Eläimet

Yhteinen kettu (punainen kettu)

Tavallinen kettu (tai punainen kettu) on koirien perheeseen kuuluva saalistushyökkäys. Se on yleisin ja suurin kettu. Näiden eläinten koko ei innosta paljon pelkoa, koska kettu on yleensä pieni koira. Rungon pituus vaihtelee 60 - 90 cm, ja legendaarisen hännän pituus ei ylitä 60 cm: n punaista punaista huijata painaa 6 - 9 kg.

Missä se leviää?

Tällä hetkellä tämän punaisen saalistaja elinympäristö on laaja. Fox on yleinen kaikkialla Euroopassa ja Aasiassa, Etelä-Kiinassa, Etelä-Afrikassa (Algeria, Marokko, Egypti) ja Pohjois-Amerikassa Meksikonlahden pohjoisrannikolle. Lisäksi tämä punapää oli keinotekoisesti akklimatisoitu Australian miehellä! Sittemmin nämä eläimet ovat levinneet lähes koko mantereelle. Kerromme enemmän eri paikkakuntien kiskojen asettamisesta, kun puhumme niiden ekologiasta.

Mitä hän näyttää?

Kettu on tavallinen, jonka kuvaus on nyt melko tyylikäs olento. Kettu turkis oli aina tunnettu kauneudestaan, silkkisyydestään ja punertavan oranssista sävystä, joka leikkii auringossa. Ketun rinta on valkoinen, ja tassujen päissä näkyy selvästi mustat "saappaat". Kuono, kuten kaikki koirat, on pitkänomainen. Erityinen viehätys tälle olentolle antaa älykkäät silmät, kuten kissa. Hänen legendaarinen häntä on pörröinen ja pitkä. Hän kasvattaa visuaalisesti kettua.

Yleensä näiden saalistajien väri ja koko ovat täysin erilaisia, paljon riippuu eläimen elinympäristöstä. Esimerkiksi pohjoisilla alueilla asuva kettu tavallinen (kuva on artikkelissa) on suurempi kuin sen kaverit, ja sen turkis on kevyempi. Lähemmäksi etelää voit tavata pieniä kettuja tylsää turkista. Kuitenkin sen suosituin väri on kirkkaan punainen, ei mitään, että hän oli lempinimeltään punainen huijata!

Mitä hän syö?

Enimmäkseen punaiset ketut suosivat avoin niittyalueita, joilla voit tarttua hiiriin, höyheniin, kaniiniin ja jopa heinäsirkkaan. Niiden päävalikko on Polevkov-perheen pieniä jyrsijöitä. Uskotaan, että punaisten kettujen populaatio riippuu suurelta osin niiden lukumäärästä tietyllä alueella. Tämä on erityisen tärkeää talvella: kylmänä vuodenaikana nämä eläimet metsästävät yksinomaan hedelmiä. Yleinen kettu säätää hiirimäisten jyrsijöiden määrää.

Hevoset ovat toissijaisesti tärkeitä kettuin ruokaketjussa, mutta joissakin tapauksissa huijaukset ovat tarkoituksenmukaisesti harjoittaneet kanien ja jänien pyytämistä. Ns. Jäniksen kaltaisen myrskyn aikana ketut voivat tulla roiskeiksi ja syödä ruumiitaan. Linnut ovat pienemmässä roolissa punaisten eläinten ruokinnassa, mutta joskus se ei menetä mahdollisuuttaan! Ketut rakastavat tuhoamaan lintujen munien asettamisen, varastamaan kotimaisia ​​kanoja, hanhia jne.

Muuten nämä eläimet, vaikka ne kuuluvat saalistushinnoitteluun, mutta eivät halveksia ja vihannesten rehua. Tavallinen kettu syö erilaisia ​​marjoja (mansikoita, mustikoita, kirsikoita), omenoita ja viinirypäleitä. Nälkäaikana nämä eläimet syövät kauraa ja aiheuttavat merkittävää vahinkoa viljelylle.

Miten hän metsästää?

Tärkein yhteinen kettu metsästää haukkoja. Tämä prosessi sai jopa nimensä - pieni hiiri. Niinpä hän ansaitsee hiiren: tuntui jyrsijän tiheän lumipeitteen alla, ja peto alkaa ensin kuunnella tarkasti hänen pihvejä, hyppyjä ja ruosteita, ja sitten sukeltaa lumen alla! Joskus kettu voi nopeasti ja hämärästi heittää lumen eri suuntiin, yrittäen tarttua kuoppaan. Ja hän onnistuu.

Elämäntapa

Yleensä punaiset ketut elävät pariskunnissa, harvoin - perheissä. Heidän asuinpaikkansa on vain tavallinen luola. He voivat kaivaa omat uraansa itselleen tai miehittää jonkun toisen (esim. Kettu, mäyrä, marmotti). Fox-taloja ei löydy missään: yksittäinen tontti ei saa tarjota asukkailleen vain normaalia ruokaa, vaan se on myös sijoitettava sopivaan paikkaan. Nämä paikat ovat usein kaikenlaisia ​​rinteitä tai rinteitä.

Fox-rei'illä on yleensä useita sisäänkäyntejä, jotka johtavat pitkiä tunneleita pääkammioon, pesimäpaikkaan. Usein nämä eläimet valitaan, ja ne asettavat siten luonnollisia turvakoteja - halkeamia, onteloita, luolia. Näillä eläimillä ei yleensä ole pysyviä asuntoja. He käyttävät vain väliaikaisia ​​turvakoteja jälkeläisten kasvatuksen aikana, ja loppuosa elää avoimilla alueilla, joilla on paljon hiiriä. Luonnossa nämä eläimet elävät vain seitsemän vuotta, mutta useammin niiden elinajanodote ei ylitä kolmea vuotta. On huomattu, että vankeudessa he voivat elää helposti neljännesvuosisadan.

Punaisen kettuen ekologia

Kuten edellä mainittiin, tämän punaisen pedon ekologia on hyvin laaja. Kettu ja sen koko ovat suoraan yhteydessä petoeläimen elinympäristöön ja tiettyihin tekijöihin, jotka aiheuttavat kettua tietyillä alueilla. Puna-tukkainen huijaus, jossa on eri tiheydet, palvelee kaikkia maailman maantieteellisiä alueita: ne ovat tundras, arktisia metsiä, steppeja, aavikoita ja jopa vuoristoalueita kaikissa ilmastovyöhykkeissä.

Riippumatta kettuen tavallisesta elinympäristöstä, se on edelleen etusijalla avoimilla alueilla ja alueilla, joilla on rotkoja, lehtoja, kukkuloita ja kukkuloita. Tämä selittyy sillä, että talvella tällaisten paikkojen lumipeite ei ole liian syvä, vaan löysä. Näin lapset voivat harjoittaa tavallista liiketoimintaa - hiirtä. Tiedät jo, mitä se on.

Fox tavallinen, yleensä, on istumaton. Useimmilla maapallon alueilla näille eläimille ei ole ominaista siirtymistä. Vuorien, tundrojen ja autiomaajien asukkaat muuttavat lähinnä. Tässä tapauksessa nuoret eläimet jättävät ”vanhempien kotiin”, joka liikkuu jopa 30 km: n päässä siitä.

Fox tavallinen. Alalajin kuvaus

Tämäntyyppinen kettu on rikas sen eri alalajeissa. Niitä on yhteensä yli 40. Tiedemiehet ovat laskeneet, että niiden huiput ovat erilaisia ​​vain kotieläiminä pidettävien koirien, susi. Aikaisimmasta muistosta kettu on osoittanut hämmästyttävää kykyä selviytyä. Ehkä juuri tästä syystä punaisen kettuen luokittelu on niin rikas. Niinpä suosituin sen alalaji tunnistetaan:

  • Euroopan metsä,
  • Tobolsk,
  • Anadyr,
  • jakuutti,
  • kamchatka
  • Sahalin,
  • Ussuri,
  • Shantarske,
  • Eurooppalainen steppi,
  • Azerbaidžanin,
  • Dahurian,
  • Turkmenistanin,
  • Krimin
  • valkoihoinen,
  • Turkestanin
  • Armenian.

kopiointi

Samoin kuin sudet, punaiset ketut ovat monogamaisia ​​eläimiä. Ne lisääntyvät enintään kerran vuodessa. Samaan aikaan jalostuskausi ja sen tehokkuus riippuvat suoraan pedon rasvuudesta ja ulkoisista tekijöistä, kuten sääolosuhteista. Usein sattuu, että yli 50% naisten kettuista ei voi vuosien mittaan tuoda uusia jälkeläisiä.

Eläinlääkärit toteavat, että punainen kettu selviää vanhempien velvollisuuksistaan. Esimerkiksi miehet eivät ainoastaan ​​nosta jälkeläistään aktiivisesti vaan myös hoitavat naisia. Ketut - vanhemmat huolellisesti järjestävät reiänsä ja, kuten kädelliset, tarttuvat kirppuihin toisiinsa. Jos joku vanhemmista kuolee, toinen vastaavan sukupuolen henkilö ottaa paikkansa.

Miten se näyttää

Yleinen tai punainen kettu on keskikokoinen eläin, jolla on pitkänomainen karkea kapea runko, suhteellisen lyhyet jalat, pitkänomainen kuono, terävät korvat ja pitkä pörröinen häntä. Rungon pituus on 60–90 cm, hännän 33–60 cm, paino - 2, 2–10 kg.

Ketun runko on hienovarainen, siro, hyvin kaunis, joka päättyy isoon, pörröiseen häntä. Jalat ovat lyhyitä, hyvin pieniä. Turkki on paksu ja pehmeä, useimmiten punainen. Mutta on myös kettuja, joissa on tummanoranssi, vaalea musta, hopea ja ruskea väri. Kaksi kertaa vuodessa kettu murtuu. Kesä turkis on paljon harvinaisempi ja lyhyempi, talvella turkis on paksumpi ja vehreämpi.

Turkin hankkimiseksi kettu on erityisesti vankeudessa kasvatettu. 1800-luvun lopulla kasvatettiin keinotekoisesti jalostusta hopea-musta (musta ruskea) kettu. Sitten sen pohjalta kasvatettiin useita muita rotuja: platinaa, bakuuria, dacotania ja muita.

Foxin karkottaminen

Maassamme tehtiin samaan aikaan koirien kotiuttamista koskeva koe: vain lisääntymiselle valittiin kenkiä, jotka olivat kaikkein suotuisimpia ihmisille. Tuloksena oli ”valtion maatila-kettu”, joka menetti melkein kettu ulkonäönsä: hännän oli taivutettu, pullistunut otsa ja pyöreät korvat ilmestyivät. Samalla turkisten laatu on heikentynyt kettuissa.

Punainen kettu (Fox)

Kettu on monien satujen päähenkilö, ja siitä puhutaan aina älykäs varas, jossa on kaunis turkki ja pehmeä hännän. Miksi kettu kutsutaan ovelaiksi? Onko hän todella tällainen tai vain saduissa?

Punainen kettu

Punainen kettu kuuluu koiran perheeseen. Hänellä on terävät korvat ja pitkänomainen kuono. Ja tämä peto on epätavallisen kaunis pitkäkarvainen turkki ja pitkä pörröinen häntä, joka toimii "peitonä" etuilla ja nenästä, kun kettu lepää.

Tämän eläimen koko on keskikokoinen: kehon pituus on enintään 90 senttimetriä, ja hännän pituus on 40–60 cm, eläin painaa 6–10 kilogrammaa. Aika, johon kettu elää, on enintään 7-vuotias.

Punaisissa kettuissa hännän kärki on maalattu valkoiseksi, ja tassuilla on mustat laastarit.

Punainen kettu yrittää hypätä reiän yli

Luonnossa tavallisella kettu on eri värejä villasta, mutta tiloilla, joissa kettuja tuodaan, on platinavärin ja hopeanvärisiä edustajia. Tällaisia ​​harvinaisia ​​värejä arvostetaan metsästäjien keskuudessa, joten jos turkistilasta poistunut kettu pääsee metsästäjän näkymään, se ei lopu ennen kuin se kiinni.

Red Fox Habitat

Tämäntyyppinen kettu elää lähes koko planeetalla, paitsi ehkä arktiset tundrat ja saaret. Punainen kettu löytyy kaikkialla Euraasian mantereella, Pohjois-Amerikassa, Afrikan mantereen pohjoisosassa ja jopa Australiassa.

Ketut ovat erinomaisia ​​uimareita. Muuten, he voivat jopa sukeltaa matalia, metsästää kaloja.

Mikä syö punainen kettu

Kettu on saaliseläin, joten monenlaisia ​​pieniä eläimiä pääsee "ruokapöytään". Enimmäkseen tämä - jyrsijät. Ketut syövät myös lintuja, kaloja (kutevan joen varrella), porkkanaa, hyönteisiä ja marjoja.

Ketjun metsästysmahdollisuudet ovat hyvin mielenkiintoisia, se voi sopeutua minkä tahansa eläimen tottumuksiin, joita se "huolehtii" ruokana. Esimerkiksi siili, se voi työntää suoraan veteen niin, että se kääntyy ympäri, ja vatsa voi tarttua siihen, johon ei ole neuloja. Kun metsästetään luonnonvaraisia ​​hanhia, sitten kettu mieluummin toimii pareittain: yksi häiritsee parven, toinen tällä hetkellä hiipii ja hyppää hyökkäykseen saaliin. Ja jyrsijät kaivavat helposti ulos lumen alapuolelta ja löytävät paikan äänen avulla. Se ei kuitenkaan ole mikään, että kettuja ajatellaan loukkaavina eläiminä - mitä keinoja he voivat keksiä saamaan ruokaa itselleen!

Fox "hiiri" - hiiren metsästys lumen paksuuden alla

Metsästys tapahtuu ympäri vuorokauden, vaikka onnistunein aika on hämärä.

Yleensä kettu voidaan kutsua kaikkiruokaiseksi eläimeksi. Sen "valikko" sisältää lähes 400 eri eläinlajia ja kymmeniä kasviperäisiä ruokalajeja. Tutkijat ovat todenneet, että punaisten kettujen populaatio riippuu suoraan jyrsijöiden lukumäärästä (erityisesti kenttähiiristä), koska hiiret ovat pääasiallinen kettu-ruoka.

Kuuntele kettuen ääntä

Monet tietävät kettuja siipikarjan sieppaajina. Hyvin usein kettu hiipii paikkaan nukkumaan kanoja ja varastaa ne. Vaikka lintuja ei pidetä punaisen kettuen tärkeimpänä ruokana, eläin syö niitä usein. Kanojen lisäksi kettu rakastaa riistojen, hanhien ja muiden lintujen lihaa.

Kappaleissa, jotka asuvat autiomaassa, on täytettävä matelijoiden liha. Jos lähellä on matala joki, jossa on kaloja, kettu tulee varmasti sinne juhliin, esimerkiksi lohi. Kesäisin eläin syö mehiläisiä ja muita hyönteisiä.

Puppi reiässä odottaa äitiä

Kasvinruoka ei ole kovin kiinnostunut kettuista, mutta lihanrehun puuttuessa kettu on tyytyväinen hedelmiin ja marjoihin sekä vihreisiin.

Onko punaisella kettuilla vihollisia luonnossa

Kettujen tärkeimmät kilpailijat ja viholliset ovat susia ja muita suuria saalistushenkisiä eläimiä. Mutta kettupopulaation tärkeimmät taistelijat olivat ja olivat edelleen ihmisiä. Tyylikkään turkiksen vuoksi metsästäjät tappavat valtavan määrän yksilöitä, ja sillä on peruuttamattomia seurauksia ketun väestölle.

Luonnossa on paljon kettuja, mukaan lukien polaarinen kettu.

Katso video: Keski-Karjala - Ei paskempi paikka: Tonttikatselmus (Helmikuu 2020).

Загрузка...
zoo-club-org