Eläimet

Leopard (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


Leopardin takin väri on yleensä oranssinkeltainen eri sävyissä, valkea alla, päähän mustilla pisteillä, kaulalla, etu- ja takaraajoilla ja kiinteillä paikoilla, takana 2 riviä yksinkertaisia, 6-10 riviä rikki rengasmaisia ​​täpliä. Häntä mustilla pisteillä. Koko kehon pituus on keskimäärin 180-240 cm, josta 60-96 senttimetriä putoaa hännään.

Leopardin hiusten kohdat muistuttavat silmiä, ja siksi tämä vihamielinen metsästäjä, joka odottaa saaliinsa, kutsuttiin usein Vigilant Guardiksi.

Leopardin elämäntapa

Leopardi nousee hyvin puihin ja kiviin, ui hyvin, asuu pääasiassa metsissä, mutta myös steppeissa ja paksuissa, Abessiniassa nousee 2000-3000 metriä merenpinnan yläpuolelle. Monissa paikoissa se on paljon haitallisempaa ja vaarallisempaa kuin edes tiikerit. Leopardi metsästää yleensä antilooppia, metsäpeuroja, pieniä karjaa ja lintuja, jackalleja, apinoita ja vastaavia, mutta joskus hyökkää suuria eläimiä.

Leopard tuntuu hyvältä puussa. Hän lepää siellä ja istuu väijytyksessä, ja joskus hän metsästää apinoita. Mutta useammin leopardin väijytykset ja saaliit saaliita maahan. Hyppäämällä häneen ensin ja sitten hyppäämällä. Mutta jos uhri onnistuu luopumaan, metsästäjä ei harjoita häntä.

Yleensä leopardin jakelualueeseen kuuluvat Afrikka ja Länsi- ja Etelä-Aasia. Kaukasiassa leopardi saavuttaa eteläisen Dagestanin, ja läntisen rinteen varrella on pohjoisempi. Keski-Aasiassa leopardin pohjoisraja leviää pitkin Kopet-Dagia ja viereisiä jokilaaksoja, venäläisessä Turkestanissa, alemmassa Amu Daryassa. Intiassa Pandžabissa, Sindhin osissa ja Itä-Himalajan ylängöllä ei ole panttereita. Itään on Pohjois-Kiinassa ja Japanissa.

Kuka on nopeampi leopardi tai cheetah?

Nopein maa-eläin on cheetah. Hänellä on mahdollisuus ajaa jopa 112 km / h nopeudella. Totta, cheetah väsyy nopeasti. Noin 400–500 m: n juoksun jälkeen hänen on valmistauduttava seuraavaan heittoon.

Kyky kiihdyttää ja hidastaa voimakkaasti cheetah ei ole yhtäläistä. Petoajan tassut ylittävät kaikki autonrenkaat ajo-ominaisuuksissa. Hyvä pito takaa kynnet, joilla on piikkejä. Tien päällä ei ole myöskään kilpahevonen eikä vinttikoira koetella tätä taitavaa kissaa käänteillä tai suoralla tiellä. Kuitenkin pitkällä aikavälillä cheetah voi myös ohittaa miehen, koska peto on vain loppumassa höyrystä ja pysähtyy aikaisemmin!

Leopardin suurin nopeus on noin 60 km / h. Siksi ei ole suositeltavaa verrata näitä eläimiä, cheetah on paljon nopeampi.

Onko leopardi vaarallista ihmisille?

Ihmisiä ihminen on tietänyt leopardien julmuudesta ja verenhimoisuudesta. Esimerkiksi roomalaiset käyttivät usein leopardeja taistelemaan sirkuksessa. Tällaiset silmälasit pidettiin Etelä-Aasiassa kotimaiset hallitsijat. Yleensä, kun hän kohtaa henkilön luonnollisessa ympäristössä leopardille, hän kääntyy lennolle, mutta joissakin paikoissa se tappaa usein ihmisiä, erityisesti lapsia. Niiden joukossa, kuten tiikereiden ja kannibalien joukossa, jotka voivat tappaa monia ihmisiä. Vuonna 1886 Intiassa 1886 ennen virallisten tietojen mukaan 2368 ihmistä kuoli panttereista (kahdennenkymmenennen vuosisadan viimeisellä vuosikymmenellä tämä määrä väheni 20: een). Pääsääntöisesti vain haavoittuneet ja vanhat leopardin miehet hyökkäävät ihmisiä, mutta jos nuori yksilö yrittää ihmisen lihaa ainakin kerran, niin se vain metsästää ihmisiä, koska on paljon helpompaa päästä kiinni ja tappaa ihminen kuin eläin.

Ulkonäkö, koko

Leopardeilla on pitkänomainen, lihaksikas, hieman puristettu sivusuunnassa, kevyt ja hoikka, erittäin joustava runko. Tail-pituus on yli puolet koko kehon pituudesta. Leopardin tassut ovat lyhyitä, mutta hyvin kehittyneitä ja vahvoja, erittäin voimakkaita. Kynnet ovat kevyitä, vahamaisia, sivut ovat murskautuneet ja vahvat kaarevuudet. Eläimen pää on suhteellisen pieni, pyöristetty. Etupinta-ala on kupera ja pään etuosassa on kohtalainen venymä. Pienet korvat, pyöristetyt, leveä postavom. Silmät ovat kooltaan pieniä, pyöristetty oppilas. Vibrissaen ulkonäkö on joustavaa, mustaa, valkoista ja mustaa ja valkoista, enintään 11 ​​cm.

Eläimen koko ja paino vaihtelevat huomattavasti ja riippuvat suoraan elinympäristön alueellisista piirteistä. Metsäalueilla asuvat henkilöt ovat yleensä pienempiä ja kevyempiä kuin avoimilla alueilla asuvat leopardit. Aikuisen yksilön, jolla ei ole häntää, keskimääräinen pituus on 0,9-1,9 m, ja hännän pituus on 0,6-1,1 m. Aikuisen naisen massa on 32-65 kg ja uros 60-75 kg. Säkäkorkeuden säkäkorkeus on 50-78 cm ja naiset 45-48 cm. Seksuaalista dimorfismia ei ole, joten sukupuolierot voidaan ilmaista vain yksilön koolla ja kallo-rakenteen helppoudella.

Eläimen tiivis ja suhteellisen lyhyt turkki on yhtenäinen pituudeltaan koko kehon kohdalla, eikä se saa fluffinessa myös talvella. Villa karkea, paksu ja lyhyt. Kesän ja talven turkisten esiintyminen eri alalajeissa on hieman erilainen. Talvisarjan taustaväri on kuitenkin kevyempi ja himmeämpi kuin kesäväri. Turkin värin yleinen sävy eri alalajeissa voi vaihdella vaaleasta oljesta ja harmaasta ruosteiseen ruskeaan sävyyn. Keski-Aasian alalaji on pääosin hiekka-harmaa, ja Kaukoidän alalaji on punertavan keltainen. Nuorimmilla leopardeilla on vaaleampi väri.

Myös turkisten värin maantieteelliset ja yksilölliset ominaisuudet vaihtelevat kauden mukaan. On huomattava, että leopardin etupuolella ei ole kohtia, ja tärinän ympärillä on pieniä merkintöjä. Pöydissä, otsassa, silmien ja korvien välissä, kaulan yläosassa ja sivuilla on kiinteitä, suhteellisen pieniä mustan värisiä täpliä.

Korvien takana on musta väri. Rengaspaikat sijaitsevat eläimen takana ja sivuilla sekä olkapäiden ja reiden yläpuolella. Leopardin vatsan raajat ja alue on peitetty kiinteillä paikoilla, ja hännän ylä- ja alaosat on koristeltu suurilla rengasmaisilla tai kiinteillä paikoilla. Pistoksen luonne ja aste on hyvin vaihteleva ja ainutlaatuinen kullekin yksittäiselle nisäkkään saalistajalle.

Kaakkois-Aasian alueella sijaitsevat melanistiset leopardit kannattavat usein nimeä "musta pantteri". Tällaisen eläimen iho ei ole täysin musta, mutta tällainen tumma turkki toimii erinomaisesti eläimen peitossa tiheissä metsäpaksissa. Melanoinnista vastuussa oleva recessiivinen geeni esiintyy useimmiten vuoristoalueilla ja metsäalueilla asuvissa leopardeissa.

Tämä on mielenkiintoista! Mustalla värillä olevat henkilöt voivat syntyä samassa koirassa, jossa vasikat ovat normaalisti värjättyjä, mutta pantterit ovat yleensä aggressiivisempia ja käyttäytyvämpiä.

Malaccan niemimaan alueella mustan värin esiintyminen on ominaista lähes puolelle kaikista leopardeista. Epätäydellinen tai pseudomelanismi ei myöskään ole harvinaista leopardeissa, ja tällöin esiintyvät tummat täplät tulevat hyvin laajoiksi, lähes sulautumalla toisiinsa.

Luonne ja elämäntapa

Leopardit ovat nisäkkäitä, jotka johtavat salaperäiseen ja yksinäiseen elämäntapaan.. Tällaiset eläimet pystyvät asettumaan paitsi melko kuuroihin paikkoihin, mutta myös kaukana ihmisen asuinalueesta. Pelkkä leopardin miehet ovat merkittävä osa elämää, ja naiset ovat mukana puolet elämästään. Yksittäisen alueen koko voi olla hyvin erilainen. Naisilla on useimmiten 10-290 km 2: n alue, ja uroksen alue voi olla 18-1140 km 2. Usein eri sukupuolten vierekkäiset alueet ovat päällekkäisiä.

Osoittaakseen sen läsnäolon alueella, saalistushyökkääjä käyttää erilaisia ​​merkkejä kuoren kuorimisen muodossa puilla ja "kaavinta" maan pinnalla tai luminen kuori. Virtsan tai kaivoksen yhteydessä leopardit merkitsevät vapaa-ajan varaukseen tai erityisiin pysyviin suojiin. Monet saalistajat ovat pääasiassa istuvia, ja jotkut, erityisesti nuorimmat miehet, muuttavat usein. Leopardin ylitys tapahtuu säännöllisesti. Vuoristoalueilla saalistajat liikkuvat pitkin harjanteita ja pitkin virtauspaikkaa, kun taas veden esteet voittavat pudonnut kasvillisuus.

On tärkeää! Leopardin kyky kiivetä puita ei ainoastaan ​​auta eläintä saamaan ruokaa, vaan se myös sallii sen levätä kuumina päivinä, asettumalla oksalle ja piiloutua myös suuremmista maapohjaisista saalistajista.

Leopardin pesä sijaitsee tavallisesti rinteillä, joka tarjoaa saalistushenkilölle erittäin hyvän yleiskuvan ympäristöstä.. Nisäkkäät käyttävät luolia turvapaikkana, samoin kuin puiden, kivisäilykkeiden ja tuulenpohjien perusreiät, melko suuret kalliorakenteet. Rauhallinen askel, jossa on kevyt ja siro kulutuspinta, voidaan korvata saalistajan gallopilla, ja suurin nopeus käynnissä on 60 km / h. Leopardit pystyvät suorittamaan vain valtavia hyppyjä jopa kuusi tai seitsemän metriä pitkiä ja korkeintaan kolme metriä korkeita. Tällaiset saalistajat voivat muun muassa hyvin uida, ja tarvittaessa helposti voittaa vaikeita veden esteitä.

Habitat, elinympäristöjen

Tällä hetkellä noin yhdeksän leopardilajia, jotka eroavat elinympäristöstä ja elinympäristöstä, pidetään riittävän eristyksinä. Afrikkalaiset leopardit (Rantha rardus rrdus) asuvat Afrikassa, jossa he elävät paitsi keskialueiden kosteassa viidakossa, myös vuoristossa, puoliksi autiomaassa ja savannissa hyvän toivon maasta Marokoon. Predators välttää kuivia ja suuria aavikoita, joten niitä ei löydy Saharasta.

Intialainen leopardi (Rantha harvus fusa) asuu Nepalissa ja Bhutanissa, Bangladeshissa ja Pakistanissa, Etelä-Kiinassa ja Pohjois-Intiassa. Se löytyy trooppisten ja lehtipuiden metsistä havupuiden pohjoisilla metsäalueilla. Ceylon-leopardit (Rantha rrdus kotiya) asuvat vain Sri Lankan saarialueella, ja Pohjois-Kiinan alalaji (Rantha rrdus jaronensis) asuu Pohjois-Kiinassa.

Kaukoidän tai Amurin leopardin (Panther pardus orentalis) jakelualuetta edustaa Venäjän, Kiinan ja Korean niemimaan alue, ja uhanalaisen Persian leopardin (Panther pardus сiscaucasica) väestö sijaitsee Iranissa ja Afganistanissa, Armeniassa, Armeniassa, Armeniassa, Armeniassa, Armeniassa, Armeniassa ja Armeniassa. sekä Pohjois-Kaukasiassa. Etelä-arabian leopardi (Panther pardus nimr) asettuu Arabian niemimaan alueelle.

Leopardin ruokavalio

Kaikki Panther-suvun ja Leopard-lajin jäsenet ovat tyypillisiä petoeläimiä, ja niiden ruokavalio sisältää pääasiassa kananmunia antiloopin, peurojen ja metsäpeurojen muodossa. Nälänhädän aikana lihansyöjät voivat pystyä siirtymään jyrsijöihin, lintuihin, apinoihin ja matelijoihin. Joidenkin vuosien aikana leopardi hyökkää karjaa ja koiria vastaan.

On tärkeää! Jos ihmiset eivät häiritse, leopardit hyökkäävät harvoin ihmisiin. Tällaisia ​​tapauksia kirjataan useimmiten silloin, kun haavoittunut saalistaja kohtaa huolimattomasti lähestyvän metsästäjän.

Sudet ja ketut tulevat usein saaliin suuresta saalistajista, ja jos tarpeen, leopardit eivät halveksu porkkanaa ja voivat varastaa saalista joillakin muilla saalistushinnoittavilla eläimillä. Samoin kuin muut suuret kissat, leopardit haluavat metsästää yksin, odottaen saaliinsa väijytyksessä tai hiipiä siihen.

Lisääntyminen ja jälkeläiset

Etelä-elinympäristöjen alueella kaikki leopardilajit pystyvät kasvattamaan ympäri vuoden.. Kaukoidässä metsästys tapahtuu naisten syksyn viimeisellä vuosikymmenellä ja talven alussa.

Muiden kissojen rinnalla leopardien jalostuskaudella on melko voimakas urosten myrsky ja lukuisat kypsien yksilöiden taistelut.

Tämä on mielenkiintoista! Nuoret leopardit kehittyvät ja kasvavat huomattavasti nopeammin kuin tiikeri, joten noin kolmen vuoden iässä he saavuttavat täysikokoista ja seksuaalista kypsyyttä, mutta naiset kypsyvät kypsiksi hieman aikaisemmin kuin urosleopardit.

Naisten kolmen kuukauden raskausprosessi päättyy useammin yhden tai kahden nuoren syntymiseen. Poikkeustapauksissa syntyy kolme vauvaa. Vastasyntyneet ovat sokeita ja täysin suojattomia. Leopardit käyttävät rakoja ja luolia sekä riittävän suuria reikiä, jotka on varustettu puiden käänteisellä juurijärjestelmällä.

Väestö ja lajien tila

Suurin osa leopardin alalajista vähenee jatkuvasti, ja suurin uhka petoeläinten hävittämiselle on luonnollisten elinympäristöjen muutos ja elintarvikehuollon huomattava väheneminen. Alipaikka Javanese-leopardi (Rantera rrdus melas), joka asuu Java-saarella (Indonesia), on tällä hetkellä täysin sukupuuttoon.

Uhanalaisia ​​lajeja ovat nykyään myös Ceylonian leopardi (Ranthara orus), alpit, alpit ja manchurin leopardi (Rantharardus orthalis), Persian leopardi, Persian leopardi ja Persian leopardi (Ranthurus orususis).

elinympäristö

Afrikkalainen leopardi, jonka kuva on silmiinpistävä kauneudessaan ja loistavasti, on yleisin luonnonvaraisten kissojen alalaji. Tämä peto löytyy koko mantereesta, lukuun ottamatta Saharaa ja kuivaa Namibiaa. Pieni määrä leopardeja asuu Marokossa, Egyptissä ja Somaliassa. Nigerissa, Sudanissa, Keniassa on saalistaja. Pieni väestö asuu Kaakkois-Algeriassa, Itä-Nigeriassa ja Cape Province.

elinympäristö

Afrikkalainen leopardi pitää parempana kosteaa ja läpäisemätöntä trooppista, savannaa ja puolipihaa. Se asuu myös vuoristoalueella, jossa on umpeenkasvuisia pensaita ja käteviä halkeamia. Riippumatta siitä, missä leopardit elävät, on olemassa edellytys - ainakin pieni vesistö olisi lähellä. Predators ei halua uida, mutta usein he metsästävät kastelupaikkaan, jossa uhrit tulevat itse.

Afrikkalainen leopardi: ulkoasun kuvaus

Elinympäristö vaikuttaa suuresti leopardien kokoon, väriin ja painoon. Metsän saalistajat ovat paljon pienempiä ja kevyempiä kuin heidän ”vuoren” veljet. Niiden väri on kirkas ja mehukas. Pienin on Somalian saalistaja. Kaikkien leopardien ulkonäkö on samankaltainen.

Predaattoreilla on voimakkaasti kehittynyt lihaksia, runko on pitkänomainen, hieman litteä sivusuunnassa. Sen pituus yhdessä hännän kanssa on 2,5 metriä. Säkkikorkeuden säkäkorkeus on 50-70 cm miehillä ja enintään 45 cm vastakkaisen sukupuolen kohdalla. Aikuisen miespuolisen yksilön paino on enintään 60 kilogrammaa, naisessa - jopa 40 kg.

Leopardien pää on massiivinen, ja siinä on voimakas leuka, joka on täynnä jyrkkiä ja voimakkaita tukkia. Kasvot koristavat 10 senttimetrin viikset, valkoiset ja mustat. Silmät ovat pieniä, pyöreitä oppilaita. Korvat ovat pieniä, kaarevia päissä. Tassut ovat varsin voimakkaita, jalat ovat leveitä sisäänvedettävillä kynillä.

Takki on lyhyt ja karkea, tiiviisti vartalolle. Väri vaihtelee hiekka-keltaisesta punertavan punaiseksi. On täysin mustia leopardeja. Värivaihtoehdoissa sävyt ovat enemmän kylläisiä kehon yläosassa (pää, selkä, kaula). Raajat ja raajojen sisäpuoli ovat valkoisia.

Villassa on selkeä kuvio renkaan ja kiinteän mustan pinnan muodossa. Jokaisella yksilöllä on yksilöllinen kuvio. Kaula ja kuono on koristeltu pienemmillä mustilla pisteillä. Samassa värissä maalattu korvien taakse. Häntä on myös havaittu.

Villakansi

  • Päällysteen osalta se on lyhentynyt ja suhteellisen paksu. Yhtenäinen koko kehon koko. Se voi olla hieman rehevää joillakin alueilla kylmän kauden aikana. Villa lyhenee ja karkeaa. Ulkoisten tietojen mukaan kesällä ja talvella ei ole erityisiä eroja. Talvi vaatteet ovat kuitenkin hieman tummempia pigmentoinnissa, himmennettävissä ja tasaisemmissa. Kesäasu on värikäs ja kirkas.
  • Väri huomioon ottaen kannattaa sanoa, että sen muunnelmia on paljon. Värisävy voi vaihdella vaaleasta oljesta, kirkkaan punaisesta ja jopa ruskeasta. Keski-Aasian tyyppiset henkilöt ovat pigmentoituneita harmaa-beige, kun taas Kaukoidässä asuvat leopardit ovat väriltään kelta-punaisia. Nuoret ovat kevyempiä kuin aikuiset.
  • Pigmentointia muutetaan suhteessa maantieteelliseen elinympäristöön, ravitsemukseen ja moniin muihin näkökohtiin. Myös roolia pelaa vuoden kausi. Korostamme, että pigmentti kasvojen etuosassa ilman täpliä, kun taas viikunoiden alueella on valoja tahroja. Otsan, korvien ja silmien pinta-ala on samankokoisia. Sama voidaan sanoa kaulan, poskien ja korvien takana olevista alueista.
  • Korvat takaosasta ovat pigmentoituja mustalla. Kotelon sivuilla ja takana on rengasmaiset sulkeumat. Ne sijaitsevat olkapäiden yläpuolella ja lantion päällä. Vatsan alueen jaloissa ja alaosassa on kiinteät ja tummat laastarit, joilla on selkeät ääriviivat. Häntä on koristeltu sormilla, jotka kirjaimellisesti kiertävät sitä. Tahrat voidaan havaita viivojen sijasta. Опять же, образование пятнышек и их характеристики напрямую зависят от конкретной особи, этот раскрас строго индивидуален.
  • Те леопарды, которые предпочитают обитать в юго-восточной части Азии, иначе называются чёрными пантерами. Они не полностью пигментируются чёрным, но большая секция пигментации имеет именно такой цвет. Мех густой, затемнённый, что позволяет особям маскироваться в своей среде. Интересно то, что такие леопарды могут появиться одновременно с потомством с крапинками. Они более агрессивные, недоверчивые, отстранённые.
  • Если рассматривать популяцию млекопитающих, распространённую на острове Малакка, то более половины поголовья пигментировано чёрным. Вторую часть занимают животные, у которых выявлен неполный меланизм. Он проявляется в том, что пятна имеют гораздо более крупный размер и располагаются ближе.
  • Черные и белые леопарды

    Иногда в одном выводке с пятнистыми малышами появляются черные или черно-бурые детеныши. Таких леопардов-меланистов называют черными пантерами. Правда, шкура черных леопардов все же имеет пятна, которые проступают в большей или меньшей степени.

    Автор фото: Davidvraju, CC BY-SA 4.0

    Tekijän kuva: gary Whyte, CC BY-SA 3.0

    Toinen epätavallinen leopardin väri on runsaus tai epätäydellinen melanismi (pseudomelanismi).

    Leopardissa on runsaasti pisteitä ja ne sulautuvat yhteen. Toisin sanoen musta väri ei näy koko pinnalla, vaan sen yksittäisillä alueilla.

    Persian leopardin mies, jolla on epätyypillinen väri lähellä abundismia. Tekijän kuva: Altaipanther, Julkinen verkkotunnus

    Mustien panttereiden lisäksi on albiinoleopardeja, joissa on siniset silmät, valkoiset värit ja lähes huomaamattomat paikat, jotka ovat tuskin näkyvissä valossa. Tällaiset henkilöt ovat äärimmäisen harvinaisia: ne löydettiin luonnonvaraisilta Etelä-Kiinassa, Intiassa Hazaribagin alueella, Zimbabwessa, Mosambikissa. Useat valkoiset turkikset olivat syntyneet eläintarhoissa ympäri maailmaa. Myös luonteeltaan kermanväriset leopardit syntyvät joskus vaaleilla täplillä ja sinisillä silmillä.

    Los Angelesin maakunnassa Yhdysvalloissa sijaitsevassa varaukseen syntyi leukisteja: leopardeja, joissa oli valkoiset hiukset, mutta normaali silmien väri. Iän myötä heillä on täplät.

    Kuva: Messybeast, CC BY 2.5

    Missä elää leopardi?

    Leopardit jakautuvat laajemmin kuin muut kissan perheen jäsenet, vaikka joillakin alueilla niiden määrä on kirjaimellisesti kymmeniä ja jopa yksiköitä. Mutta muissa paikoissa heitä voidaan metsästää ajoissa ja tietyissä paikoissa.

    Afrikassa täplikkäät saalistajat asuvat suurilla alueilla Saharan eteläpuolella ja pohjoisilla alueilla. Aasiassa leopardien elinympäristö on hyvin laaja ja ulottuu Kaukasuksesta ja Transkaukasiasta, Keski-Aasiasta, Kaukoidästä muutamiin alueisiin Arabian niemimaalla, Kiinan etelä- ja kaakkoisalueilla sekä Kaakkois-Aasiassa. Black Panther on erityisen yleinen Java ja Malaccan niemimaalla.

    Leopardit elävät trooppisissa, subtrooppisissa, leveissä lehdissä metsissä, jokien ja vuoren rinteissä (joissa ne eivät nouse yli 5 200 metriä merenpinnan yläpuolelle), steppeissä, savannissa, saavuttavat karheat aavikot ja käytännössä raja-alueet. Leopardien tärkein asia on suojien läsnäolo, riittävä määrä eläimiä, jotka tarjoavat heidän elintarviketarpeitaan, ja ihmisten uhkaamisen puuttuminen.

    Tekijän kuva: Whit Welles, CC BY 3.0

    Mitä leopardi syö?

    Leopardit syövät erilaisia ​​siitoseläimiä. Savannissa, autiomaassa, steppissä ja puolipohjaisissa aavikoissa se voi olla antilooppeja, impalasia, seeproja, nuoria kirahvija ja kameleita, metsissä ja vuoristoalueilla - peuroja, metsäpeuroja, gazeleja, vuohen vuohia, gazeleja, mufloneja, tarasia, hirviä, peuroja, myskin peuroja, hirviä, peuroja, hirviä, peuroja, harvoin karjut. Pieni saalista voidaan myös sisällyttää leopardin annokseen: hiiret, porcupines, aardubes, jänikset, ketut, martenit, mäyrät. Perinteisen ruoan puuttuessa leopardit ruokkivat apinoita, jyrsijöitä, lintuja (fasaaneja, mustia oksia, keklikejä, lumikukkia jne.), Jopa pyytävät matelijoita (liskoja, käärmeitä) ja hyönteisiä. Joskus muut saalistajat, kuten hyena-koirat, jackalsit ja muut gepardit, tulevat heidän saaliinsa. On raportoitu, että Kaukoidän leopardit hyökkäsivät jopa vähän pentuja. Myös saalistushenkilöt joskus pyytävät kaloja ja rapuja (vaikka he tekevät sitä harvoin), ja jotkut yksilöt (usein vanhat) eivät halveksu porkkanaa tai varastavat saalista omasta luonteestaan. Leopardit, jotka asuvat lähellä koti- ja kotieläimiä (lampaat, aasit, hevoset, vuohet, siat, harvemmin lehmät).

    Leopard voi hyökätä ihmisiä. Mutta kannibali-leopardit ovat paljon harvinaisempia kuin tiikerit ja leijonat, jotka hyökkäävät ihmisiä. Vain vanha tai sairas peto voi mennä siihen. Terve ja nuori eläin hyökkää ihmistä vain, jos se on loukkaantunut.

    Päivän aikana leopardi syö jopa 20 kg lihaa. Kun hän on tappanut suuren saaliin, hän syö sen vielä 4-5 päivää. Vasta sen jälkeen leopardi menee seuraavaan metsästykseen.

    Leopardit juovat paljon, varsinkin syömisen jälkeen. Tässä suhteessa he asettuvat aina paikkoihin, joissa vesi on vakio. Kastella kastellaan yleensä yöllä.

    Eläinten lihan lisäksi leopardit syövät ruohoa puhdistamaan villan suoliston, joka niellään karhun puhdistamisen aikana.

    Tekijän kuva: NJR ZA, CC BY-SA 3.0

    Miten leopardit metsästävät?

    Leopardit ovat yön metsästäjiä. Mutta joskus he voivat metsästää päivän aikana, varsinkin pilvisellä säällä. Ryöstöjä varten leopardit lähtivät alkupuolen iltaisin ja metsästivät yön ensimmäisellä puoliskolla. Jos metsästys epäonnistui, he jatkavat sitä aamulla.

    Nämä saalistajat voivat hyökätä erilaisia ​​eläimiä, jotka toimivat voimakkaasti ja nopeasti. He ovat odottamassa uhreja lähinnä maahan, mutta samalla he kiipeävät puita täydellisesti, ohittamalla siellä saaliin. Näiden kissaeläinten kävely on hiljaa. He yrittävät odottaa saaliinsa eläinten poluilla tai kastelupaikoilla, soloneteilla tai jopa puun oksalla. Leopardit hyppivät hiljaa ja hämärästi ylös metsästyskohteeseen, lähestyvät sitä 2 metriä ja heittävät ratkaisevasti. Leopardi ei halua jahdata saalista: peto, joka hyökätään väijytyksestä, kulkee usein enintään 40-50 metriä. Pienet eläimet leopardit tapetaan kaulan puremalla. Hyppäämällä suuren eläimen selkään he kolhuttavat hänet jaloiltaan, kasaavat koko ruumiinsa painon, tarttuvat uhrin kaulaan tassuillaan ja purevat kurkun tai niskan läpi.

    Leopardit metsästävät yleensä yksin. Nainen voi metsästää yhdessä vanhempien lasten kanssa, kun perhe ei ole vielä hajonnut. Yleensä leopardit tappavat yhden eläimen koskematta tai pelottelemasta muita. Jos leopardi ei syö välittömästi tappettua uhria, hän voi vetää aterian jäännökset puuhun suojaamaan sitä hyeenilta, saksilta ja muilta lihansyöjiltä. Mutta yleensä he ottavat muutaman sadan metrin jäännökset ja piilottavat ne kasvien paksuisiksi. Nämä saalistajat eivät kilpaile muiden suurten kissojen kanssa ruokaa varten, koska ne ruokkivat paitsi suuria sorkkaeläimiä.

    Leopard veti saalista puun haaraan. Tekijän kuva: Raphael Melnick, CC BY-SA 2.0

    Leopardin jäljentäminen

    Elinympäristönsä eteläisillä alueilla leopardit kasvavat ympäri vuoden. Kaukoidässä he perivät tammikuussa. Parittelun aikana leopardit, miehet ovat aggressiivisia, usein taistelevat, mölyvät äänekkäästi. Leopardit tekevät jälkeensä jälkeensä syrjäisimmissä ja yksinäisissä paikoissa. Nämä voivat olla erilaisia ​​syvennyksiä: puiden alla, kivien alla, kivissä. Ennen vauvojen ulkonäköä naaras sijoittaa den pohjan kuiviin lehtiin ja ruohoon.

    Raskausleopardi kestää 3 kuukautta. Toimitus tapahtuu yöllä ja kestää 6-10 tuntia. Pentueissa on yleensä 1-4 500–700 g painavaa vauvaa ja kehon pituuksia enintään 15 cm, mutta jopa 6 vastasyntyneen pentua voi esiintyä. Leopardin poikasten syntymät ovat sokeat ja avuttomat, peitetty pitkillä, paksuilla ruskeilla turkisilla, joissa on tummat täplät. He näkevät 1,5 viikon ajan ja nousevat jalkansa vain 2 viikon kuluttua, indeksoivat pitkin den. Leopardin kissanpennut, kuten sukulaiset, kotimaiset kissat. Jos naarasleopardi tuntee vaaran, hän piilottaa kissanpennut toiseen paikkaan ja kuljettaa ne hampaissaan yksitellen. Naisella on 6-8 viikkoa vauvoja turvakodissa, ja sitten he alkavat lähteä leikkiin pelaamaan. Nainen ruokkii heitä lihanruoan kanssa: ensin purkautuu puoliksi pilkottu ruoka ja sitten heidät tappaa pieniä eläimiä ja lintuja. 5-6 kuukauden kuluttua, kun äiti lopetti vauvojen ruokinnan maidolla, hän alkaa johtaa heidät tapettuun saaliin.

    Brood kävelee äidin kanssa yli vuoden, oppia metsästyksen ja selviytymisen tekniikoita, ennen kuin se alkaa lämpöä. Nuoret leopardit yhdestä haudesta pitävät yhdessä jonkin aikaa. Ne kehittyvät seksuaalisesti 2 vuoden kuluttua, ja naiset ovat hieman aikaisempia kuin miehillä. Tänä aikana nuoret eläimet eroavat toisistaan ​​ja asuvat muualle.

    Kuva: Mirek Heran

    Melanistin pentu leopardin pentueessa. Tekijän kuva: Tomáš Adamec, Prahan eläintarha

    Leopardin alalaji, valokuva ja nimi

    Leopardi on panther-suvun eläin. Tässä muodossa erotellaan useita alalajeja:

    1. Panthera pardus delacouri (Pocock, 1930) - Indochinese leopard,
    2. Panthera pardus fusca (Meyer, 1794) - Intian leopardi,
    3. Panthera pardus japonensis (J. E. Grey, 1862) - Pohjois-kiinalainen leopardi,
    4. Panthera pardus kotiya (Deraniyagala, 1956) - Ceylon-leopardi,
    5. Panthera pardus melas (G. Cuvier, 1809) - jaavan leopardi,
    6. Panthera pardus nimr (Hemprich ja Ehrenberg, 1833) - Etelä-arabian leopardi,
    7. Panthera pardus orientalis (Schlegel, 1857) - Kaukoidän leopardi, Amurin leopardi, Itä-Siperian leopardi,
    8. Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - Afrikkalainen leopardi,
    9. Panthera pardus saxicolor (Pocock, 1927) - Persian leopardi. Tällä hetkellä Persian leopardi (Kaukasian leopardi) on yhdistetty myös persialaiseen (latinalainen Panthera pardus tulliana, Panthera pardus ciscaucasica).

    Alla on lyhyt kuvaus kustakin alalajista.

    • Indokiinilainen leopardi (lat.Pantherapardusdelacouri) - alalaji, jolla on usein musta väri. Petoeläin asuu Kaakkois-Aasiassa (Malesia, Myanmar, Thaimaa). Vuoden 2016 tietojen mukaan (Rostro-García ym., 2016) sitä ei löydy Singaporesta, mahdollisesti tuhoutuneena Laosissa ja Vietnamissa, ja lähes kadonnut Kambodžasta ja Etelä-Kiinasta.

    Ihmisen, joka ei ylitä 2503 henkilöä, uhkaa jatkuvasti tuhoaminen. Metsäkadon vuoksi aluetta, joka on tämän lajin elinympäristö, pienennetään. Leikkaus ja laittoman villieläinten kauppa vaikuttavat myös kielteisesti indokiinalaisten leopardien populaatioon.

    Kuva: Tomáš Najer, CC BY-SA 4.0

    • Intian leopardi(Lat.Pantherapardusfusca).

    Miesten kehon pituus on 128-142 cm, hännän pituus 71-92 cm, leopardin enimmäispaino ei ylitä 77 kg. Naisten pituus on 104-117 cm, hännän pituus 76-88 cm, naiset painavat 29-34 kg.

    Intian leopardi asuu Pohjois-Intiassa ja viereisissä maissa: Nepalissa, Bangladeshissa, Bhutanissa, Pakistanissa, Etelä-Kiinassa. Intian leopardit ovat jo pitkään kuulleet kannibaleiksi. Ehkä aikaisemmissa aikoina tämä johtui siitä, että he söivät epidemioiden aikana kuolleiden ihmisten ruumiittomia ruumiita, ja sen jälkeen, kun he olivat nauttineet ihmisen lihasta, jatkoivat hyökkäyksiä.

    Tekijän kuva: Zdeněk Hašek

    • Pohjois-kiinalainen leopardi (lat.Pantherapardusjaponensis) on samankokoinen kuin Amur-leopardi: korin pituus jopa 136 cm, hännän korkeus 90, paino jopa 75 kg. Miesten keskimääräinen paino on 50 kg, naiset 32 ​​kg.

    Pohjois-Kiinan leopardeja löytyy Keski- ja Koillis-Kiinan metsistä ja vuorista. Vuoden 2015 tietojen mukaan (Laguardia et al., 2015) saalistajien määrä on 174-348 henkilöä. Vertailun vuoksi: vuonna 1998 niiden määrä oli noin 1000 henkilöä.

    Tekijän kuva: Rufus46, CC BY-SA 3.0

    • Ceylon-leopardi (lat. Panthera pardus kotiya).

    Miesten pituus on 142 cm, naiset 114 cm, uroksen hännän korkeus on jopa 96,5 cm, naiset jopa 84 cm, miehen enimmäispaino on jopa 77 kg, naiset jopa 44 kg.

    Tämän lajin nimi sai sen ainoasta elinympäristöstä - Ceylonin saaresta, jota nyt kutsutaan Sri Lankaksi. Luontoon asuu 700–950 henkilöä (vuoden 2015 tiedot).

    Tekijän kuva: Gihan Jayaweera, CC BY-SA 3.0

    • Javanien leopardi (lat.PantherapardusMelas) - yksi uhanalaisista alalajeista, asuu vain Indonesian saarella. Se kuolee asuinalueen pienenemisen vuoksi, joka on hieman yli 3000 neliömetriä. kilometriä ja vähenee edelleen. Vuoden 2008 tietojen mukaan (Ario et al., 2008) on luonteeltaan 350–525 henkilöä.

    Aikaisemmin uskottiin, että jaavan leopardi voi olla yksinomaan musta, mutta sitten havaittiin, että myös näppylä väri esiintyy.

    Tekijän kuva: Vachovec1, CC BY-SA 4.0

    • Etelä-arabian leopardi (lat.PantherapardusNimr) - Tämä on pienin leopardi, jonka pituus on enintään 140 cm ja jonka paino on jopa 20 kg (naisilla) ja enintään 30 kg (miehillä). Taustaväri voi olla joko vaaleankeltainen tai kirkas kulta. Kuviolliset rosetit.

    Kun saalistaja oli levinnyt Lähi-idässä. Tällä hetkellä Etelä-arabian leopardit elävät vain pienillä alueilla Arabian niemimaan länsiosassa. Uhanalaiset alalajit, jotka tarvitsevat kipeästi suojelua. Vuodesta 2008 saatujen tietojen mukaan enintään 45–200 Etelä-arabian leopardia elää luonnonvaraisina.

    Kuva tekijä: עמוס חכמון, CC BY-SA 3.0

    • Kaukoidän leopardi (Amur, Itä-Siperia) (latinaPantherapardusorientalis) Manchurian leopardilla tai korealaisella leopardilla on myös nimiä. Pienet alalajit. Kehon pituus 107 - 136 cm, hännän pituus 82-90 cm, korkeus hartioissa jopa 78 cm, leopardin keskimääräinen paino on 32-48 kg, mutta voi saavuttaa 75 kg. Se eroaa muista alalajeista, joissa on pehmeämpi ja pidempi turkki: takana 30-50 mm ja vatsaan jopa 70 mm. Talvella eläimen väri on kevyempi kuin kesällä. Tausta vaihtelee kerman ja kultaisen välillä. Sivut ovat kevyempiä, ja vatsa ja raajojen sisäpuoli ovat valkoisia. Kesällä päällysteen väri on kylläisempi. Petoeläimen kallo on tiiviisti puristettu interorbitaalisella alueella.

    Tällä hetkellä Kaukoidän leopardit elävät pienellä alueella kolmen valtion rajalla - Venäjällä, Kiinassa ja Pohjois-Koreassa. Sata vuotta sitten elinympäristö miehitti koko Korean niemimaan, Primoryen ja Pohjois-Kiinan alueet. Vuoden 2014 mukaan enintään 50-60 henkilöä jäi luontoon. Tämä on harvinainen elävä leopardi. Tällä hetkellä aktiivisesti pyritään säilyttämään ja palauttamaan väestö sekä vankeudessa että luonnossa. Primorskyn eteläpuolella on luotu varantoja tämän harvinaisen eläimen säilyttämiseksi.

    Tekijän kuva: Derek Ramsey (Ram-Man), GFDL 1.2

    Tekijän kuva: Fabio Usvardi, CC BY-SA 3.0

    • Afrikkalainen leopardi (lat.Pantheraparduspardus) - yleisimmät alalajit. Rungon pituus on jopa 180 cm, hännän korkeus on jopa 110 cm, miehille enintään 91 kg, keskimääräinen paino on 60 kg. Naiset painavat keskimäärin 35-40 kg.

    Petoeläin sijaitsee Afrikassa valtavilla alueilla, jotka kokoontuvat vuoristossa, savannissa, puoli-autiomailla ja trooppisissa sademetsissä. Välttää autiomaita, joilla ei ole pysyviä vesilähteitä. Ei löydy Saharasta eikä Pohjois-Afrikan ja Namibian autiomaista aluetta.

    Tekijän kuva: Derek Keats, CC BY 2.0

    • Persian leopardi (sama Persian leopardi, valkoihoinen leopardi) (Lat.Pantherapardussaxicolor) - suuri eläin, jonka pituus on enintään 183 cm (sivuston www.inaturalist.org tiedot 259 cm) ja hännän pituus jopa 116 cm. Leopardin massa on 60 kg. Eläimen turkis on vaalea, tylsä, tausta on harmahtava, paikkoja on suhteellisen harvinaisia, ruskeita. Kesä turkis voi olla kahdenlaisia ​​- kevyempi ja tummempi.

    Vuoden 2008 mukaan maailmassa on 870–1290 aikuista. Persian leopardit asuvat Iranissa, Afganistanissa, Pakistanissa, Itä-Turkissa, Turkmenistanissa (Kopetdagin vuoristossa), Azerbaidžanissa: Nakhichevanissa, Talyshin vuoristossa, Karabahissa, Armeniassa ja Suur-Kaukasuksen vuoristossa Georgiassa. Leopardien elinympäristö - kivien ja lautakivien pohja, joskus tasangot, jotka on peitetty pensailla.

    Pohjois-Kaukasiassa aikaisemmin yleisesti levinneet henkilöt hävitettiin kokonaan 20. vuosisadan puolivälissä. Voidaan kuitenkin toivoa, että saalistajat palaavat jälleen näihin paikkoihin, sillä vuonna 2007 Venäjä on käynnistänyt ohjelman Persian (kaukasian) leopardin väestön palauttamiseksi. Kaukasian Leopardin restaurointikeskus toimii Sotšin kansallispuiston alueella, ja sen ensimmäiset lemmikit on jo vapautettu luonnonvaraisiksi. Persian leopardi sisältyy Venäjän Punaisen Kirjaan uhanalaiseksi lajiksi.

    Tekijän kuva: Johannes D., CC BY-SA 3.0

    Poistunut leopardilaji

    Eurooppalainen leopardi(lat. panthera pardus sickenbergi) asui Euroopassa. Se kuoli noin 10 000 vuotta sitten, kohti pleistoseenin loppua.

    Zanzibarin leopardi(lat. panthera pardus adersi)oletettavasti se on kuollut alalaji. Hän asui Ungujan saarella (Zanzibar). Viimeksi Zanzibarin leopardi havaittiin tällä alueella vuonna 1980.

    Tekijän kuva: Peter Maas, CC BY-SA 3.0

    Leopardin hybridit, valokuvat ja otsikot

    Leopardit, kuten muutkin eläimet, yhdistyvät muiden lajien kanssa vankeudessa. Tällä syntyneet henkilöt ovat karuita. Seuraavat leopardihybridit ovat tunnettuja:

    • leopon - risti leopardin ja leijonan välillä. Se on pienempi kuin leijona, mutta suurempi kuin leopardi.

    Eläin on peitetty ruskeilla tai mustilla pisteillä, hänellä on harja loppupäässä. Miehillä harja kasvaa.

    • Yagopard - risteytys jaguarin ja naisleopardin välillä.

    Otettu sivustolta: rdn-team.com, CC BY-SA 4.0

    • pumapard - seurauksena naisten leopardin ylittämisestä puman kanssa.

    Eläimen koko on pieni - 2 kertaa vähemmän kuin molemmat vanhemmat. Pawit ovat lyhyitä, hännän pituus on pitkä. Runko on peitetty tummilla paikoilla.

    Tekijän kuva: tohtori Karl Shuker

    Mikä on ero jaguarin ja leopardin välillä?

    Kehon rakenne molemmissa eläimissä on samanlainen. Mutta jaguarin ruumis on massiivisempi, sileämpi ja voimakkaasti taitettu: eläin näyttää leopardista vakaammalta ja tukevammalta.

    Jaguarilla on lyhyempi häntä - 70-91 cm ja leopardissa 110 cm.

    Toisin kuin leopardi, jaguarin pää on isompi ja näyttää massiiviselta.

    Leopardin leuat ovat pienempiä ja kapeampia kuin jaguar.

    Leopardin ja jaguarin välinen ero jäljitetään eläinpaikoilla. Jaguarin ihon pisteet ovat samanlaisia ​​kuin leopardi, mutta niiden koot ovat suuremmat. Lisäksi jaguarin väri näyttää kirkkaammalta. Eläimiä yhdistää se tosiasia, että molemmat voivat olla melanisteja, eli mustia (totta mustan värin taustalla hieman värjäytyneitä), ja nimi "musta pantteri" voidaan soveltaa sekä jaguariin että leopardiin, koska molemmat eläimet kuuluvat sukuun pantterit.

    Vasen leopardi, oikea jaguari. Tekijän kuva oikealla: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Leopardin suurin nopeus on 60 km / h. Jaguar on nopeampi: nopeus voi olla jopa 90 km / h.

    Jaguar eroaa sen elinympäristön leopardista: se asuu Pohjois-Amerikan eteläosassa, Keski- ja Etelä-Amerikassa ja leopardissa Afrikassa ja Aasiassa.

    Molempien eläinten ravitsemus on suunnilleen sama, mutta jaguari ui hyvin ja täydentää ruokavaliotaan kaloilla, sammakoilla, kilpikonnilla ja jopa pienillä alligaattoreilla. Leopard ui hyvin, mutta vastahakoisesti, ja kuluttaa harvoin kalaa. Mutta maan asukkaiden lisäksi hän syö apinoita ja muita puissa eläviä eläimiä.

    Очередная разница между ягуаром и леопардом заключается в том, что недоеденную добычу леопард прячет на дереве или в траве, а ягуар закапывает в землю.

    Беременность у самки леопарда длится до 90 дней, у ягуара 100-110 дней.

    Сверху северо-китайский леопард, снизу бразильский ягуар. Автор фото сверху: Rufus46, CC BY-SA 3.0. Автор фото снизу: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Охота на леопарда

    Леопарды, как и другие хищники, полезны тем, что уничтожают больных животных, сдерживают рост популяции вредителей, например обезьян.

    Люди охотятся на красивых пятнистых кошек с целью добычи ценного меха, а также уничтожают их из-за того, что хищники нападают на домашний скот. Но, в основном, популяции леопардов уменьшаются из-за хозяйственной деятельности людей и, соответственно, изменения привычных мест обитания барсов. В некоторых районах леопард находится на грани выживания, а в некоторых уничтожен совсем. Mutta kuitenkin, suurimmalla osalla sen levinneisyydestä, peto säilyy menestyksekkäästi, koska se kykenee menestyksekkäästi metsästämään ja sopeutumaan elinolosuhteisiin. Joissakin maissa leopardit tapetaan hauskaa.

    Tämä nisäkäs sisältyy ns. "Suuriin viiden" eläimiin - urheilulajin suosikkikohteisiin, joihin kuuluvat leijona, norsu, puhveli, nina ja leopardi. Tätä varten kansainvälinen järjestö, joka valvoo uhanalaisten luonnonvaraisten lajien ja kasvien kauppaa, jakaa kiintiöt leopardien ampumiseen. Näiden saalistajien väestö tästä ei vähene. Näitä kiintiöitä vastaanottavat valtiot huolehtivat lajien suojelusta.

    Katso video: Leopard glitter metallic gold handmade sheet lat HD (Syyskuu 2021).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org