämään itsenäisen alueen, yleensä noin 2 vuotta. Vain noin puolet syntyneistä vauvoista elää kypsyydessä. Jaguari voi tuottaa jälkeläisiä ylittämällä pantterin tai leopardin.

Väestö ja lajien tila

Mies vahingoitti pahasti jaguariväestöä jahti heitä suojelemaan karjaansa ja kauniin turkiksen vuoksi. Aiemmin he tapasivat Uruguayssa ja El Salvadorissa, nyt heidät hävitetään siellä. Metsästystoiminnan lisääntymisen vuoksi jaguarien elinympäristöä vähennettiin 2/3 alkuperäisestä. Jopa ilman metsästystä henkilö leikkaa näiden saalistajien asuinpaikkoja.

Nykyään jaguarien metsästys on kielletty, mutta valitettavasti salametsästys jatkuu. Tämä laji on lueteltu IUCNin kansainvälisessä Punaisessa kirjassa tuhoamisen uhalla. Brasilia, Meksiko ja Bolivia saavat kuitenkin metsästää niitä tietyin rajoituksin.

Miten selvittää?

Jaguari on Uuden maailman suurin maanpinnan saalis. Kehon pituus ilman häntää saavuttaa 180 cm ja paino 100-120 kg. Se on massiivinen, mutta siro fysiikka, suuri pää ja vahvat raajat. Vaaleanpunainen iho on peitetty tummilla täplillä, jotka ovat usein ääriviivoja, joissa on pieniä täpliä vaalealla taustalla. Jopa yhdeksän alalajia on, mutta luokittelusta ei keskustella. Useat tiedemiehet ehdottavat, että heille ei myönnetä tilaa aliryhmistä vaan väestöstä. Melko usein voit tavata melanistisia jaguareja, tummanvärisiä yksilöitä, joiden iholla voit silti nähdä tyypillisen värillisen värin.

Elämäntapa ja biologia

Jaguar on yksinäinen saalistaja. Sekä miehillä että naisilla on yksilöllinen tontti 25–100 km2. Eläimet merkitsevät sen rajat uriin ja kynsimerkkeihin puissa. 5–15 päivän kuluttua peto palaa samoihin paikkoihin ja tarkistaa, että sen omistus on kunnossa. Hunts hämärässä, heti auringonlaskun jälkeen tai ennen aamunkoittoa. Sen ytimessä se on väijytyspetoaja, joka juoksee uhria paksussa ruohossa tai istuu puussa. Jaguari on erinomainen uimari, joten metsästys vedessä ei ole hänelle vaikeaa. Hän voi kalastaa tai jopa hyökätä jokaisessa nukkumassa olevaan krokotiiliin. Capybaras, tapirs ja leipurit ovat yksi hänen mahdollisista uhreistaan. Hän on aina valmis hyökkäämään mihinkään käytettävissä olevaan saaliin, olipa se sitten peto tai lintu. Usein katkeaa kilpikonnun munien asettamisen ja pystyy selviytymään aikuisen kilpikonna. Seksuaalinen kypsyys jaguarissa tulee kolmannen elinvuoden aikana. Kasvatusaika ei rajoitu tiettyyn aikaan vuodesta. Miehet eivät järjestä taisteluja - kumppanin valinta riippuu naisesta. Kun se määritetään tulevan jälkeläisen isän kanssa, se siirtyy alueelleen.

Raskaus kestää noin 100 päivää, syntyy kaksi tai neljä poikasta, jotka ovat väriltään samanlaisia ​​kuin aikuiset, vain tummemmat. Noin kuusi viikkoa lapset viettävät äitinsä kanssa denissa ja sitten menevät matkalle amerikkalaisten laajennusten yli. Tärkein vihollinen, mutta kilpailija, jaguari on puuma. Jaguarin keskimääräinen elinajanodote on 20-25 vuotta.

Jaguar on lueteltu Punaisessa kirjassa

Viime vuosikymmenten aikana jaguarin alkualue on laskenut 8,75 miljoonaa km2. Tänään se on 46% alkuperäisestä. Laji katosi monista tavanomaisista elinympäristöistä ja säilyi pääasiassa Amazonin altaassa. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Lisäksi jotkut jaguarit kuolevat viljelijöiden käsissä, joille nämä eläimet ovat vakavia tuholaisia, kun he hyökkäävät karjaan. Jaguarien kaupallinen metsästys nahkojen poistamiseen sekä eläinten kerääminen myyntiin yksityisissä kokoelmissa on käytännössä pysähtynyt 1970-luvulta lähtien.

Aborigeenit kuitenkin tappavat jaguareja arvokkaiden palkintojen saamiseksi. Kaikissa maissa, joissa tämä kissalaji elää, säilytetään suojelutoimenpiteitä. 1990-luvulta lähtien. jaguarin numero alkoi elpyä. Vuonna 2002 hänet siirrettiin ajoneuvoyksikön luokasta NT-luokkaan.

Se on mielenkiintoista

Jaguarilla oli tärkeä asema monissa etnisissä kulttuureissa Amerikassa, erityisesti atsteekien ja mayojen heimon kulttuurissa, jossa eläin oli erityinen voiman ja voiman symboli. Mayaanit uskoivat, että jaguar on välittäjä elävien ja kuolleiden maailman välillä sekä erityinen hallitsijoiden ja pappien suojelija. Intialaisten uskomusten mukaan jaguar voi jäljitellä minkä tahansa lintun tai eläimen huutoa houkutella heitä.

Salaperäisen "suuren kissan" erityispiirteet

Tämä viehättävällä sademetsän asukkaalla on upea visio ja kuulo, jotka ovat välttämättömiä metsästykseen sekä uskomattoman vahvat ja terävät hampaat. Yöllä jaguar näkee yksinkertaisesti loistavan, ja hänen herkkä viiksensä on eläimen tärkein kosketuselin. Se syö erilaisia ​​eläimiä, mukaan lukien tapirit, peurat, liuskat, kilpikonnat ja muut. Jaguar on epäilemättä vaarallista ihmisille.

Jaguar-naiset valitsevat kumppanin erittäin huolellisesti, joten miespuolisen koettelemusjakso ei ole koskaan helppoa. Raskauden aikana he pystyvät varustamaan kissanpennuilleen eristäytyneen suojan, joka on suunniteltu suojelemaan nuoria erilaisia ​​ulkoisia uhkia vastaan, myös oman lajinsa edustajilta. Lapset siirtyvät pian eläinten ruokaan ja alkavat sitten osallistua tuotannon prosessiin äitinsä kanssa.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org