Kalat ja muut vesiolot

Belukhan nisäkäs ja sen ominaisuudet

Belugas ovat suuria eläimiä: niiden kehon pituus on 3-5 metriä, paino on 500-1500 kg. Miehet ovat noin 25% pidempiä kuin naiset ja lähes kaksinkertainen.

Vastasyntyneet valaat ovat ruskeat, sitten ne vähitellen kirkastuvat ja saavat harmaata väriä yhden vuoden iässä. Aikuiset ovat valkoisia tai hieman kellertäviä.

Beluga-valaiden ominaispiirre on liikkuva kaula, jonka ansiosta ne, toisin kuin useimmat valaiden, voivat kääntää päätään sivulta toiselle.

Toinen piirre on selkäreunan puuttuminen. Sen sijaan beluga takana (kehon keskeltä ja hännästä) on harja.

On huomattava, että valkoinen valas voi muuttaa ilmaisua "kasvot". Kun valas on levossa, näyttää siltä, ​​että hän hymyilee. Erityisesti vaikuttava on avoin suu 32-40-hampaisiin.

Niiden hampaat leikataan vain toisella tai kolmannella elämänvuodella, ja on mahdollista, että niiden pääasiallinen tehtävä ei ole pureskella lainkaan. Belugas napsauttaa usein leukojaan, ja niiden hampaita voidaan käyttää äänenvoimakkuuteen. Lisäksi he haluavat osoittaa "hymynsä" sukulaisilleen.

Aikuisilla on hyvin voimakas meloni (pyöristetty rasvapehmuste otsaan), mutta se kehittyy hitaasti, ja vastasyntyneillä on täysin poissa. Yhden vuoden ikäisissä poikissa meloni on jo melko suuri, mutta huonosti erotettu kuoresta. Vain 5-8-vuotiaana (tällä hetkellä murrosikä alkaa) rasvapatruuna on tavanomainen.

Melonia käytetään keskittämään ääniä echolocation. Tämä kyky on elintärkeä saaliin kohdistamisessa ja etsimisessä hämärässä vedessä tai pimeydessä.

Luonto varmisti, että valkoinen valas ei jäätyisi kylmään veteen, sillä se antaa sille rasvakerroksen. Lisäksi tämä kerros on niin paksu, että pää näyttää liian pieneltä tällaiselle keholle.

elinympäristö

Esihistoriallisina aikoina belugas asui lauhkean alueen vesillä. Nykyään he asuvat vain Pohjois-Venäjän ja Pohjois-Amerikan sekä Grönlannin ja Spitsbergenin kylmissä arktisissa merissä. Ne löytyvät sekä rannikkovesiltä että avomereltä, ja kesällä joen suistoalueilla.

Beaufort-merellä itään suuntautuvan maahanmuuton aikana beluga-valaat pysähtyvät noin viikon ajan suuressa Mackenzie-joen suistossa ja jatkavat matkaansa. Joillakin alueilla, kuten Svalbardissa, valaat tulevat jäätiköiden jalkaan.

Elämäntapa

Suurin osa vuodesta, beluga-valaat viettävät kaukana rannikolta, alueilla, joilla on paljon jäätä, ja joskus suurissa polynyyissä pakkasjäässä.

Kesäkuusta syyskuuhun, nämä sadat valaat kokoontuvat suuriin jokien suistoihin. Tällä hetkellä ne molt: vanha vanhentunut iho kuoriutuu, korvattu uudella, kiiltävällä valkoisella iholla.

Yleisin valaita

Laulavat valaat ovat yksi sosiaalisia eläimiä valaiden keskuudessa. Niitä nähdään harvoin yksin. Satojen ja tuhansien belugien klusterit ovat melko yleisiä ja usein kattavat monen neliökilometrin alueen. Näyttää siltä, ​​että tällainen klusteri käyttäytyy kokonaisuutena, mutta jos katsot ylhäältä, voit nähdä, että se koostuu monista pienistä ryhmistä, mukaan lukien yleensä saman kokoiset tai sukupuoliset henkilöt. Vasikoilla olevat naiset kokoontuvat yhteen, suuret aikuiset miehet muodostavat myös erillisiä ryhmiä.

Valkoisten valaiden välissä kommunikoidaan äänisignaalien ja ilmeiden välityksellä. He tekevät paljon erilaisia ​​ääniä, kuten mumbling, chirping, viheltäminen, kiristys jne. Veden alla näiden valaiden karjojen äänet muistuttavat barnyardin ääntä. Jotkut niiden lähettämät akustiset signaalit voidaan kuulla veden yläpuolella.

Liikkuva suu ja kaula sallivat beluga-valaiden kommunikoida keskenään ja käyttää ilmeitä.

Mitä valkoiset valaat syövät?

Beluga-valaiden ruokavalio on varsin monipuolinen. Kaikenlaiset koulukalat, kampela, erilaiset matot, katkaravut, äyriäiset ja nilviäiset tarjoavat heille ruokaa.

Laulavat valaat metsästävät yleensä pohjan lähellä jopa 500 metrin syvyydessä. He voivat sukeltaa yli 1000 metrin syvyyteen, rajoittamalla niitä vain hengityspidennin kestoon, joka tavallisesti on 10-20 minuuttia.

Liikkuva kaula mahdollistaa valaiden visuaalisen ja akustisen skannauksen suurelta pohjan pinta-alalta. He voivat imeä vettä ja päästää sen ulos saadakseen piilotetun uhrin suojasta.

kopiointi

Raskaus kestää 14-15 kuukautta. Synnytys esiintyy useimmiten kesän alussa, jolloin jää jää merelle auki. Yleensä yksi poika on syntynyt, kaksoset ovat erittäin harvinaisia.

Välittömästi syntymän jälkeen äiti ja vauva muodostavat vahvan siteen. Vauva voi syödä rintamaitoa yli kaksi vuotta. Kaikki tämä aika, äiti ja vauva ovat lähes erottamattomia. Raskauden ja imetyksen täydellinen lisääntymisjakso kestää vähintään 3 vuotta.

Belugien suojelu luonnossa

Belugas palaa kesän elinympäristöihin samoilla reiteillä, vaikka heitä metsästetään siellä. Tällainen pysyvyys on tehnyt tästä lajista erityisen haavoittuvan. Ne ovat niin konservatiivisia, että ne suosivat tuttuja muuttoreittejä ja jalostuspaikkoja, joissa ne eivät täytä vapautettuja alueita, joissa väestö tuhoutui. Yksi näistä paikoista - lahti Ungava niemimaalla Labrador. Aiemmin valkoiset valaat olivat täällä lukuisia, mutta nykyään niitä ei käytännössä käytetä.

XYIII- ja XIX-luvuilla amerikkalaiset ja eurooppalaiset valaanpyynnit ajoivat satoja belugoja rannalle. Alkuperäisväestö johti heitä myös metsästämään, mutta aiemmin he metsästivät suhteellisen pienen määrän eläimiä aiheuttamatta merkittävää haittaa väestölle. Nykyaikaisen Eskimon metsästäjien laitteisiin kuuluvat nopeat tulipalot, harpuunit ja moottoriveneet, joten tällainen metsästys voi vakavasti heikentää valaiden väestöä.

Tällä hetkellä beluga-valaiden määrä maailmassa on arviolta noin 100 tuhatta, ja vuotuinen kokonaissaali vaihtelee sadoista useisiin tuhansiin yksilöihin. Suurin huolenaihe on kuitenkin siitä, että beluga-elinympäristöjen huonontuminen johtuu öljykenttien kehityksestä ja vesivoimaloiden rakentamisesta, vaikka ilmaston lämpeneminen voi olla ongelma myös tulevaisuudessa.

ulkomuoto

Ymmärtääksesi, mitä valkoinen valas näyttää, sinun täytyy kuvitella valtava delfiini, jossa on pieni pää ilman nokkaa ("nenä"). Eläimen ominaispiirre on suuri näkyvä otsa pään päällä, minkä vuoksi beluga-valkoisia kutsutaan usein "lobastiksi". Niiden kohdunkaulan nikamia ei ole sulatettu, joten nämä valaiden edustajat, toisin kuin useimmat heidän sukulaisistaan, voivat kääntää päätään eri suuntiin.

Belugoilla on pieniä ovaalisia rintalintuja ja voimakas hännän, mutta ei ole selkäreunaa.

Aikuisilla (yli 3-vuotiailla) eläimillä on yksivärinen valkoinen iho, josta heidän nimensä tulee. Vauvat syntyvät sinisenä tai jopa tumman sinisenä, mutta vuoden kuluttua iho kirkastuu ja muuttuu herkäksi sinertävän harmaaksi.

Beluga on vaikuttavan kokoinen nisäkäs: miehet ovat 5-6 metriä pitkä ja painavat vähintään 1,5-2 tonnia, naiset ovat pienempiä.

elinympäristöjä

Nämä meren asukkaat ovat valinneet Jäämeren vedet - Kara, Barents, Chukchin meret. Valkoisessa meressä on usein lähellä Solovetskin saaria. Tiheimmin valkoiset valaat ratkaistaan ​​välillä 50 ° ja 80 ° pohjoista leveyttä. Tyynen valtameren marginaaliset meret - Okhotskin, Japanin ja Beringin meri - asuvat Itämerellä (Atlantin valtameren altaalla).

Belukha on meri-nisäkäs, mutta saalistaessaan se saapuu usein suuriin pohjoisiin jokiin - Amuriin, Obiin, Leenaan, Jeniseisiin, jotka purjehtivat satoja kilometrejä ylävirtaan.

Belugas-annoksen perustana ovat koulukalat - capelin, silli, arktinen turska, turska, Tyynenmeren navaga. He haluavat syödä kampelaa, siikaa tai lohta, harvemmin metsästää äyriäisiä ja pääjalkaisia.

Nämä nisäkkäät lähetetään kalaan suurella parvella. "Keskustelu" keskenään ja yhdessä toimivat, ne ohjaavat kalaa matalaan veteen, jossa on helpompi saada se kiinni.

Valkoinen beluga imee ja nielee saaliinsa kokonaan. Aikuinen kuluttaa vähintään 15 kg kalaa päivässä.

Väestöasema

Belukha - suojattu nisäkäs. "Valaiden valaiden" väestö väheni suuresti XVIII-XIX-luvuilla, jolloin heistä tuli haltuunottava valaanpyynti, koska korkealaatuinen rasva, herkullinen herkullinen liha ja paksu, kova nahka. Myöhemmin belugan vangitseminen tuli hallittavaksi, ja tällä hetkellä näiden eläinten määrä on likimääräisten laskelmien mukaan 200 tuhatta yksilöä. Siksi ei ole ilmeistä uhkaa, että belugat katoavat, vaikka ne kärsivät suuresti arktisen alueen voimakkaasta kehityksestä ja arktisen meren pilaantumisesta.

Mielenkiintoisia faktoja

Beluga-valailla on hyvin kehittyneet kuono-lihakset, joten he pystyvät muuttamaan ”kasvojen” ilmaisua eli osoittamaan surua tai vihaa, iloa tai ikävystymistä. Tämä hämmästyttävä kyky ei ole luontainen kaikille vedenalaisille asukkaille.

Belugas ui pohjoisilla leveysasteilla, niiden luonnollinen eristys antaa vahvan ihon jopa kaksi senttimetriä paksua ja voimakasta 15 cm paksua rasvaa, joka suojaa eläimiä hypotermialta.

Belugasia kutsutaan "polaarisiksi kanareiksi" tai "laulaviksi", koska ne tekevät jopa 50 erilaista ääntä sekä ultraääniklikkauksia, joiden kautta he kommunikoivat keskenään. "Valkoisten valaiden" kyvystä tehdä äänekkäitä ääniä Venäjän venäläinen idioomi "roar beluga" meni.

Belukha - valas tai delfiini?

Nyt tiedät kaiken tästä merestä. Mutta on edelleen avointa kysymystä siitä, onko beluga-valas valas tai delfiini. Ihmisissä sitä ei kutsuta mikään muu kuin polaarinen tai valkoinen delfiini. Tämä nimi syntyi eläimen ulkonäön ja elinympäristön vuoksi. Mutta biologisessa mielessä valkoinen valas kuuluu valasjoukkueeseen, ja delfiiniä voidaan kutsua sen serkuksi. Heidän esi-isiensä evoluutiopolut erosivat useita miljoonia vuosia sitten. Siksi on oikein sanoa, että valkoinen valas on valas, eikä delfiini.

Mitä valkoinen valas näyttää?

Miehet ovat 6 metrin pituisia ja painavat jopa 2 t, naiset ovat hieman pienempiä. Elämän aikana valkoisen valaan väri muuttuu: vastasyntyneiden iholla on kirkkaan sininen sävy, vuoden kuluttua se muuttuu sinertävän harmaaksi, ja 3-5-vuotiaana - valkoinen. Tämän ihonvärin vuoksi eläintä kutsuttiin belugaksi. Kaulan nikamat eivät sulautu yhteen, joten valkoinen valas, toisin kuin useimmat valaat, pystyy kääntämään päänsä, mikä on hyödyllistä, kun ohjaat jäätä. Belugan iho on yhtä tiheä kuin panssari, joka suojaa eläimiä vaurioilta, kun uinti keskuudessa jäätä. Paksu ihonalaisen rasvan kerros, joka on 40% beluga-painosta, säästää hypotermiasta. Hänellä ei ole selkärahaa, joten eläimelle annettiin latinankielinen nimi delphinapterus, joka kääntää "siivittämättömäksi delfiiniksi".

Punaisessa kirjassa

Vuonna 1996 Maailman Punaisen kirjan valkoisten valaiden suojelu oli VU. Lajin populaatio on tällä hetkellä noin 100 000 yksilöä, ja samanaikaisesti viime vuosina joillakin alueilla beluga-valas on käytännössä kadonnut. Kansainvälisessä punaisessa luettelossa valasvalan vartiointitila on NT. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lajien nykyinen tila voidaan arvioida vauraana. Valkoisen valaan globaali väestö koostuu suuresta määrästä paikallisia subpopulaatioita, joten paikalliset prosessit heijastuvat lajiin kokonaisuudessaan. Vakavin uhka lajien olemassaololle on valaanpyynti. Koska valkoiset valaat on ominaista filopatialle, ne ovat hyvin ennustettavissa. Poachers laskee helposti ne suistoet, joissa on paljon belugoja kesällä, ja laji tulee haavoittuvaksi. Lisäksi Maailman valtameren yleinen pilaantuminen, öljytuotanto, teollinen kalastus, maailmanlaajuinen ilmastonmuutos johtivat siihen, että beluga-valas kuuluu suojattuun luokkaan NT.

Mielenkiintoinen tosiasia

Talvella belugas pysyy yleensä jään reunassa. Ne voivat kuitenkin tunkeutua hyvin pitkälle jäätikköalueelle. Tässä beluga-valaat löytävät aukot, joihin he uivat hengittää. He pystyvät myös tekemään reikiä jääkuoressa omalla tavallaan, mikä aiheuttaa nopeita ja teräviä selkäliikkeitä jäällä. Belugas ylläpitää polynysiä koko talven ajan, koska jos reiät on vedetty liian paksuksi jääkerrokseksi, eläimet voivat kuolla.

zoo-club-org