Eläimet

Sable (Martes zibеllinа)

Pin
Send
Share
Send
Send


Sabi on nisäkäseläin, joka kuuluu Cunhan perheeseen. Sen lähin sukulainen on mänty. Eläinmaailman edustajien yksiköt voivat ylpeillä sellaisella aatelistuksella, kuten eleganssilla ja harmonialla, jolla on sable.

Sable (eläin): kuvaus

Miesten ruumiinpituus on 60 cm ja paino 2 kg. Naiset ovat paljon suloisempia, ne ovat miehiä pienempiä. Sallon runko on hieman pitkänomainen, lyhyt jalat, joten eläimen selkä on kaareva koko ajan. Pawit ovat leveitä, sopivia maanpäälliseen elämään. Eläimellä on erittäin rehevä häntä, jonka pituus on 20 cm.

Sallissa on kolmion muotoinen pää, melko suuri. Kuono on hieman terävä, kehystetty kolmikulmaisilla suurilla korvoilla.

Tämän eläimen todellinen rikkaus on sen paksut rehevät turkikset, jotka ovat paksumpia talvella ja joka kattaa sen kynnet ja käpälät. Kesällä eläimen kehon väri on kiinteä, tummanruskea, tassut ja häntä ovat hieman tummempia. Talvella takki muuttuu kevyemmäksi. Pää erottuu valoisasta varjossa, kirkas piste esiintyy usein kurkussa, jota ei havaita kesällä.

Eri värivaihtoehtojen vuoksi eläimellä oli erilaisia ​​nimiä: "turkki" - kevyin, "pää" - musta sable ja "vorotovoy" - keskivärinen.

leviäminen

Sable on eläin (kuva on esitetty tässä artikkelissa), joka asuu Euraasian taiga-alueella. Useimmat heistä asuvat Kaukoidässä ja Siperiassa. Lisäksi pieni määrä eläimiä on Koreassa, Mongoliassa, Kiinan koillisosassa, Hokkaidon saaren pohjoisosassa (Japani).

Jos tässä tilassa eläin asui valtavassa määrässä, niin tällä hetkellä intensiivisen kalastuksen vuoksi sen alue on laskenut voimakkaasti. 1900-luvun alussa väestötiheys oli vähintään 10%. Havupuu taiga on sabelin talo. Eläin ei koskaan lähde. Se löytyy pimeistä havumetsistä, joissa kuusen, kuusen, setri kasvaa, jossa se on tumma ja kostea. Hän valitsee vaikeasti saavutettavissa olevat, kivet, sammal, oksat peitetyt paikat.

Elämäntapa

Sable on ainutlaatuinen eläin, joka johtaa nomadista ja istumatonta elämäntapaa. Peto on sidottu tiettyyn paikkaan ja menee harvoin sen rajojen yli elinaikana. Metsäpalot, luonnonkatastrofit, ruoan puute, metsien hävittäminen voivat pakottaa eläinperäisen, mielenkiintoisia faktoja, joiden elämä on tässä artikkelissa, jättää sen elinympäristö.

Sivuston eläimellä on suuri määrä tilapäisiä turvakoteja ja useita pysyviä. Jälkimmäiset on jaettu talvi- ja haudontuotantoon. Sabelille on ominaista, että hän ei rakenna omia talojaan, vaan käyttää luonnollisia tyhjiöitä.

Hän valitsee kiven välisen rotan, nipun alla olevan kapealla, makaa makuissa tai puissa. Talvella hän lähtee pesäänsä lumen alla. Eläin ei peitä reikää, mikä tarkoittaa, että se löytyy helposti suuresta määrästä kappaleita, jotka yhtyvät yhteiseen paikkaan.

Sable on lähes kaikkiruokainen eläin. Suurin osa hänen ruokastaan ​​on erilaisia ​​jyrsijöitä, hiiriä, karhuja, mooleja, lastulevyjä. Aika ajoin hän tarttuu pikaan kivien välillä, joskus hän syö oravan. Suuret miehet voivat jopa metsästää kaneja. Pienet perhoset (aikuiset, poikaset, kananmunat), mustat riisut, partetit voivat tulla eläinten ruokaksi lintuilta. Vaikka hän metsästää niitä erittäin harvoin.

Kaukoidän asukkaat voivat myös syödä kalaa. Kutun aikana eläimet tulevat joen rannalle, jossa kuolleet kalat poimitaan. Talvikaudella, kun ruokaa on vaikeampaa saada, sable-syötteitä on porkkanalla. Jos suuri metsästys kuolee, suuri osa näistä pienistä eläimistä ruokkii sen karjan. Erityisesti tätä varten he järjestävät väliaikaisia ​​turvakoteja itselleen.

Sable ja ilo syödä ja hunajaa. Kun hän on löytänyt mehiläisten onton, hän tulee hänen luonaan siihen asti, kun hän ei ole täysin tuhoutunut (toukat, hunajakenno sekä itse mehiläiset). Vaikka sen tärkein ruoka on marjoja ja hedelmiä. Hän varastaa usein mäntypähkinöitä muiden eläinten onteloista, ja talvikaudella hän purkaa lumesta lumesta (puolukoita, mustikoita, muroja).

kopiointi

Sable on eläin, jonka hedelmöitys ja lisääntyminen ovat tutkijoita jo pitkään. Pienet hevoset syntyvät keväällä, lähinnä huhtikuussa, 2-5 henkilöä. Syntymä tapahtuu yhdessä erikoisvarustetuista turvakoteista, joita naaras peittää sammalilla, villalla ja heinällä. Vastasyntyneiden paino on noin 30 g, kun taas ne ovat täysin avuttomia. Kuukaudessa he alkavat erottaa erilaisia ​​ääniä ja avata myös silmänsä.

On olemassa useita eläimiä, jotka eroavat elinympäristöstä, turkista ja väristä:

Sable - eläin, joka on arvostettu erittäin paksulle turkille. Tällainen eläimen rikkaus toi paljon vaivaa. Hänen ihonsa on hyvin kallista. Hänestä tuli nimeksi "pehmeä kulta". Näin ollen nämä eläimet metsästettiin jatkuvasti. Tämän vuoksi sen numerot ovat laskeneet merkittävästi.

Hänen turkistaan ​​ommellaan hattuja, turkisvaatteita. Samaan aikaan Siperian kansat eivät arvostaneet sabulaisia ​​turkkeja ja pudottaneet sukset. Paikalliset metsästäjät yrittivät säästää eläimiä. Hänen metsästys toteutettiin vain kerran kolmen vuoden aikana väestön palauttamiseksi.

Metsästystavat

Sable on eläin, joka on loukussa tai metsästetty huskyilla. Jälkimmäisessä tapauksessa eläin ajetaan puuhun, jossa se on jo ammuttu alas. Mutta jos sappu piiloutuu sakeisiin, se on lähes mahdotonta karkottaa sieltä. Sitten metsästäjät perustivat verkon tämän paikan ympärille ja alkoivat ajaa sen ulos koettimella. Tätä metsästysmenetelmää kutsuttiin obmetiksi.

Taming sable

On syytä huomata, että sable voi helposti omaksua. Kotona oleva eläin muistuttaa kissan käyttäytymistä. Tämä eläin tottuu hyvin nopeasti omistajalle. Tällä hetkellä jalkoja kasvatetaan pääasiassa keinotekoisesti turkistiloilla. Vankeudessa sable (lemmikki) voi elää jopa 18 vuotta.

Numeroiden palauttaminen

Eläinten lukumäärän säilyttäminen alkoi yrittää kasvattaa sitä varastoissa ja siirtyi sitten muihin alueisiin. Tämä osoittautui vaikeaksi tehtäväksi, koska aluksi oli vaikea saada jälkeläisiä. Oli tarpeen tutkia eläimen tottumuksia ja tehdä siitä paljon työtä.

Kun suunnittelet eläimen uudelleenasettamista, on tarpeen tutkia huolellisesti sen vapautumisalue ja tarkistaa, onko hän asunut siellä aiemmin. Tärkeää on maisemien (tulipalojen, metsäkadon) muuttaminen. Tämän sivuston uudelleen valmistamisen jälkeen on tarpeen lopettaa kalastus jonkin aikaa.

Ratkaisevan tärkeän alueen määrittämiseksi on elintarvikealustan, pesimäpaikkojen, eläinkilpailijoiden ja saalistajien läsnäolo.

Viljelysukat vankeudessa

Joitakin vaikeuksia syntyy, kun eläimiä kasvatetaan kotona. Sable on liikkuva eläin, joten sen elintärkeään toimintaan tarvitaan suuri alue. Häkin on oltava erityisesti varustettu: luotettavan tappion, riittävän tilaa, ikkunoiden kiristämiseksi metalliristikon avulla. Eläin on hyvin älykäs, se voi avata lukon vaikeuksitta. Jotta hän ei olisi tylsää, voit tarjota muovileluja, koska eläin rakastaa leikkiä.

Sable-kuvaus

Kauniiden, kestävien ja melko kalliiden turkisten takia sable sai toisen nimensä - ”luonnonvaraisen turkiksen kuninkaan” tai ”pehmeän kullan”. Tutkijat erottuvat noin seitsemäntoista lajikkeesta, joissa on erilaisia ​​värejä ja villaa, sekä kokoja. Arvokkain on Barguzinskin laji (Marthes zibеllina rynsers), joka löytyy usein Baikalin rannikon itään.

Tämä on mielenkiintoista! Luonnollisessa ympäristössä on valkoinen sable, joka on hyvin harvinainen Cunhan perheen edustaja ja elää läpäisemättömän taigan olosuhteissa.

Sable-Barguzin eroaa ihon runsaasta mustasta väristä sekä pehmeästä ja silkkisestä turkista. Valoisimmista karkeista ja lyhyistä turkisista koostuvat alalajit esitetään:

  • Sahalinin alalaji (Mārtes zibеllinа sahaininsis),
  • Yenisei-alalaji (Martes zibеllinа yеnisеjеnsis),
  • Sayan-alalaji (Marthes zibеllinа sajаnеnsis).

Yakut-sabelilla (Mārtes zibеllinа jakutensis) ja Kamchatkan alalajilla (Mārtes zibеllinа kamtshadalisa) ei ole vähemmän arvokasta turkista.

ulkomuoto

Aikuisen soopin enimmäispituus ei ylitä 55-56 cm, ja hännän pituus on enintään 19-20 cm, ja miesten paino vaihtelee 0,88-1,8 kg ja naiset enintään 0,70-1,56 kg.

Sable-ihon väri on hyvin vaihteleva, ja sen kaikki muunnelmat ovat tunnusomaisia:

  • "Head" - tämä on pimein, melkein musta väri,
  • ”Turkis” on mielenkiintoinen väri erittäin kevyiltä, ​​hiekka-keltaisilta tai vaaleankeltaisilta sävyiltä.

Tämä on mielenkiintoista! On huomattava, että sable-urokset ovat huomattavasti suurempia kuin naiset, noin kymmenesosa koko kehon painosta.

Muun muassa on olemassa useita värejä, mukaan lukien "vorotovoy", jossa ruskeat sävyt yhdistyvät hyvin onnistuneesti tumman hihnan läsnäoloon selässä, samoin kuin kevyemmät puolet ja suuri, kirkas kurkku. Predatorilla, jossa on kiilamainen ja terävä kuono, on kolmion muotoinen sekä pienet tassut. Hännän on lyhyt ja peitetty pörröinen, pehmeä turkis. Talvella takki peittää käpälät ja kynnet. Eläimessä vuodatetaan kerran vuodessa.

elinajanodote

Vankeudessa sable pidetään keskimäärin jopa 15 vuotta. Luonnossa tällainen saalistava nisäkäs voi elää noin seitsemän-kahdeksan vuotta monien negatiivisten ulkoisten tekijöiden, yleisimpien kuolemaan johtavien sairauksien ennaltaehkäisyn takia sekä riskin tavata monia saalistajia.

Habitat, elinympäristöjen

Tällä hetkellä luonnonvaraisia ​​eläimiä esiintyy melko usein koko maan taiga-osassa, Uralista ja Tyynenmeren rannikkovyöhykkeestä, lähempänä pohjoista ja kaikkein yleisin metsäkasvillisuuden rajoja. Sotilaallinen nisäkäs mieluummin asuu taigan tummia ja havupuita vyöhykkeitä, mutta erityisesti cedrachi on erityisen ihastunut.

Tämä on mielenkiintoista! Jos taigan vuoristo- ja alavyöhykkeet, sekä setri- ja koivuviinipuut, kivipelaajat, metsä tundra, tuulenpyyhkeet ja vuorenjoiden ylävuoret ovat luonnollisia sableille, saaliseläin välttää asettumista vuoristoisille karuille huipuille.

Myös eläin on melko usein Japanissa, Hokkaidon saaren alueella. Tänään, Itä-Uralin alueilla, löytyy jaksoittain hyönteistä muotoa, joka on ns. Kidus.

Sable-annos

Useimmiten sable metsästää maan pinnalla. Aikuiset ja kokeneet eläimet kuluttavat vähemmän aikaa etsimään ruokaa nuoriin eläimiin verrattuna. Pääasiallinen, tärkein sable-ruokaa on esitetty:

  • pienet nisäkkäät, mukaan lukien hedelmät ja härät, hiiret ja pikas, oravat ja jänikset, lastulevyt ja moolit,
  • linnut, mukaan luettuina puurot ja valkoiset viiriäiset, riisut ja passerine sekä niiden munat, t
  • hyönteiset, myös mehiläiset ja niiden toukat, t
  • mäntypähkinät,
  • marjat, mukaan lukien härkätaistelu ja mustikka, puolukka ja mustikka, linnun kirsikka ja herukka, luonnonvaraisten ruusujen ja murenen,
  • kasveja luonnonvaraisen rosmariinin muodossa, t
  • monipuolinen karu
  • mehiläinen hunaja.

Huolimatta siitä, että sable nousee puihin erittäin hyvin, tällainen eläin voi hypätä yhdestä puusta toiseen vain, jos puita on tiiviisti suljettu, joten kasviperäinen ruoka on rajallinen.

Luonnolliset viholliset

Poikkeuksellisesti niiden ruokaa, saalista tai eläinlintuja ei saa kasvattaa. Nisäkkäässä on kuitenkin pari ruokakilpailijaa, joita edustaa ermiini ja pylväs. He yhdessä sablesin kanssa syövät kaikenlaisia ​​hiirimäisiä jyrsijöitä ja voivat myös taistella saalista.

Kaikkein riskialttiimpien ryhmien joukossa ovat nuorimmat yksilöt sekä hyvin vanhoja eläimiä, jotka ovat menettäneet nopeutensa liikkeen aikana. Heikentynyt nisäkäs voi hyvinkin joutua lähes minkä tahansa suuren saalistajan uhriksi. Kotkat ja haukot sekä pöllöt ja muut suuret saalistajat hävittävät usein nuoria sabeleita.

Väestö ja lajien tila

1800-luvulla merimetsot asuivat massiivisesti Tyynellämerellä ja Skandinaviassa, mutta nykyään Euroopan maissa tällaisia ​​turkiseläimiä ei koskaan esiinny. Viime vuosisadan liian intensiivisen kalastuksen vuoksi merimelojen kokonaismäärä ja valikoima on vähentynyt merkittävästi. Pahoittelun tuhoamisen tulos oli tila - "on sukupuuttoon".

Luonnon turkiseläinten lukumäärän säilyttämiseksi toteutettiin erityisiä suojelutoimenpiteitä, mukaan luettuna karjankasvatus varauksiin ja uudelleensijoittaminen alkuperäisillä alueilla. Tähän mennessä useiden maamme alueiden, mukaan lukien Troitsko-Pechoran alue, asukkaiden tilanne ei aiheuta vakavia huolenaiheita. Vuonna 1970 väestön määrä oli noin 200 tuhatta ihmistä, joten sooppi oli lueteltu kansainvälisessä punaisessa kirjassa (IUCN).

Tämä on mielenkiintoista! Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana sabulat on onnistuneesti ratkaistu kahdeksankymmentä kilometriä pitkin tummia havupuiden metsäalueita, jotka sijaitsevat lähellä Uralin aluetta.

Jalkojen kaivannon tehokkaaksi optimoimiseksi päätettiin kuitenkin jatkaa metsästäjien jatkuvaa uudelleen suuntaamista luonnonvaraisten turkisten massalajien itsekalastukseen. Myös erittäin tärkeää on, että tuotantoa säännellään kaudella, jolloin arvokasta kaupallista eläintä ei siirretä, mikä sallii karjan säilyttämisen metsästyspaikoilla.

Ulkonäkö sable kesällä ja talvella

"Luonnon turkisten kuningas" viittaa Kunih-perheeseen ja saavuttaa tämän koon ryhmän keskiarvon - noin kissa. Miehen kehon pituus voi nousta 50-50 cm: iin asti, paino - puolitoista kiloa. Kuten koko perheelle, sabeleille on ominaista lyhyet jalat, joustava runko, kiilamainen pää ja pyöristetyt korvat. Lähimmästä sukulaisesta - kääpiöstä - peto erottuu useista merkeistä:

  • ei ole kellertävää kurkunpistettä, vaan kevyempi pää verrattuna kehoon,
  • taipumus asettua ja löytää ruokaa ei puilla, vaan maahan,
  • turkisten tyydyttyneet värit, joilla on ominaisuus.

Kesän takki on tummempi, mutta ei niin paksu, että se kiinnostaa metsästäjää. Lokakuun puoliväliin mennessä eläin varjostuu kokonaan - tällä hetkellä näkyy kuuluisa silkkinen turkis, jossa on sinertävä sävy. Talvella villa kattaa myös tassun tassut ja sable-kynnet, koska sen täytyy kulkea kylmässä lumessa.

Varoitus! Kun pidät talon, pidä mielessä, että pimeässä peto on aina liikkeessä - on parempi sijoittaa lintu erilliseen huoneeseen.

Taiga - pehmeän isännän talo ja pöytä

Sabetin luonnollinen elinympäristö on Euraasian taiga-vyöhyke, Uralista itse Kaukoidään. Useimmiten se asuu kypsässä setri. Pohjois- ja eteläpuolella peto ei mene metsän rajojen ulkopuolelle, mutta Siperian vuoristoisessa osassa se nousee usein holtz-vyöhykkeelle, jossa se on kiinnitetty setri elfin-puun kypsymissiemeniin.

Sable haluaa elää pimeässä havumetsässä, ja mitä enemmän tuulitakki, kuollut puu, paksu underbrush ovat siinä, sitä parempi. Hän ruokkii mitä hän löytää maan päällä:

  • jyrsijät,
  • lastulevyt ja pikas,
  • porkkanat ja rannalla kalat
  • hedelmät, marjat, mäntypähkinät, jopa hunaja.

Talvella merimies saa arvokasta etua lumien metsästyksessä. Kävellessään hän, kuten useimmat vaimot, ei luota sormiin vaan koko jalkaan. Kasvava karva talvella, jalka laajenee - peto kulkee kuin suksi. Hän voi tehdä liikkumisensa lumen alla viikkoja ilman nousua. Tällä hetkellä hän mielellään metsästää jäniksen ja mustan raivon, jotka piiloutuvat kylmistä lumisista reikistä.

Metsästysalueellaan eläimellä on useita turvakoteja, joissa se odottaa huonoa säätä tai lepää metsästyksen jälkeen. Hän ei koskaan kaivaa reikää, talon hänelle on rako kivissä, ontto käänteisistä juurista, matala makuuputki.

Sable Siperiassa ja Kanadassa

Aiemmin sable-alue oli paljon laajempi ja jopa Skandinaviassa. Venäläiset kauppiaat myivät kuitenkin ”pehmeää kultaa” Eurooppaan ja ottomaanien valtakuntaan niin paljon, että 16. vuosisadalla he veivät pedon takaisin Uraliin. Metsästäjät ja kauppiaat seurasivat häntä itään. Alkuperäiskansoja piiritettiin ”yasakilla”: jopa 12 nahkaa per henkilö per vuosi. Venäjä myi vuosittain jopa 80 tuhatta nahkaa ulkomaille.

Ylilaskennan takia pedon alue on vähentynyt jyrkästi. 1900-luvun alussa se koostui useista saarista Siperian kartalla. Metsästyksen täydellinen kieltäminen ja sen jälkeen tiukka lisensointi ja sable-varantojen luominen antoivat eläimelle mahdollisuuden täyttää Venäjän taiga. Siperian lisäksi elävä liha- ja mäntypähkinöiden rakastaja asuu Pohjois-Mongoliassa, Etelä-Koreassa, Japanissa ja joissakin Kiinan osissa.

Kanadan tiheissä kuusimetsissä on amerikkalainen sable - laji, jolla on vähemmän arvokasta turkista. Se on isompi kuin Siperian ja on alttiita puumieliselle elämäntavalle, minkä vuoksi se on usein sekava marteniin.

В Западной Сибири соболь и куница иногда скрещиваются. Их потомок называется «кидус» и выглядит как нечто среднее между обоими животными. Самки кидусов сохраняют плодовитость и при спаривании с самцами соболя или куницы способны принести потомство.

Sen poikkeuksellisen turkiksen takia sable jätti lähes Venäjän eläimistön. Luonnollinen varovaisuus ja kateellinen kyky sopeutua uusiin olosuhteisiin pelastivat kuitenkin hänen elämänsä. Kun hän on menettänyt lähes koko valikoiman, ihana peto asettui jälleen Siberiin ja tuntee sen hyvin.

Missä elävät elävät

Sableille tärkein elinympäristö on havupuu. Sable suosii kuusi-, kuusi- ja setripuita, joista ns. Musta taiga - märkä - on yleensä pääosin muodostunut. Suuremmalla määrin se on täynnä tuulenpurkauksia ja sammutettuja.

Yleensä sable asettuu setriin ja ylempiin vuoristoihin. Mutta se voi asettua ja lähellä maaperää - elfin puun paksuilla kivillä, kivilajikkeilla. Harvinaisissa tapauksissa kokkareita puun kruunuissa on.

Mitä sable syö

Kuten jo mainittiin, sable on saalistaja. Elintarvikkeiden tarjonta perustuu jyrsijöihin. Sen ruokavalioon kuuluu pikas ja lähinnä punainen reikä (ja eteläosassa punainen-harmaa vole). Niille annetaan ensisijainen merkitys. Myös sable voi hyökätä jäniksen tai oravan. Sable tuhoaa vuoden aikana useita miljoonia oravia alueella. Hän syö myös lintuja, kuten: hasselpähkinää, tai esimerkiksi puurakasta. Keväällä metsästystä varten kutevan kalan. Metsästystä varten valitaan yleensä yö tai ilta, mutta voi mennä etsimään saalista päivällä.

Eläinten ruokien lisäksi sable ei ole vastenmielinen makuun ja kasvisruokiin. Hän tykkää: mäntypähkinät, mustikat, karpalot, villiruusu. Voi syödä linnun kirsikkaa tai herukoita.

Sable. Sable varaukseen "Krasnojarskin pilarit". Sable varaukseen "Krasnojarskin pilarit". Sable varaukseen "Krasnojarskin pilarit".

Katso video: Sable Martes zibellina (Syyskuu 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org