Lintuja

Harmaa nosturi: Valokuvat, elämäntavat

Pin
Send
Share
Send
Send


Suuri nosturi, jolle on tunnusomaista harmaa väri, pitkä kaula ja tassut, musta pää, punainen kruunu ja valkeat posket. Ei ole seksuaalista dimorfismia. Nuorilla on ruskehtava höyhenet.

leviäminen. Siirtolintu, 2 alalajia löytyi Euraasiassa. Euroopan alue sijaitsee länsirajan keski- ja pohjoisosassa, joka kulkee Tanskan ja Norjan alueen kautta. Se talvet Iberian niemimaalla sekä Pohjois-ja Itä-Afrikassa. Italiassa se on yleinen kuin muuttolaji, paljon pienempi yksilöiden lukumäärä täällä ja vain tietyillä alueilla. 1900-luvun alusta alkaen se lopetti pesimisen Venetsian alueella.

elinympäristö. Se suosii avoimia alueita: ruohoa ja vuoristoalueita, metsäisiä suoalueita. Harmaan nosturin talvehtimisen aikana voidaan havaita laguunien, jokien, kenttien, steppien varrella.

biologia. Pesä valitsee kuivapaikan tulvilla paikoilla, saarella tai kengillä. Maaliskuun lopusta kesäkuuhun se sisältää yleensä 2 punertavaa tai vihertävää ruskeaa pilkkaa, joita molemmat vanhemmat huolehtivat 28–31 vrk. Nuoret lentävät 65–70 päivän iässä. Yksi vuoka vuodessa. Harmaa nosturi on varovainen ja uskomaton lintu, joka viettää suurimman osan ajasta maahan, jolle se liikkuu hitaasti ja kauniisti. Lento on voimakas, siivet ovat melko hitaita. Ruokavalio on monipuolinen, sisältää kaikenlaisia ​​eläimiä, mutta perustuu kasviperäiseen ruokaan.

Mielenkiintoinen tosiasia. Kausivaihteluiden aikana he yhdistyvät lukuisissa laumoissa, jotka vuorottelevat lentoon kiilalla. Äänihuudot, jotka usein lähetetään lennon aikana, muistuttavat trumpetin ääntä.

Liittyvät lajit. Crane demois (Anthropoides virgo) voidaan tunnistaa valkoisilla höyhenöillä pään ja mustan alimman rungon sivuilla. Se pesää Aasian mantereella, sen esiintyminen Italiassa on satunnainen. (Venäjän steppialueella se on melko tavallista joissakin paikoissa.)

elinympäristö

Harmaat nosturit pesivät Länsi- ja Pohjois-Euroopassa, monilla Venäjän alueilla (Kolyma- ja Transbaikalia-altaat), Kiinassa ja Pohjois-Mongoliassa. Ne eivät myöskään huomaa Altai, Tiibetissä ja Turkissa. Talvella nosturit, kuten useimmat linnut, muuttavat yleensä etelään: Itä- ja Pohjois-Afrikkaan, Espanjaan, Ranskaan, Lähi-itään, Intiaan ja Kiinaan (etelään ja itään).

Niiden pesimäpaikat: suoalueilla ja jokien tulvissa (suo). Jos kosteikkoja ei ole, he voivat asettua lähellä maatalousmaata. Nosturit tavallisesti valitsevat enemmän kohotettuja paikkoja talvehtimiseen, melko tiheästi nurmikasviljelyllä.

kopiointi

Harmaa nosturi - Monogamous Bird. Hän pitää parinsa elämään. Vain jos naaras tai mies kuolee, elossa oleva lintu löytää toisen kumppanin elämään. Ja toinen pari voidaan muodostaa epäonnistuneiden pitkien yrittää saada jälkeläisiä.

Huhtikuusta heinäkuuhun kasvatuskausi kestää. Pääsääntöisesti pari muodostetaan ennen lentoa tulevan pesimisen paikkaan. Saapuessaan paikalle naispuolinen ja mies järjestävät alkuperäiset rituaalitanssit. He edustavat pomppimista, siipien siipimistä ja merkittävää etenemiskäyntiä.

Veden yläpuolelle tai lähelle valitaan tontti (suhteellisen kuiva), välttämättä tiheän kasvillisuuden joukossa (ruokohuokoset jne.). Tämä on paikka pesälle. Mies ja nainen ilmoittavat sopivan paikan valinnasta vetävällä äänellä. Siten ne merkitsevät alueensa.

Itse pesä on suuri (halkaisijaltaan yli 1 m). Se on rakennettu monipuolisimmasta materiaalista. Tavallisesti naiset asettavat 2 munaa. Inkubointiaika kestää jopa 31 päivää. Sekä miesten että naisten luukunat. Pian synnytyksen jälkeen poikaset voivat jättää vanhemman pesän. Heidän täynnä höyheniä tulee noin 70 päivässä.

Elämäntapa, ominaisuudet

Grey Crane, kuten edellä todettiin, kotona saapuessaan alkaa tanssia omin tavoin. Hän tekee sen joko yksin tai parvessa. Tänä aikana linnut ovat hyvin varovaisia, joten kaikki tämä on havaittavissa vain kaukaa. Pesimäpaikoilla olevat nosturit eivät yleensä muodosta massaklustereita, toisin sanoen parit pesivät kauas toisistaan.

Naisten ja miesten pesä rakentaa hyvin nopeasti ja huolimattomasti. Tämän seurauksena se on vain joukko polttopuuta, joka on kerätty lähialueilta. Pesän sisällä on kuivaa ruohoa reunustava lokero. Vanhemmat linnut ovat pääsääntöisesti pesänsä (viime vuonna). Tällainen pesä voi palvella pari vuotta muutaman nosturin, linnut päivittävät sen hieman joka vuosi.

Nosturien jakelu Venäjällä

Gray Crane Venäjällä on edustettuna kahdella alalajilla - Länsi- ja Itä-Euroopassa. ne eroavat vähän toisistaan. Niiden jakautumisen rajaa ja niiden erityisriippumattomuutta tutkitaan suhteellisen huonosti maan alueella tänään. Noin voimme sanoa, että raja, joka erottaa nämä kaksi alalajia, ulottuu Uralin alueelle. Läntinen alalaji asuu Euroopan Venäjällä ja itäisessä Aasiassa.

Lisäksi tiedetään, että harmaasäiliön talvehtiminen maan Euroopan osasta lentää Afrikkaan (Marokko, Egypti jne.) Ja itäosasta (asuu lähinnä Siperiassa) Intiaan tai Kiinaan. Merkittävä osa harmaista nostureista ylivoimaa Transkaukasuksella.

Lopuksi mielenkiintoisin

Parittelukauden alussa harmaat nosturit peittävät höyheniä ja mutaa. Näin ne voivat peittää ja piilottaa saalistajilta, mikä tekee niistä vähemmän havaittavia inkuboinnin ja poikasten hautomisten aikana.

Crane grey, kuten muutkin lajit, aloittaa lentonsa sujuvalla tuulella, kiihtyy ja paljastaa valtavia siipiä juuri ennen lentoonlähtöä.

Harmaat nosturit ovat melko kaikkiruokaisia: ne ruokkivat kasveja (mukulat, lehdet, varret, tammenterhot, marjat jne.), Selkärangattomia (matoja ja hyönteisiä), selkärankaisia ​​(käärmeitä, sammakoita, jyrsijöitä ja kaloja). Nosturilla voidaan myös syöttää viljaa, jopa aiheuttamalla uhkaa viljelylle.

elinympäristö

Nosturi haluaa asua avoimella alueella, esimerkiksi ruohosuolalla. Inkuboimalla munia ja hoitamalla poikasia ne asettuvat vesistöihin tai rakeisiin.

Elintarvikkeissa nosturit eivät ole nirsoilevia. Niiden ruokavalio sisältää runsaasti kasviperäisiä elintarvikkeita: luonnonvaraisia ​​marjoja, siemeniä, kasvien versoja, viljakasveja (vehnä, kaura). Kesällä linnut ruokkivat sammakoita ja hyönteisiä. He kuluttavat myös pieniä jyrsijöitä (esimerkiksi hiiriä), käärmeitä, liskoja.

Tärkeä osa nosturien ruokavaliota on vesi. Nämä linnut kuluttavat paljon nesteitä. Jos lähellä ei ole vesilähdettä, nosturit lentävät muihin paikkoihin useita kertoja päivässä.

Laivastoissa ja kenneleissä nosturien ruokavalio on hyvin erilainen. Niille annetaan leipäviljaa, raakaa lihaa, kalaa jne. Nosturit ovat hyvin kiinnostuneita kotitekoista kanaa varten tarkoitetusta rehusta.

Runsaus ja levinneisyys

Tähän mennessä nostureiden määrä on noin 250 tuhatta lintua. He asuvat pääasiassa Venäjällä ja Skandinaviassa. Tämän lajin määrä vähenee jatkuvasti kosteikkojen kuivumisen ja maatalousmaan rakentamisen vuoksi. Viljelijöillä on tärkeä rooli: he käsittelevät peltokasveja, joilla nosturit etsivät ruokaa. Kummallista kyllä, salakuljettajat vaikuttavat vain vähän nostureiden lukumäärään. Ihmiset ampuvat hyvin harvoin näitä lintuja.

Harmaa nosturi on lueteltu Punaisessa kirjassa. Lintujen kuvaaminen ja sieppaaminen on laissa kielletty. Numeron tallentamiseksi luodaan kotelot ja kennelit.

Venäjällä harmaa nosturi on 2 alalajia: itä- ja läntinen. Merkkien avulla ne ovat käytännössä erilaiset. Jakautuva raja kulkee Uralin alueen läpi. Länsiharmaa nosturi talvet Afrikan maissa ja itäosissa Intian ja Kiinan pohjoisosissa. Jotkut lajin edustajat horrostuvat Transkaukasuksella.

Mielenkiintoisia faktoja

  1. Kun nosturit kuoriutuvat munia ja hoitavat poikasten, ne peittävät höyhenensä mudan tai suon kanssa. Tämä tehdään hyväksi peittämiseksi ja suojelemiseksi saaliseläimiltä.
  2. Nosta nosturi - kiehtova näky. Hän sirottaa tasaisesti ja levittää siivet juuri ennen lentoonlähtöä.
  3. Crane - vanhin eläin. Tämä lintujen perheen edustaja ilmestyi noin 40-60 miljoonaa vuotta sitten. Tämä tarkoittaa sitä, että nosturi tarttui dinosaurusten aikakauteen. Primitiiviset ihmiset kuvasivat näitä lintuja luolien ja kivien seinillä.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org